Rapport från Helsingborgsmässan.

Dags för lite ögongodis från den senaste upplagan av Helsingborgs Antikmässa. Först ut, en tjusig dukning med både ljusstakar och tallrikar signerade Svenskt Tenn. Dukningen görs med fördel på ett matbord i teak med väldigt snygga stolar till. I bakgrunden en monter med en korsning mellan marint och shabby chic-tema.
 
 
Utställarna Teos 1900 hade många godbitar, bland annat en Karlavagnen-ljusstake helt i mässing. 13 lax skulle de ha för den. Jag fick ett par tusen danska kronor för min (som var större än den här) när jag sålde den i Köpenhamn till en handlare.
 
 
En mycket läcker teservis signerad Bo Fajans, troligen formgiven av Berit Ternell enligt mannen i montern..
 
 
..och i en annan monter i närheten, en mässingsljusstake från Ystad Metall som fångade min uppmärksamhet en stund (jag har den i svartlackerat järn) och en klotformad art deco-vas med ödla.
 
 
Upsala Ekeby-krukor och bakelitbestick.
 
 
Tekoppar i dekoren Kreol (den blå glasryren på faten heter Azur) ritade av Helmer Ringström för Gefle 1960. Bredvid, mer välklända Prunus från Gustavsberg med dekor av Stig Lindberg. Jag gillar Prunus men den syns i min mening överallt så jag har tröttnat lite.
 
 
Inte bara Karlavagnen-ljusstaken i mässing jag visade ovan kostade 13 lax, utan även det här soffbordet. Troligen italienskt. Det häftigaste jag såg på mässan.
 
 
Några snygga koppdekorer jag inte sett innan..
 
 
..och äldre plåtburkar som jag gärna slår ett öga på när jag besöker mässor. Den gula med texten Svalka, Syrliga Karameller blev min favorit denna gång.
 
 
Det är poppis med stora plåtbokstäver på väggen..
 
 
..men det är inte min grej så jag tittade på påsktuppar istället. Jag köper ju som bekant gärna jul- och påskpynt mitt i sommaren. Faktum är att en ny påsktupp har flyttat in, men jag köpte inte honom i Helsingborg. Var jag köpte honom får ni se i ett inlägg snart.
 
 
Byggbara ljusstakar från NAGEL och lövformat bord från IKEA. De gör sig bra ihop, även om utställarna bara fick med sig julljusen!
 
 
Vad tyckte ni om det moderna utbudet jag visade? Det fanns massor av 1950/60-tal i Helsingborg, tummen upp. Kika in snart igen för vidare rapportering från min semester!

Inköpen från Helsingborgsmässan.

"Jag har verkligen noll köplust kvar", tänkte jag (ovanligt för att vara jag!) när det i onsdags var dags för vernissage på Helsingborgs Antikmässa och vi började bli klara med montern som jag hjälpte till att bygga. Jag har ju haft semester i fyra veckor och har hittat en hel del nytt till hemmet (och att ha på mig) men som ni ser nedan så blev det ändå några köp.
 
Ni vet väl vid det här laget att vit Upsala Ekeby-keramik som krukor och vaser är min grej och när jag såg den vita klyftvasen formgiven av Anna Lisa Thomson funderade jag några dagar men den stod som tur var kvar och jag fick ge 125 kr för den..
 
 
..och något annat som verkligen är min grej är som bekant blå/grön lanthandelskuriosa till köket.
 
Jag såg även kaffeburken för några dagar sedan, funderade och gick tillbaka. När jag återvände hade den fått sällskap av en liten klockren kompis, en kanelburk. Fick dem båda för 150 kr och jag tycker de är så vackra.
 
 
Snart blir det bilder från semestern, vad som inhandlades under den samt rapport från de snyggaste montrarna på Helsingborgsmässan!
 
Glöm inte att kika in snart igen!

Denna veckan..

..befinner jag mig i (fiendeland) Helsingborg (för jag håller ju stolt på ett visst ljusblått fotbollslag härifrån Malmö) på den årliga antikmässan som hålls i staden. Jag bygger monter och inspekterar noggrant utbudet på den stora mässan och på de två mindre som hålls i närheten.
 
I och med detta hamnar bloggen på efterkälken men jag lovar er att jag snart har mycket att visa! Under tiden visar jag er vad jag hittade i Paris förutom de sjutton vintageklänningarna som jag visade i ett inlägg nyligen.
 
Jag hittade så mycket snyggt men resväskan blev mer och mer sprickfärdig av allt jag inhandlade..
 
