Markaryd - inköpen.

Det blev inte många inköp, men här kommer de i alla fall. Först och främst, en Risto-kruka från Upsala-Ekeby. Har varit sugen på en sådan länge, lyckades dessutom få den för en femtiolapp!
 
 
Enligt vad jag kunnat läsa mig till är Risto formgiven av Hjördis Oldfors. Känns ju rätt eftersom hon även låg bakom City-serien som jag också har en kruka ur. Hennes signatur finns däremot inte i botten.
 
 
Jag ville hitta ett kort med motiv från Markaryd, men istället hittade Jan (vars blogg ni hittar här) ett till mig! Stora Hotellet nere till höger på vykortet är igång än idag. Ommålat i ljusrosa.
 
 
Som ni vet, så är jag alltid öppen för fler plastörhängen och hittade under dagen två nya modeller. Ett par hängande i de vassaste färgerna marinblått, illrött och vitt samt ett par stora vita hjärtan. Jag hittade också ett litet kvinnoben i en nyckelring och ett par små röda plastljusstakar för julgransljus.
 
 
Slutligen, ett litet vårgrönt blombord till mitt äldsta dockskåp vars blommor jag fick återuppliva litegrann. De låg tilltryckta ner mot "jorden" men efter lite frisering blev de som nya!
 
 
Det var det, vad tyckte ni? Man hade gärna varit bilburen med tjock plånbok och större lägenhet inför augustiupplagan av antik- och samlarmarknaden i Markaryd. Maybe next time! Kommentera gärna!

Markaryd - bilder.

Förra söndagen var en varm och vacker augustidag, alltså en utmärkt dag för en utflykt till Markaryd..
 
 
..och den stora antik- och samlarmarknaden vid Sparbankshallen. Naturligtvis stötte jag på en del alster (lampan mitt fram i bild, alltså) i mässing signerade Hans-Agne Jakobsson (1919-2009), en av mina riktiga favoriter.
 
 
För en fantast av formgivning från mitten av 1900-talet är detta helt rätt marknad, då det finns mycket teak- och plastprylar, färgat glas, tidstypiskt porslin och keramik..
 
 
..bland de många stånden. Ser ni det snygga stringblombordet med krukorna? Jag konstaterade besviket att jag har alla redan, i någon färg eller storlek.
 
 
Jag träffade de andra bloggarna Jan (med bloggen form55) som jag gick och tittade tillsammans med och Thomas (med bloggen Skaffaren) som stod och sålde..
 
 
..och från nio på morgonen till säljarna packade ihop på eftermiddagen gick vi runt och såg både snygga lampor..
 
 
och snygga tyger som det på bordet nedan.
 
 
Jag slår alltid ett öga på äldre förpackningar och burkar till mitt femtiotalskök men fick ingen sådan med mig hem från Markaryd denna gång.
 
 
Läckert blombord som kanske skulle kunna komma från gammal butik. Påminner om varianter jag sett under mina Berlin-resor.
 
 
Det häftigaste jag såg under dagen var utan tvekan det här dockskåpet..
 
 
..med balkong, rabatter, indragen el, tapeter, gardiner och en flyttbar vägg! Jag hoppas det blivit mycket lekt med och att det älskats, tänk vilken fantastisk present att få som liten!
 
 
För de med smak och tycke stod Brios små läckra möbler gjorda efter Arne Jacobsen-förlagor i ett stånd en bit bort.
 
 
Det blev faktiskt bara några små inköp. Vill ni se dem? Kika då på nästa inlägg!

Markaryd, här kommer jag!

Äntligen är det dags igen! Jag besökte för första gången arrangemanget förra året, vilket var väldigt trevligt. Förhoppningarna är alltså höga inför årets augustiupplaga av antik- och samlarmarknaden i Markaryd. Nedan ser ni förra årets affisch..
 
 
..och rapport kommer snart. Nu sticker jag till Småland!

Ruinromantik i Bjärnum.

Det syns verkligen att lilla skånska Bjärnum med idag knappt 2500 invånare har varit hjärtat i ett litet möbelrike förr i världen..
 
 
..vilket jag såg när jag passerade i augusti redan förra året men inte fått tummen loss att dokumentera förrän nu. Så jag satte mig på bussen från Hässleholm och åkte ut mot (för mig) helt outforskad mark.
 
 
Jag såg som sagt redan förra året att orten bjuder på många förfallna miljöer och sorgsna pärlor..
 
 
 
..som M. Mattsssons Möbelfabrik med de röda bokstäverna. Undrar hur bokstäverna kan vara så lysande röda när byggnadens färg för längesedan regnat bort.
 
