Juliga arrangemang.

Jag är ju som bekant väldigt förtjust i att skapa en gammaldags jul i mitt hem, och varnar därför känsliga läsare.. för gillar man inte att läsa om detta eller titta på bilder av detta så rekommenderar jag inga besök på Allt det gamla goda under november och december!
 
Om man däremot delar mitt nörderi, så kommer det mer redan nu. Ljusstaken som inhandlades i Markaryd har jag pimpat med en grankvist (i plast, såklart!) och en bit fin gammal spets och på så vis blev den oerhört mycket trevligare.
 
 
Tomtekrukan har fått en blå pärlhyacint (i plast såklart, inköpt på Plantagen) och lite vitmossa (inte i plast, haha!), och hade varit trevlig i vilket fall men den ska ju såklart få den uppmärksamhet den förtjänar. Jag funderar på att lägga dit några bär eller flugsvampar. 
 
 
Ett par kanelstänger, lite spets och vitmossa får vilken skavd liten ljusstake som helst att lysa upp.
 
 
Nu ska jag nog julpynta lite till, vad tyckte ni förresten om arrangemangen? Kommentera gärna!

En väldigt ovanlig Lerro-grupp.

Rubriken kanske nog vara något underlig om man inte vet vad jag pratar om, men jag pratar såklart om dockskåpsfabrikören Lerro som fanns i västgötska Lerum och tillverkade väldigt delikata och tidstypiska små möbler och tillbehör under 1950- och 60-talen.
 
 
 Jag hade en väldig tur när jag för ett tag sedan besökte en dyr antikhandlare (som jag inte precis är stamkund hos) och lyckades lägga vantarna på en väldigt ovanlig och svårhittad soffgrupp i perfekt skick. Radion ingick i köpet.

Jackpot-lördag.

Jag begav mig under lördagen till grannstaden Lund för att besöka Zimmerdahl 20th Century Design där jag hade ett presentkort att handla något fint för. Eftersom jag känt mig lite sugen på Adam ett tag så föll valet på två felfria kaffekoppar ur den serien. Dekoren Adam ritades av ikonen Stig Lindberg 1959 och var i produktion fram till 1974 på Gustavsberg.
 
 
Sedan promenerade jag ner till loppmarknaden på Södra Esplanaden där en handfull tappra försäljare trotsade kylan.. och det var tur att jag gick dit för på ett bord låg tre proletärstjärnor och bara väntade på mig (jag skrev om den orange adventsstjärnan för ungefär ett år sedan, se inlägget här), varav två med lite ålder! 5 kr/st ville säljaren ha, lucky me!
 
 
Då den rådande årstiden är som den är så har jag på nedanstående bilder fått uppsöka fönsterbänken i vardagsrummet för att få till bra bilder. Den är i vacker mörkgrå sten då huset är från 1936 så det gör ingenting, tvärtom, men det är bara där ljuset finns!
 
Jag har länge varit trött på änglaspel, man ser dem överallt och de är alltid i samma utstansade blanka mässing.. tråkiga! Igår hittade jag ett som är något äldre och som överträffar alla andra jag sett. Mässingsplåten är tunn, några detaljer är rödlackerade och foten med ljushållarna är ett litet konstverk som påminner om någon slags blomma. Jag gav 50 kr för det utan tvekan.
 
 
Stjärnan i tenn nedan t.v har jag redan visat i inlägget med inköpen från Markaryd men de andra tre fann jag igår på Södra Esplanadens loppis i Lund och Erikshjälpen i Åkarp. Paret i mässing kostade 10 kr och den ensamma i tenn kostade 1 kr. Fina priser.
 
 
Utan tvekan köpte jag också en vit vas för 10 kr som kommer att harmoniera fint med de andra jag har..
 
 
..och här är märkningen. Står det UE, måntro? Den har samma matta benvita glasyr som en del andra Upsala Ekeby-föremål jag har.
 
 
Det var en väldigt givande lördag, på alla sätt och vis! Kommentera gärna en rad eller två.

Söndagsutflykten del 2 - inköpen!

Såg ni mitt senaste inlägg om trippen upp till Markaryd? En hel Oscaria-skokartong med fina gamla glaskulor fick följa med hem till Malmö.. och tänk, vad julgranskulor var vackrare förr! Hur ser de ut idag? De är i plast med skarv på mitten och enligt mig helt själlösa.
 
 
En röd och något ovanlig ljusstake i emalj fick också följa med hem..
 
 
..samt en ängel och en stjärna i tenn. Jag gillar både tenn och mässing skarpt, och håller man ögonen öppna så finns det en hel del julpynt i båda metallerna, rakt framför ögonen på en. Den här ängeln måste jag bara ha en till av! Hon är ca 7 cm hög och diskret märkt "Tenn" på ena vingen.
 
 
Inget av det ovan visade var i loppisprisnivån, men då det mesta annat jag köper är det.. så vad tusan! Kommentera gärna en rad eller två, vad tycks om inköpen?

Söndagsutflykten del 1 - bilder!

Nu kanske ni kan gissa var vi varit?
 
 
Småland och Småland, men Markaryd ligger ju faktiskt en liten bit upp i Småland från vårt håll sett och det var dit vår utflykt gick tidigt i söndags morse. Väderutsikterna var grå..
 
 
..men inne i Sparbankshallen var humöret på topp och ruljansen i full gång.
 
 
..och det var jul, jul, jul för nästan hela slanten.
 
 
På ett bord stod en vacker ängel i nysilver bredvid ovanliga hållare för julgransljus med tyngder i form av frukter och bär..
 
 
..och på ett annat, ett par gummistövlar i miniformat av märket Tretorn.
 