 
..men utöver klänningarna blev det två scarves, en vit axelremsväska och fem par deadstock plastörhängen! Vad tycks? Kommentera gärna och kika snart in igen för rapport från Helsingborgs Antikmässa 2012 (som öppnar för allmänheten på torsdag)!

Förtjusande Åhus.

Jag rekommenderar varmt den gamla fina badorten Åhus som ligger på Skånes östsida, dit man lämpligen tar sig från Kristianstad med buss 551. En järnväg slingrade sig genom landskapet på väg dit men persontrafiken på Åhusbanan (där det förr gick speciella badtåg från Kristianstad) lades ner redan under det tidiga 1960-talet.
 
 
Bebyggelsen kring torget bjöd på miljöer som hämtade ur en Astrid Lindgren-saga.
 
 
  
 
I källaren på Köpmannagatan 28 ligger Åhus Antikt & Kuriosa, en riktig skattkammare! De två rummen var fyllda med allehanda föremål främst från 1900-talet.
 

Såklart fanns det minst en Bumling från Ateljé Lyktan. Jag tänkte besöka deras gamla fabrik men fick reda på av damen i butiken att det var en bra bit att gå och med tanke på den väldigt trista väderleken för dagen valde jag att avstå.
 
 
Det fanns gott om porslin, jag blev sugen på alla möjliga snygga tallrikar..
 
 
..och det fanns delar ur Upsala-Ekeby Gefles servis Neptun som jag samlar på, men med gult band och inte grönt som jag vill ha. Den syns här på nedersta hyllan.
 
 
Jag hittade inga Singoalla-bestick men annars var det verkligen inte ont om den varan.
 
 
Fina emaljföremål..
 
 
..och plåtburkar.
 
 
 Utbudet av lampor kollar jag gärna igenom..
 
 
..och krukavdelningen fångar alltid min uppmärksamhet, som ni kanske vet! Man kan inte få för många snygga femtiotalskrukor. Jag hade gärna lagt vantarna på den gröna, nummer två från vänster i bild och den vita Vasa-krukan längst till höger i bild.
 
 
Jag gick sedan vidare till torget. Efter googling fann jag att det skulle ha öppnat en vintagebutik (adress Torget 11) där för bara en vecka sedan, och den blev såklart mitt nästa mål.
 
 
Tänk att en utsökt vintagebutik finns i lilla Åhus, är du i krokarna så missa inte den!
 
 
Rader av snygga skor och hyllor fulla med gardiner och stuvbitar i välbevarade retrotyger.
 
 
 
Den trevliga ägarinnan berättade att hon hade hållit på med vintage i tjugo år, vilket syntes på hennes chica, kvinnliga och färgglada utbud.
 
 
Jag köpte inget eftersom jag som bekant nyss varit i Paris och fyllt på både mitt förråd med klänningar och smycken. 
 
 
 
Behövde man av någon anledning vänta så bjöds det på kaffetår ur den flätade TV-kannan och litteratur i form av Annette och Bonniers Veckotidning.
 
 
 
Vädret var som jag tidigare skrev inte så roligt, annars hade det kunnat bli många fina miljöbilder. Det regnade så att jag inte ville ta upp kameran..
 
 
..men för en skir gardin bakom ett illa underhållet fönster kunde jag inte låta bli. Kameran överlevde..
 
 
 ..och tänk att återvända en vacker sommardag istället. Det ska jag nog göra!

Jag älskar Amazoner..

..och har alltid gjort. När jag var liten och absolut inte kunde veta att mitt hjärta i avlägsen framtid skulle klappa väldigt hårt för 1950/60-talsformgivning gillade jag redan Amazoner och skrev till och med en dikt tillägnad Volvos mesta kultbil!
 
 
Kultbilen och tillika exportsuccén Volvo 121 eller Volvo Amazon som under 14 år i produktion och med närmare 700.000 bilar tillverkade, lanserades hösten 1956 och kostade då 12600 kr. Tänk att vara ett ungt nygift par på den tiden och kanske köpa en äggskalsfärgad Amazon som sin första bil för att sedan semestra i Sverige med den.. det, ni!
 
Fem år senare, 1961, kom en tvådörrarsmodell och 1965 en femdörrars kombimodell. Amazonen blev Volvos första bil som kunde fås med högerstyrning efter högertrafikomläggningen 1967 och 1959 blev den världens första serietillverkade bil med trepunktsbilbälten som standardutrustning.
 
