DDR? Nej, men Kronprinsen.

Är vi i DDR en solig vårdag 1970? Nej, vi är i Malmös västra innerstad. Kronprinsen-komplexet stod klart 1964 och då fick Malmö en riktig skyskrapa, Kronprinsen (här med Hästhagens IP i förgrunden), med en höjd på 82 meter. Nog fan svajar det litegrann om man tittar uppåt när man tar ut pengar i bankomaten på marken nedanför!

Stilen har stora likheter med DDR-arikitektur jag stött på under mina Berlinresor.



Under 1950-talet lade byggmästaren Hugo Åberg fram idén om att bygga en skyskrapa på platsen där Kronprinsens husarregemente legat, men han mötte motstånd och inte förrän 1962 fick man godkänt av regeringen att uppföra höghuset.

Kronprinsenkomplexet med hyreshus, köpcentrum och serviceinrättningar i bottenvåningen ritades av arkitekten Thorsten Roos och började bebyggas 1959, höghuset har 26 våningar och de kringliggande husen har 10 våningar vardera. Jag gillar hur man piggat upp betongen på dem med pigga accentfärger! Själva höghuset är klätt med 1,9 miljoner mosaikplattor i olika ljusblå nyanser från Ifö-verken, ljusast är huset närmast himlen och mörkast närmast marken.



Byggherren Hugo Åberg ägde fastighetskomplexet fram tills att han omkom i en bilolycka 1969 då hans dotter Ulla ärvde allihop. Ulla Åberg har sedan dess varit fastighetsägare och drev företaget ända tills hon gick bort 2011, 84 år gammal.



Bor man i området går man säkert och handlar i butikerna och äter på restaurangerna kring Kronprinsen, men köpcentrat är idag något sömnigt. På 26:e våningen finns dock restaurang Översten, med fantastisk utsikt över stan.. och bort till Köpenhamn! Kronprinsenkomplexet förtjänar definitivt ett uppsving, så ni som bor i närheten, åk dit och upplev lite DDR.. i Malmö!

Ljusstakar!

Det vankas ett litet tema, nämligen ljusstakar. Jag inleder starkt med de absolut snyggaste jag vet. Håller ni inte med? Mässing och bakelit, en fantastisk kombination. När de säljs brukar det stå "Nilsjohan, 60-tal", är det någon som känner till fakta kring dem så upplys gärna mig och bloggens läsare!

Jag har dem som ni ser i båda storlekarna, och de förekommer även med andra färger på bakeliten. Vinröd ser man ibland.



De är ju märkta Nilsjohan, men en närmare datering hade ju varit trevlig. Sitter du på en sådan, hör gärna av dig!



Vidare har vi byggbara ljusstakar från tyska NAGEL som är väldigt populära bland oss retronördar. Vanligast är den kromade varianten, men jag har valt den i mässing (eller mässingsfärgad, åtminstone). Letade länge efter dem, de är inte alls lika lätta att få tag på i den färgen, men så sprang jag på en hel drös på den stora loppmarknaden på Bella Center i Köpenhamn som hålls två gånger per år. Fick en hel drös som sagt, för 500 DKK, tror jag det var. Ett klipp!



Mässing är svårt att få nog av och formen på paret nedan är väl läcker, eller vad säger ni? Märkta GNOSJÖ i botten, heja Småland.



Träljusstakar i matta eller halvmatta lackeringar är också populära hos retronördar, gärna svarta eller röda. Jag har ett par svarta..



..och ett par grå. De grå är märkta "Svensk Slöjd" undertill.



Det här är min påskljusstake, den åker alltid fram vid den tiden på året och står alltid på en tryckt femtiotalstalsduk med gula ljus i..



..och det här är mina köksljusstakar. De står i stringhyllan tillsammans med några äldre kokböcker. Den längst fram är min farbrors (född 1943) gamla hemkunskapsbok tryckt 1958.



Era trevliga kommentarer är som vanligt välkomna!

Härliga skyltar.

Jag vurmar som så många andra för gamla skyltar, gärna med lysrör i neon. Förr i tiden var centrum i alla städer upplysta av neonskyltar, vissa enklare där det bara stod "Skor" kort och gott, medan andra kostade på sig exempelvis "Viola Hanssons Efterträdare".