 
Som ni vet är jag väldigt förtjust i mässing. Paret ljusstakar var märkta Torben Ørskov & Co, Denmark och ljusstaken för fyra ljus stod det bara Sweden under.
 
 
Jag har två elljusstakar som den på bilden. En sextiotalssnygging från Philips med ek- och mässingsdetaljer. De ville ha 175 kr för den, jag gav 5 kr för min ena och 125 kr för den andra.
 
 
Nedan samsades tyska dockskåpsmöbler med Hans-Agne Jakobsson-alster. Förlåt, HAJ där uppe i himlen, du är tidernas störste mästare på materialet mässing och jag är i övrigt ett av dina största fans men jag tycker de här små ljusstakarna ser ut som dörrknoppar.
 
 
Trevlig korg som hade passat i mitt kök.
 
 
En salig blandning av Berså, Grön Anna, Prunus, Blå Eld, Fuga och Reffla men det finaste på bordet tyckte jag ändå var det lilla vägghängda köksskåpet med lutande skjutluckor..
 
 
..och det finaste på det här bordet var albumet fullt med idolbilder som någon omsorgsfullt suttit och pysslat med en gång i tiden.
 
 
Det är något visst med sömniga små orter i avfolkningsbygd. Vi for sedan söderut..
 
 
..till Emmaljunga..
 
 
..där man trots det enskilda läget inne i skogen verkar uppskatta Ystad Metall och prissätta det därefter.
 
 
I fönstret stod en celadongrön Upsala Ekeby-vas som de ville ha 325 kr för. Hade den varit vit kanske jag hade varit intresserad.
 
 
På en stol låg en bunt gamla juldukar i papper.
 
 
Resan fortsatte via Vittsjö och Bjärnum (bilden nedan) till Hässleholm där vi också besökte ett par ställen men det blev inte så många bilder därifrån. Vi hade en härliga dag med antik- och samlarmarknad, loppisar, en god middag och mycket av det vi gillar allra mest - prylar!
 
 
I nästa inlägg visar jag vad jag köpte. Glöm inte att kika in snart igen!

Nu drar vi på utflykt..

..till..
 
 
..och letar..
 
 
..är ni med, kära läsare? Imorgon (i den arla morgontimmen) drar jag och min härliga kollega E till Småland och letar gammalt julpynt!. Rapport från vår söndagstripp kommer snart.

Paris del 5; Vintageguide.

Jag spenderade en vecka i världens vackraste stad Paris i somras med allt som hör därtill, och jag tänkte nedan guida till det jag hann se av vintageutbudet, som var stort och helt i min smak.
 
Vi börjar på Kilo Shop69-71 rue de la Verriere i Le Marais som var ett stort himmelrike i två våningar, fullt av prickiga (och andra mönstrade) polyesterklänningar, läckra femtiotalshandväskor och tjusiga scarves. Jag var där två gånger och då man betalar för vikten av det man köper, fick jag vid det första tillfället med mig en hel kasse klänningar som jag gav 56 € för och vid det andra tillfället flera klänningar till och en väska för 32 €.
 
 
Det var tjockt med folk och hög musik och jag undrar verkligen var de får tag på alla dessa fantastiska gamla välbevarade kläder. De måste resa världen över, säkert mycket till USA där en del verkade komma från. Det var svårt att avgöra om de stora banderollerna utanför ledde in till något riktigt bra eller något riktigt tacky.
 
 
Såhär ser det ut i Le Marais, inte fel alls. Det var ett vintage-rikt område, både på Rue du roi de Sicile och Rue des Rosiers fanns flera bra butiker..
 
 
 
 
..och på Frip'irium2 Rue de la Verriere (Metro-station Hôtel de Ville) fanns det många snygga skinnjackor, jeansjackor, klänningar och kjolar.
 
 
I en butik på Rue Saint-Honoré testade jag ett oräkneligt antal solglasögon.
 
 
Free´P´Star har tre välfyllda vintagebutiker i mellanprisklassen som alla ligger i 4:e arrondisementet. Den ni ser på bilden nedan finns på 61 rue de la Verriere (Metro Hôtel de Ville) och de andra två ligger på på 20 rue de Rivoli och 8 Sainte-Croix de la Bretonnerie.
 
 
I området Les Halles fanns också några pärlor, bland butiken nedan som finns på Rue de Cygne (Metro-station Châtelet alternativt Les Halles).
 
 
Lika otroligt som Kilo Shop är Kiliwatch på 64 rue Tiquetonne 2:a arrondisementet (Metro-station Étienne Marcel), en butik tyvärr med något högre prislappar. Kiliwatch säljer både vintage och fina handplockade nya kläder, accessoarer och skor. Lokalen var enorm..
 
 
..och ni ser ju själv! Behöver jag säga något mer?
 
 
Se bara på utbudet av scarves i blå och röda toner. Bloggerskan här hade gärna ägt dem allihop.
 
 
 
 
Hoppas någon får användning av guiden när det bär av till underbara Paris! Lämna gärna en kommentar eller två.

Ett nytillskott.

Som ni läsare antagligen vet vid det här laget så har jag en böjelse för vit keramik.. och vita blomkrukor! Så här års har jag mest julsaker i sikte men nyligen hittade jag en stor (Ekeby?) vas som passar mer än utmärkt in i hemmet.
 
 
Glasyren är tjock så jag har inte lyckats tyda vad som står under den men kan det vara en s.k klyftvas som den som skymtar till höger i bild? Den köpte jag på Helsingborgs Antikmässa i år, inlägget finns här. Vad tycks? Skriv gärna en rad eller två!

RSS 2.0