Lärorika eller inte, kommentarer kring min favoritbil uppskattas varmast!

Medborgarhuset i Eslöv.

Jag kan inte påstå att jag besöker Eslöv särskilt ofta men under semestern hade jag vägarna förbi och dokumenterade då stadens fantastiska medborgarhus som ligger precis vid tågstationen. Jag minns att jag som liten tyckte det var hemskt fult men jag har växt upp, ändrat uppfattning och med andra ögon ser jag nu en femtiotalspärla av sällan skådat slag.
 
Vi tar ett varv kring huset så ni får se alla läckra detaljer..
 
 
..som fönstrenas form och lampkuporna därinne.
 
 
En K-märkning är verkligen på sin plats. Underligt vore det väl annars.
 
 
Medborgarhuset uppfördes som ni ser nedan 1955-57 och var den nyutexaminerade arkitekten Hans Asplunds (1921-94) vinnande bidrag i en tävling 1947 som gällde just ett nytt medborgarhus i staden. Hans Asplund var son till den store funkisarkitekten Gunnar Asplund
 
Han kallade sitt bidrag "Diagonal balans" och byggnaden består av tre delar, en cylinderformad liggande del med samlingssalar, en envåningsdel med foajé och ett högre parti med kontorslokaler. 
 
Hans Asplund ritade även alla inredningsdetaljer och möbler, belysningsarmaturer, beslag. 
 
 
Alla dörrar är i ett häpnadsväckande originalskick. Här ser ni lite av interiören och den atriumgård som finns. 
 
 
Det är stil på konferensrummen. Svarta Sjuan-stolar formgivna av Arne Jacobsen.
 
Huset var, när det var nytt utrustat med för tiden väldigt lyxiga material som panel i amerikansk oregonpine, detaljer på trappräcken i handsvarvad marmor och golv helt i kalksten. 
 
 
Ena delen av byggnaden ser ut som en gammal liggande, utfälld kikare. Ni ser liknelsen?
 
 
Baksidan. Notera belysningen..
 
 
..över det vackra glaspartiet.
 
 
Samma belysning över tavlan som visar vad som finns i huset..
 
 
..och jag funderade en stund på om det som står är aktuellt idag.
 
 
Till sist, vet ni vem som besöker medborgarhuset den femte september? SVT kommer på besök med gänget i Antikrundan! Hoppas de gör ett inslag om byggnaden och dess historia!
 
 
Är det något som gör ett besök i Eslöv värt, så är det alltså medborgarhuset! Jag rekommenderar det varmt!

Sticka.

Häromdagen hittade jag ett par nya delar av min absoluta favoritserie inom svenskt glas och nu tänkte jag att det är dags att visa upp den lilla samlingen hittills!
 
Det började med den stora skålen på fot är jag bodde i Växjö. Jag köpte den på loppis av en äldre dam som rensat ur skåpen hemma. Jag hade aldrig sett den innan men samma år besökte jag sedan Emmaus lilla butiksby i Björkå utanför Åseda och där stod fler delar ur den här serien och bara väntade på mig.
 
 
Smålands Museum/Sveriges Glasmuseum (även det i Växjö) lärde jag mig att pressglasserien Sticka är gjord på Elme Glasbruk som var verksamt i strax utanför Älmhult 1917-70. Formgivaren hette Carl Olof Borgarp.
  
 
Visst är mönstret läckert? Jag har sedan jag hittade den stora skålen sett Sticka i både klarglas, rött, rökfärgat och violett.

Min snygga sophink.

Häromdagen var min vän Magnus från Stockholm (han driver för övrigt den mycket trevliga antikaffären Moderna Magnus i Gamla Stan) och hälsade på här i Malmö, så vi tog en tur till en rad smultronställen och hos min favorit Teddys AntikshopNorra Skolgatan 21 fann jag en läcker emaljerad hink med texten "BRAGE, PATENT SÖKT" på.
 
Jag tänkte använda den till sophink men efter lite lätt research pekar det åt flera olika håll, att den använts till saftberedning, blommor eller kol.
 
 
Är det någon som använt hinken till något av det ovanstående? Eller kanske till något annat?
Kommentera gärna!

Paris del 4; De sjutton klänningarna!

I Paris hittade jag inte så mycket saker till hemmet som jag brukar, utan den här gången inhandlade jag nästan bara kläder.
 
Sjutton vintageklänningar inköptes under Parisveckan och pressades (jag var nervös för att den skulle spricka under den bryska hanteringen på flygplatsen) ner i resväskan. Jag hade kunnat hitta minst lika mycket fint till, det är jag säker på men någonstans fick det bli stopp.
 