Kafferepet nedan finns på Klarabergsgatan i Stockholm, precis vid Nils Ferlin-statyn, ni har väl inte missat den? Caféet finns kvar i bottenvåningen.



Köpenhamnskonditoriet finns i Slottsstaden här i Malmö..



..och har skyltning åt två håll så att man säkert inte missar dem.



Tänk vad läckert när den här mintgröna skylten tänds på kvällen. Här stavar man Conditori med C, till skillnad från ovan.



Radio- och TV-handlare hade alla små orter. Innan TVn lyssnade man på radio och när TVn slog igenom skulle alla ha en.



Det är trots allt inte så stort avstånd mellan Malmö..



..och Berlin. Uppenbarligen heter det "Frisör" där också. Bilden tog jag i Berlin i somras.



I centrala Kristianstad kan man inte längre hitta Hagasalongen inne på gården, tyvärr..



..och Nickes Frisersalong i Vinslöv hade nog sin sista kund för längesedan.



Däremot säljs det fortfarande garn i hörnet Lundbergsgatan/Nils Perssons Plan här i Malmö. Fantastisk skylt, den lyser säkert vackert på kvällen!



Blomsteraffären i korsningen John Ericssons Väg/Bellevuevägen har både kakel och neonskylt från en svunnen tid kvar.



Sist men inte minst, vi måste ju titta på minst en biograf! De kan ha underbara namn som Ritz, Saga, Astoria, Rio, Boulevard, Rigoletto, Camera och Grand men här har ni Bristol i Sundbyberg..



..och Fyris 1&2 i Uppsala. Döpt efter Fyrisån som rinner genom staden.



Fler fragment från förr är på gång.. mer skyltar kommer! Och posta gärna en kommentar, det värmer alltid!

Besök hos Svenskt Tenn.

Hej och hå vad blåsigt det var, hej och hå vad mycket folk det var men jag har i alla fall för första gången i mitt liv inträtt i himmelriket, Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 i Stockholm. Ville inte gå därifrån..



..som ni säkert förstår! Vem som helst som uppskattar form och färg hade mått bra av ett besök här.



Lokalerna öppnade nyligen efter en omfattande renovering och var enligt mig, väldigt väl tilltagna. Man gick snudd på vilse! Men så är det också deras enda butik, varför de inte har butik i både Göteborg och Malmö är väl underligt?





Svenskt Tenn grundades 1924 av Estrid Ericson (1894-1981) och har sedan 1927 funnits på samma adress som idag. Ericson var en ung teckningslärarinna och började först med att formge tennföremål tillsammans med Nils Fougstedt, men i början av 1930-talet utökades sortimentet alltmer och man började arbeta både med mässing, silver, möbler för både inom- och utomhusbruk, tapeter, textilier, belysning och glas.

Idag finns likväl tändsticksaskar som papperskorgar att köpa hos Svenskt Tenn.



Ser ni vilken underbar textilavdelning..



..och tapetavdelning (från vänster först en liten skymt av Vårklockor, sedan Paradiset med både vit och svart bakgrund, Krysantemer i lite olika färgställningar och till sist Eldblomma).



Det fanns en egen avdelning för lampskärmar..



..och för kuddar. De flesta textilierna designades av Josef Frank men elefantmönstret som många förknippar med Svenskt Tenn är Ericsons eget mönster, ispirerat av resor hon gjorde till Afrika.

Idag känner nog alla inredningsintresserade svenskar till namnet Josef Frank, då man inte kan bläddra igenom ett nummer av Elle Interiör eller Residence utan att han dyker upp. Den österrikiskt födde formgivaren och professorn i arkitektur, Josef Frank (1885-1967) anställdes hos Svenskt Tenn 1934, Frank och Ericson samarbetade intensivt under en period på över trettio år och än idag känns Svenskt Tenns möbler och inredningsdetaljer som väldigt moderna och tidlösa.



Det brukar sägas att Josef Frank ritade alla möblerna och textilierna, och Estrid Ericson hade sinne för att exponera hans underbara formgivning.



Ovanför fåtöljen i mitt favoritmönster just nu av Frank, Tre Öar i Svarta Havet hängde..



..originalteckningarna på många av hans möster. Här, Manhattan från 1946. Tre Öar i Svarta Havet är hela tio år tidigare, formgivet 1936. Tänk er en sådan färgklick i land med magerår, fattigdom och trångboddhet.