 
Inte bara de gamla möbeltillverkarnas lokaler vittnade om eftersatt underhåll. Här ser ni ett tak som trots flagnande färg tjänar sitt syfte.
 
 
Vacker spegeldörr under masoniten.
 
 
Järnvägen nådde Bjärnum under 1890-talet och i början av det nya seklet som växte många möbelsnickerier fram. Omvandlingen till fabriksdrift dröjde inte länge, inflyttning skedde till orten och befolkningen fördubblades under 1900-talets första hälft.
 
 
Det lär ha funnits som mest ett 40-tal möbelfabrikanter i Bjärnumstrakten under 1950-talet...
 
 
..och efter en stund tappade jag räkningen på hur många olika gamla fabrikslokaler jag sett.
 
 
Isoleringen liknade vitt tomteskägg där den tittade fram under eternitplattorna.
 
 
Sängtillverkaren Hilding Anders som än idag är ett välkänt varumärke startades i Bjärnum 1939.
 
 
Ett av de ödehus jag stötte på, med både dörrar och fönster igenspikade. Det var tyvärr helt omöjligt att få en titt på interiören.
 
 
 
Inte så pjåkigt dörrhandtag, glömde för en stund att jag ville in och rota.
 
 
 
Ett rum med utsikt..
 
 
..och ett rum man såg rakt in i. Med lokalt producerade möbler, får man anta.
 
 
Jag blev förvånad när jag läste det, men det finns tydligen tio möberlindustrier kvar idag på orten och Skånetrafiken har planer för att återuppta tågtrafiken till Bjärnum. Vem vet, antingen får de tomma industrilokalerna möta grävskopan eller en ny gryning?

Historien om radioaffären och (den förmodade) NK Trivan.

Det började för några veckor sedan med en väldigt efterlängtad..
 
 
..loppisskylt. Jag har passerat den lilla nedlagda radio- och TV-affären i byn Billeberga mellan Landskrona och Eslöv med neonskylten kvar i alla år och har alltid tyckt det var lite spännande, hur det ser ut där inne och vad som döljer sig innanför persiennerna. 
 
 
För några veckor sedan drogs persiennerna upp, det sattes fram allehanda ting i fönsterna och äntligen skulle jag få komma in och rota, bli smutsig om fingrarna och lycklig. En riktig dröm gick i uppfyllelse när jag igår vid lunchtid steg in i den lilla affären som varit tillbommad i alla år!
 
 
 
Göran Ågårdh (1932-2010) öppnade sin radio- och TV-affär i Billeberga 1958 och när hans kunder köpte nya apparater av honom tog han gärna in deras gamla i inbyte. På så sätt började han samla på dem men även på annan technica. Jag vet inte riktigt när radioaffären bommade igen men möjligen någon gång under 1990-talet när man började åka in till städerna eller till nya stora köpcentrum som växte fram i krokarna.
 
 
Det fanns en del radioapparater kvar men man hade även rensat ur husets gömmor och hittat glas, porslin, tidningar, LP-skivor, krukor, mässings- och kopparföremål..
 
 
..de hade även exakt en sådan radio som jag har hemma på byrån i hallen. Den närmast taket. En Concerton tillverkad 1953. Vad tycks förresten om tapeten? Den var säkert det vassaste man kunde ha på väggarna i sin affär 1958!
 
 
 
Skyltfönstret.
 
 
Innan Ågårdh gick bort fick Skånes Auktionsverk i Landskrona hösten 2009 uppdraget att sälja hans samling vilken då omfattade ungefär 12.000 tekniska objekt såsom radio- och TV-apparater, grammofoner, jukeboxar, och skivspelare.
 
En stor teknikauktion hölls som fick internationell uppmärksamhet och lockade många samlare och entusiaster. Ågårdhs samling har omnämts i Guiness Rekordbok vid flera tillfällen som världens största privata samling med den här typen av technica.
 
 
Vem kunde ana att allt detta dolde sig där inne? Hela samlingen har ju knappast gått att inhysa i den lilla butikslokalen, det lilla kontoret och den tillhörande lägenheten på ovanvåningen utan har nog krävt en hel del mer plats.
 
Notera den inte fullt lika vassa femtiotalstapeten inne på kontoret, och gardinen! Det fanns fyra längder men vad ska jag med fler gardiner? Haha.
 
 
De tillhörande garagen innehöll också radioapparater..
 
 
..och i ett av dem befann sig en ung Björn Borg på väggen.
 
 
Den turkosa fåtöljen med armstöd i trä borta i det högra hörnet ville jag gärna ha men tyget var sönder lite här och var, så jag avstod.
 