Först några söta femtiotalsklänningar. Naturligtvis i dåtidens material, 100% polyester.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Väldigt mycket Minnie Mouse över den här skira storprickiga snyggingen, jag föll pladask!
 
 
Den enda randiga klänningen den här gången..
 
 
..följd av några ärmlösa läckert mönstrade sextiotalsklänningar.
 
 
Påminner inte det här tyget om Sven Markelius "Pythagoras" i den varma färställningen?
 
 
Den här är faktiskt svensk! Domus eller Kooperativa Förbundets logga finns på lappen i nacken och deras märke "Vinetta". Tänk att jag hittade en svensk klänning på loppis den där regniga söndagen i Paris!
 
 
Till sist avdelningen med svart, vitt och prickar.
 
 
 
 
 
Vad tyckte ni? Kommentera gärna! Snart blir det en guide till var man hittar bra vintage i Paris.. och så hittade jag lite accessoarer! Kika in snart igen och glöm inte kommentarsfältet!

Paris del 3; Metrostationer i bästa jugend-modell.

Arkitekten bakom dessa smycken till tunnelbane-entrér som ritades och uppfördes med början år 1900 och syns runtom i centrala Paris hette Hector Guimard (1867-1942). Han arbetade i en stil som på kontinenten kallades art noveau, här hemma jugend.
 
Här ser ni först den lite enklare modellen som är mest förekommande, som vid stationen Ménilmontant på den mörkblå linjen med nummer 2.
 
 
Några stationer har förärats vackra tak som stationen Abbesses, även den på mörkblå linje nummer 2..
 
 
..och likt en påfågelsstjärt breder sig en annan typ av tak ut sig över stationen Châtelet dit man kan åka med en handfull av tunnelbanelinjerna i staden.
 
 
Informationstavlorna bär även de Guimards utformning.
 
 
Fantastiskt räcke, jag blev helt slagen av stolen när jag såg det här för första gången!
 
 
Likt stjälkar som letar sig upp ur jorden står stängerna som håller Métropolitain-skylten.
 
 
Här har vi en senare variant, som blev vanlig på 1930-talet och arkitekten hette Adolphe Dervaux (1871-1945) och de här kallas "candélabre Dervaux". Det finns flera ännu senare varianter men de tycker jag inte om.
 
 
Guimards tunnelbane-entréer är helt klart en av Paris många kvaliteter, som gör att det är en av världens vackraste städer. Kommentera gärna en rad eller två - och snart här på Allt det gamla goda, vad jag köpte i Paris! Glöm inte att titta in snart igen!

Springloppisen levererar i år igen!

I lördags besökte jag springloppisen långt ute på landet där jag för ett år sedan fann Paprikan (om någon missat det, så finns inlägget här). Efter Paprikan är allt möjligt, det går liksom att hitta vad som helst!
 
Solen gassade när vi körde ut i landskapet och när jag köade en timme innan vi fick springa in. Jag blev solbränd därefter.. med båda armarna brända vill jag ändå berätta att loppisen levererade i år igen! Tusan vad nervös jag var när grindarna öppnades, men jag sprang allt vad jag kunde och nappade snabbt åt mig ett Corso-uppläggningsfat i helt och perfekt skick med etiketten kvar..
 
 
 
 
..raskt följt av fyra fina halvdjupa tallrikar..
 
 
..märkta Gustavsberg Benporslin Reso. Den utmärkta bloggaren Kerstin Kokk har gjort ett inlägg om Reso-dekoren som ni hittar här.
 
 
 
Jag hittade även en hel, fin och ganska stor vas i gulbrunt glas. Den är till salu om någon känner sig intresserad, köpte den enbart för att sälja/byta bort den.
 
 
Krukbordet kom jag till först efter en rätt lång stund, glömde helt bort det, men jag hittade ändå två vita krukor i mellanstorlek. Jag har båda redan, har inte bestämt om jag ska behålla dem eller byta bort dem mot någon annan vit kruka av någon som känner sig manad!
 
 
En liten blå Gabriel-vas som kanske skulle passa kanske vitsippor.. följde också med hem. Jag vet inte om jag ska behålla den.
 
 
 
 
Och då är ju den stora frågan, vad gav jag för allt det här? 78 kr är svaret, vad sägs om det?
Kommentarer är som vanligt varmt välkomna och kika snart in igen!

RSS 2.0