Jag skattar min handväska i tyget Manhattan högt. Har haft den i lite drygt ett år, nästan varje dag. Sätter den aldrig på marken, aktar den för bilar som kör förbi skvättande vattenpölar när man står vid övergångsställen och så vidare. Dyr var den, men ack så fin!



Det brukar också heta att Estrid Ericson var väldigt förtjust i att göra vackra dukningar, här en dukning från butiken i lördags, säkert inspirerad av hennes. Ljusstakarna i par heter Tre Kulor och formgavs för Svenskt Tenn av kände silversmeden Sigurd Persson. Den höga ensamma ljusstaken heter kort och gott Kulan och ritades av Ericson själv.



Stolen 1165 i mahogny med detaljer i rotting, formgavs av Josef Frank 1947. Håller än idag, eller vad säger ni?



Soffa i ett av Josef Franks tidigaste textilmönster, Mirakel. På bordet den trearmade ljusstaken Vänskapsknuten som han ritade 1938.



Behöver man inte ett paket servetter så kanske man behöver skrivbok, musmatta, kortlek, grytunderlägg, grytvante, skärbräda eller bordstablett? Det fanns som sagt det mesta för att försköna hemmet här.



Släng gärna in en kommentar eller två, vad tycker du om Svenskt Tenn? Visst hade man kunnat inreda hemmet uteslutande med deras fantastiska saker? Jag hade kunnat det i alla fall!

Det blir absolut fler besök på Strandvägen 5!

Inköpen från min Stockholmsweekend!

Under min härliga Stockholmsweekend blev det naturligtvis några inköp. På Antikmässan blev det två inköp, först hittade jag en vacker vas (med väldigt svårtydd märkning, vet du vem som gjort den, upplys gärna oss andra!) i ljus matt glasyr som harmonierar fint med mina andra vaser. Vit keramik är grejen!



Den fick speciellt en vän direkt, på sideboardet.



Raskt efter vasen fann jag ett helt bord med Berså. Som ni kanske vet, så är Berså alltid överrepresenterad på mässor och i antikaffärer så när jag ser det kan jag lätt bara gå förbi. Men inte den här gången, för jag har ju sedan länge haft en ensam pepparströare och den har allt högre viskat om att den vill ha en partner. Så det fick bli en saltströare! Fick den för 250 kr, såg den på ett annat bord för 770 kr. Så ett rätt bra pris, eller?



I fredags kväll var vi ett gäng bloggare som sågs och köpte/bytte prylar. BennyPorslinsbloggen hade åkt från Dalarna med bilen full av prylar och Jenny upplät sin fina femtiotalslägenhet för ändamålet, vi som fick komma är nog alla tacksamma för detta mycket trevliga arrangemang!

Som ni kanske vet, så är vita krukor min grej. Hade informerat de deltagande i köp/byt-träffen om detta, vilket resulterade i att jag fick tre väldigt trevliga sådana (en märkt EKEBY, de andra två omärkta) med mig hem.





Och ett vackert rosmönstrat tyg, som ska bli soffkuddar.



Jag som gillar allt som är svartvitt och grafiskt, var ju tvungen att ha dessa två assietter, märkta CLEO och Upsala-Ekeby Gefle.



Några små serveringsfat i porslin, härliga pastellfärger som passar i mitt kök.



Inspirerad av senaste numret av Hus&Hem RETROs special om kaffekannor så köpte jag mig en egen för 25 kr i lördags under loppisrundan. Den är från Skultuna och rymmer 1,75 liter. Klart man ska kunna bjuda på kokkaffe i femtiotalsköket!



En väldigt funktionalistisk förkromad vägghängare. På baksidan har någon skrivit..



..något svårtytt, men datumet 12/7 -47 och signaturen EM framgår i alla fall. Undrar om det var när man satte upp den eller tog ner den.



Hittade också en vas, tyckte den såg ut att vara av god formgivning när jag fann den bland en massa bråte..



..vände på den och då såg det ut såhär. Jag ska känna lite på det, men jag tror den är till salu. Jag är inte så förtjust i formen.



Vilka ställen vi (jag och Jan med bloggen Form55) besökte under vår lördagsrunda kommer i ett eget inlägg, kika gärna in snart igen. Och en kommentar är välkommen!

Antikmässan i Älvsjö, del 2.

Jag besökte mässan i Älvsjö under större delen av fredagen då vi retrobloggare hade ordnat en konferens åt oss, och sedan gick jag också en sväng där på lördagseftermiddagen. Det jag missade på fredagen kunde jag alltså fördjupa mig i på lördagen, som vintageutbudet..



..och snygga tyger. Titta bara på det här, klockrent femtiotal. Ett par gardiner tror jag att det var, hoppas de fick en ägare!



Hos en utställare fanns väldigt många snygga fajanser, signerade Stig Lindberg. Notera också tidningen i fåtöljen, har ni inte läst den så gör det, numret som ligger där av Hus&Hem RETRO finns ute nu.



Jag sprang på ett par väldigt snygga lampfötter, svårt att hitta skärmar till dem om de ursprungliga fattas, bara..



..och en bit bort samsades Gunnar Ander med Arne Jacobsen, kristallkronor och ljusgrå Leksandsstolar. En skön mix.



Ser ni golvvaserna uppe på hyllan längst bort? Underbara stora Bo Fajans-golvvaser. På fredagen var de fler, när jag kom tillbaks på lördagen var någon borta. Tänk att ha en sådan i ett hörn hemma, vilken fröjd!



Några montar körde skirt och sött grön/vitt trädgårdstema, och det som var bra med dem var att det stod många snygga vita Upsala Ekeby-krukor och lurade här och var. Ingen som jag föll för, dock. Jag kom ändå hem från Stockholm med några krukor, men inte från mässan..



..och när vi ändå är inne på Upsala Ekeby och på vitt. Några utställare hade stora golvvaser, som de här nedan.
Behöver jag nämna att jag mycket gärna haft en sådan här hemma, i valfritt hörn?



Nu tror jag att vi avrundar mässbesöken för den här gången. Jag hoppas jag kan komma upp nästa år igen och besöka Antikmässan i Älvsjö!

Min Stockholmsweekend innehöll mycket mer, kika snart in igen så ska ni få se!

Antikmässan i Älvsjö, del 1.

Vi har en livslång kärlekshistoria, jag och Stockholm. En grej tillsammans. Det har jag ju (som ni kanske förstått) med många städer och platser, men Stockholm är min favoritstad. Åkte alltid dit förr i tiden utan pengar men med viljan att upptäcka. Tog långa promenader genom staden ensam och bodde på kompisars soffor och då tror jag fröet för vår livslånga gnista såddes. I alla fall, nu ska jag inte spinna iväg för långt på detta tema, men kompisarna bor inte kvar i Stockholm idag så det har blivit långt mellan besöken i vår underbara huvudstad under de senaste åren.

Tills nu. Jag har nämligen varit på weekend i min älsklingsstad!

Någon som kan gissa vad jag gjorde där? Jo jag har gått på Antikmässan..



..i Älvsjö med presspass, och fredagen började lovande med en väldigt vacker promenad mellan tågstationen och mässan.



Mässan var väldigt stor och väldigt välbesökt, men bland alla människor lyckades jag snabbt hitta både blågrönt glas..



..och Berså-delar!



En utställare med mycket trevligt sortiment som jag brukar kika länge hos på alla mässor, hade med sig många små äldre kryddburkar i plåt..



..och på tal om burkar. Tre glasburkar till Reda-kryddhyllor dök jag på i en av några få shabby chic-montrar. Som väl är, var de inte så många den här gången. Shabby chic-montrarna, alltså.. inte burkarna!
De här ser man vanligtvis med röda lock, trevligt att se dem med blå för en gångs skull.



En läcker taklampa, jag skulle gissa på Orrefors, 60-tal.



De här häftena skulle man gärna lagt vantarna på, men jag är inte säker på att de var till salu. Och någon som är expert som läser, är det priskuranter eller produktblad?



Hatthyllan nedan är den snyggaste jag sett, eller vad tycker ni? Gjord i mässing med vita och svarta plastlinor.



Här har vi en annan favoritmonter jag alltid kikar länge hos på mässorna. Enebybergs Antikbod har alltid vackra jul- och påskkort, affischer, klippdockor och pappersbonader för köksväggen.



Smycken fanns det gott om..



..och Arne Jacobsen, Josef Frank, Estrid Ericson och pinnstolar från otaliga möbelfabriker på Sydsvenska Höglandet.



Det fanns mycket mer på mässan, vi tittar lite till på utbudet i nästa inlägg så kika snart in igen!
En kommentar eller två värmer som vanligt!

Lite sent..

..men ändå! Häromsistens visade många andra retrobloggar salt- och pepparset i mängder, här kommer lite fler. Kanske visade av någon annan, kanske inte.

Först har vi ett mycket trevligt inköp från Myrorna, som bekant hittar man inte alltid något där men när jag såg detta set visste jag direkt att det skulle följa med mig hem. Vad skulle passa bättre i ett blått och grönt femtiotalskök än de här? Jag tror att det stod 90 kr på prislappen, klart värt tycker jag.



Märkningen, Yourstone Keramik.



Vidare har vi tre riktiga pangfynd, jag har visat dem tidigare i ett eget inlägg men de tål att visas igen! Pierre Forsells klockrena femtiotalsklassiker för Gense i rostfritt stål och bakelit hittade jag för 5 kr/st på en väldigt smutsig och rörig loppis i Småland för ett antal år sedan.



Märkningen "GENSE 18-8 STAINLESS STEEL By Forsell".



När jag besökte Gotland sommaren 2006 försökte jag hitta så många loppisar som möjligt och när vi var i Slite sprang vi på en liten loppis i en villaträdgård och jag fick det italienska salt- och pepparsetet nedan och ett mörkblått Gefyr-fat med mig därifrån. Gav en tjuga för setet och en tjuga för fatet, minns jag..



..märknigen säger "ITALY" och jag har även sett dem i Köpenhamn med en tillhörande vinägerkanna.



Till sist, man måste ju ha några små ströare med kulörta plastlock om man kör femtiotal i köket! Jag har en liten samling.



Det är ju för väl att man kan krydda maten med stil, eller vad säger ni? Vilka gillade ni bäst? En kommentar eller två uppskattas som vanligt!

Mammas medaljong.

När jag konfirmerades (för ett antal år sedan) hade jag lyckan att få min mammas konfirmationsmedaljong från 1958. Den är i silver, har en omisskännlig femtiotalsform och går att öppna.



Inuti hade mamma bilder på sin stora idol, Elvis. Hon tog dock ur dem när jag fick medaljongen, för att jag skulle kunna sätta i egna bilder. Men Elvis hade gärna fått vara kvar för min del!



Baksidans mönster är också omisskännlingt femtiotal, tycker jag. Istället för att lämna baksidan slät och polerad, så finns små, små rutor.



Och såhär fin var mamma på sin konfirmationsdag 1958. Ser ni medaljongen runt hennes hals? Och handskarna, bibeln hon håller och fotografens signatur på fotot, som på alla äldre studioporträtt?



Jag vill som vanligt gärna ha kommentarer! Släng in en eller två!

1 år!

Nej, det är inte mitt lilla barn som fyller ett år. Jag har inga barn och är nöjd med det.
Däremot är det Allt det gamla goda som för första gången såg dagens ljus, eller skärmens ljus, för ett år sedan idag!

I ett helt år har det runnit ner formuleringar genom fingrarna ut på tangentbordet och i ett helt år har jag fotat, fotat återigen fotat saker som går in under bloggens beskrivning "det lite gulnade, dammiga, orörda". Jag kunde inte ha uttryckt det bättre, det är exakt det jag vill fånga här. Det är en ynnest att ett helt år ha fått visa det jag gillar allra mest, och att ha fått så fint gensvar!

Ett stort sammanträffande är att detta råkar vara det 150:e inlägget också. Kommande år blir det garanterat mer av vita blomkrukor, röda pelargoner, skira femtiotalsgardiner och förnicklade fönstervred.. så kika in ofta, lova!



London del 7 - Liberty och svenskrepresentationen.

Är ni ändå i absoluta centrum och promenerar, så rekommenderar jag ett besök på varuhuset Liberty som redan 1875 öppnade på Great Marlborough Street i närheten av Oxford Circus, Oxford Street och Regent Street. Inga antikviteter och ingen vintage i sikte, men det är en fantastisk byggnad värd en titt. Ni ser själv!



Och ni ser, lika fint på insidan. All inredning intakt.



Några våningar upp dök jag på Josef Frank. Och Estrid Ericson. Jag älskar dem, det är en livslång kärlekshistoria..



..lika lång som den jag har med mässing. Därför gillar jag ju Svenskt Tenns mässingsföremål väldigt mycket. Här står "Vänskapsknuten" i mässing formgiven av Josef Frank 1938. Ser ni vad vitrinskåpet föremålen står i, kostar? Det är säkert i körsbär, och har en prislapp på £2322.



Estrid Ericsons elefanter på metervara..



..och stolens sits klädd i snygga "Celotocaulis".



Väskor och plånböcker..



..brickbord och korgstolar. Verkligen things of beauty, som kudden säger!



Nu är jag färdig med London för den här gången och har visat allt som är värt att visa!
Kika snart in igen, det finns ju många ämnen att behandla utöver London..

London del 6 - INKÖPEN!

Nu är det dags, här är inköpen från Londonresan!  Först och främst har vi en väldigt uppiggande vintageklänning som inhandlades för £25Beyond Retro. Samma prissättning som här hemma ungefär. Visst är den härlig? Jag bar den i lördags med svart kofta och svarta strumpor. Klänningen får liksom göra jobbet, det behövs inga accessoarer..



..och i deras andra butik hittade jag den här, för £14. Ni vet väl vilken min favoritfärg är? Någon som har missat det?



Alfies Antique Market som jag hyllade i ett av Londoninläggen köpte jag bara en sak. Ett hängsmycke i form av en pistol i silver som jag gav £15 för. Magasinet går att snurra på!



"Plastsmycken är ett gift, det går inte att sluta" brukar jag ju säga. Just den här kulören på just det här doserade stora halsbandet hade jag inte innan. Got to have! Det inhandlades på Portobello Road Market för mycket överkomliga £1. Det är en prisklass jag uppskattar.



Slutligen hittade jag något till hemmet också. En stor vacker vas i färgen jag samlar på. Är inte intresserad av glas i någon annan färg än den här. Hittade den i en Charity ShopBethnal Green Road för £4,50.



Nu vill jag ha kommentarer, vad tycker ni om mina inköp?
Skriv en rad eller två vetja!

London del 5 - när mörkret fallit.

Det blev en del vackra kvälls- och nattbilder under Londonresan. Tänkte visa er lite av hur det såg ut när dagsljuset tog slut och vi fick betrakta staden upplyst av gatlampor och andra typer av syntetiskt ljus istället.

Inköp av blommor på vägen hem för den här killen kanske? I gemytliga Soho.





Gammalt möter nytt möter nymåne vid Liverpool Street Station.



Trafikstockning vid Covent Garden.



Fredagkvällen har infunnit sig i Chinatown.



Hål-i-väggen loppis någonstans i östra London.



Kyrkorna höll kvällsmässa, och barockkyrkan anno 1716 vid namn Christ ChurchCommercial Street var inget undantag.



Häng med, lite mer London följer. Jag gjorde ju några inköp och så hittade jag svensk utmärkt design representerad på ett av de välkända London-varuhusen.

Kika snart in igen, lova!

London del 4 - gatukonsten.

En av sakerna jag verkligen gillar med stora städer är hur mycket kreativitet som sjuder, ju större stad ju mer kreativitet föds där. Den levande och varierade gatukonsten på väggar, soptunnor och elskåp är ett utmärkt exempel på det. Idag är street art långt mer än bara grafitti utan exempelvis stickers, pärlplattor och motiv sprayade genom stenciler direkt på väggar.

Jag fotade en hel del av den varan i London, häng med på en titt! Jag hittade bland annat en stackars tjej utan kläder. Notera också Barbiedockan uppe till höger om henne.





Jag gillar verkligen hur föränderlig gatukonsten är. En piece målas över eller rivs bort, och en ny tar plats där. Det är inte en enskild individs konstprojekt utan är öppet för alla, med inga rätt eller fel.







Nedan fick både John Lennon, Jimi Hendrix och ett gäng pingviner plats.





På gatan med det häftiga namnet Fashion Street (gränd med ruffiga och svårt nedgångna miljöer trots namnet) hade en affisch satts upp..



..som anspelade på gatans namn. Franska för "den chica gatan" eller "gatan som är chic".







En vägg som smyckats med flera olika uttycksformer för gatukonst. Det fascinerar mig hur svårt det måste vara eller rentav omöjligt att stoppa den här rörelsen, hur den lever ett eget liv.



Vissa pieces är mer tredimensionella..



..än andra. På en vägg satt ett ganska platt fyrahövdat monster.



En kanin, anka och nallebjörn samsades med tre inte fullt så mysiga herrar.





Heja den spontana konsten!

Snart följer mer London, än har jag mer att visa. Ni kikar väl in snart igen?

London del 3 - vintageutbudet.

Jag är väldigt nöjd med det jag hann se av Londons vintageutbud, och såklart delar jag med mig till mina trevliga läsare.

Var ska jag börja.. kanske hos Beyond Retro? Jag älskar Beyond Retro, besökte deras lilla avdelning i Topshops butik när jag var i Göteborg och besöker alltid deras butiker när jag är i Stockholm. Det finns tydligen tre av dem i London men jag hann bara med två. Bilden nedan är från butiken på 58-59 Great Marlborough Street i Soho och den andra jag besökte låg på 110-112 Cheshire Street i området Shoreditch.

Bild från den förstnämnda Beyond Retro..



..och från Absolute Vintage (15 Hanbury Street). En av många trevliga vintagebutiker kring Brick Lane i Shoreditch..



..där också Vintage Basement (7 Cheshire Street) låg..



..och House of Vintage (4 Cheshire Street). På samma gata finns även Vintage Store, The Shop och Fellas Vintage Store.

Här känner jag att det är viktigt att poängtera att inget av detta ligger på Brick Lane, för där ligger bara billiga restauranger där man kan äta currygryta! Ungefär. Jag pratar om kvarteren däromkring.





Vidare fanns det lite vintage att finna på Portobello Road i Notting Hill. Både inomhus..





..och utomhus.



Prisnivå och utbud var väldigt likt vårt eget svenska, eller som jag också är bekant med - det danska. Brukar ju vintagefynda i Köpenhamn, minns ni mitt inlägg om det?



Jag kom hem med några plagg, men det får ni vänta några inlägg till på! Först kommer det lite mer London, för det vill ni väl se? Härlig stad, det där.

Kika snart in igen, lova!

London del 2 - Alfies Antique Market.

Tips från olika håll inför Londonresan hade alla en gemensam nämnare, att jag inte skulle missa Alfies Antique Market13-25 Church Street i området Marylebone. Klart jag inte missade den!

På Church Street hölls det under lördagen stor och rörig gatumarknad med grönsaks-, fisk- och blomstånd, där lokalbefolkningen skrek på varann och prutade vilt. Man fick kryssa runt, det var trångt och otrevligt men en bit nedanför gatan låg Alfies, med hela fyra våningar antikviteter.

Min favoritmonter hittade jag på bottenvåningen, den trevlige innehavaren och jag bytte visitkort. Han hade ett mycket trevligt utbud, som ni ser nedan.



Nästan alla hade ett väldigt trevligt utbud som var precis i min smak..



..och som ni vet står mässing väldigt högt i kurs hos mig, dock var de här lamporna säkerligen skrämmande dyra. Jag kan inte tänka mig något vassare, (och nu svär jag, för här är det jag som bestämmer!) men fan vad läckra! Vågade inte vända på prislappen.



På Alfies fanns det även äldre plåtskyltar..



..och färgat glas. Många fröjder för ögat. Strosade i flera timmar där.







Om jag fick välja något att ta med mig hem, litet eller stort, så hade det nog blivit den här underbara serveringsvagnen. Fulländad i sin form! Tänk er några flaskor och en samling Party eller Strikt från Johansfors stående på den.. det hade varit något, det..



..och den här lampan hade gärna fått hänga i taket ovanför.



Häftig keramik i förgrunden, eller hur? Noterade inte något om dem, tyvärr.



Den läckra keramiken flankerades iallafall av Eames-stolar. Fint ska det vara.





Vid ingången fanns det visitkort och flyers på ett bord. Kanske läser någon i London min blogg just nu, med hjälp av lite översättning?



Tack till er som tipsat mig om Alfies, det var en riktig höjdare! Jag köpte en liten sak där, i en smyckedisk.. men den får ni se i ett inlägg snart!

Mer London är på gång! Kika snart in igen!

RSS 2.0