 
Vad jag inte visste, men har kunnat läsa mig till var att Ågårdh förde dialog med kommunen och ville öppna ett radiomuseum i byn, han hade till och med sett ut en byggnad som kunde passa men då de aldrig nappade och tyckte det var en idé värd att hjälpa honom med, så blev det aldrig av. Trist, tycker jag.
 
 
Vad fick jag med mig därifrån, undrar ni kanske? Det blev ingen radio. Jag hade gärna velat ha en liten nätt variant i teak av vassare formgivning men jag hittade tre små svarta och turkosa femtiotalsljusstakar..
 
 
..och framförallt, fåtöljen som de står på! Jag tycker den är väldigt lik någonting ur serienTriva från NK. Triva som ritades av Elias Svedberg fick man allt lov att montera själv då möblerna började tillverkas i mitten på 1940-talet och de levererades i platta paket, innan IKEA rönte stora framgångar med samma sak.
 
Det sitter dock ingen liten bricka undertill som skvallrar om tillverkaren, och det finns inte heller någon brännmärkning eller märkning alls. Jag har vänt och vridit på det och kommit fram till att träet i Triva-serien var svärtat. Det har inte min fåtölj, den har heller inte samma klädsel som alla Triva-fåtöljer jag sett. Inte vet jag, snygg är den i alla fall och skön att sitta i!
 
 
Huset ska nu säljas och därför ska allt bort. Vi räddade i alla fall (den förmodade) Trivan som enligt dem som skötte ruljansen på loppisen hade stått i själva affären. En fantastisk bit radiohistoria, eller vad säger ni? Kommentera gärna!

Du och jag, Dalarna - inköpen!

Efter alla bilder jag visat med loppisar i idylliska miljöer hit och proppfulla antikbodar dit så anar ni säkert att jag hittade en hel del under resan upp mot Sundsvall?
 
Jag hade valkar i händerna på hemvägen för att jag bar så tungt men skam den som ger sig, att bära tungt härdar en! Följande ting fick hänga med söderut till Malmö. Liten blå Trelleborg Isolerband-burk och turkosrutig köksduk från Pingstkyrkans Biståndscenter i Sandviken. Ättiksflaska med snyggt sliten etikett från Erikshjälpen i Gävle och knäckebrödsskrin från bakluckeloppisen som hålls på söndagar på galoppfältet i Täby.
 
 
På byloppisen i den idylliska byn Bäsna utanför Borlänge hittade jag en kitschig plåbricka, en souvenir från Dalarna anno 1960-tal, av att dömma på kvinnornas frisyrer.
 
 
Pepita-bägaren och påsktuppen märkt Import i botten inhandlades också i Täby. Vi hökade när säljarna packade upp! Direkt när en dam pillade fram Pepitan ur tidningspappret klippte jag till..
 
 
..och äntligen fick jag tag på den här krukan som saknats i samlingen. Vit och fin, i en mellanstorlek. Den inköptes på en loppis strax utanför Sundsvall och inne i Sundsvall på Fyndlagret hittade jag en passande hängig grön växt.
 
 
Till de lite mindre inköpen hör mässingsljusstaken och två almanackor i mina favoritnyanser.
 
 
Den fina Tidstrand-filten låg och skräpade i Elis (vars blogg ni hittar här) bil, så jag tog hand om den och gav den ett bättre liv. Här i mitt hem ska den snart få stifta bekantskap med en läcker femtiotalsfåtölj att förhoppningsvis trivas tillsammans med!
 
 
Till de lite större inköpen hör stringhyllan som jag hittade i duggregnet på Gagnefs Auktionsvecka med marknad på rastplatsen i Djurås. Ett äldre par höll precis på att sätta fram den då jag norpade den. Jag gav 270 kr, vilket är väldigt långt från vad de kostar här i stan.. och i andra städer!
 
Jag köpte också en fin klarblå emaljskylt på en av de många små loppisar i folks garage eller uthus som vi stannade till vid. Den ska få stå lutad mot en vägg.
 
 
Hemarkivet inhandlades på byloppisen i Bäsna och ICA-almanackorna från 1953 och 1958 kan jag inte minnas var jag hittade. Kanske hos någon som tagit väl hand om dem, för de är i ett fantastiskt skick för sin ålder..
 
 
..och hos en kvinna långt ute i skogen som inte ville låna ut sin toalett till kringresande loppisentusiaster hittade jag en snygg väska. Jag trodde att mitt köp skulle mjuka upp henne inför det eventuella toalettbesöket men jag hade fel och fick uträtta mitt behov ute i skogen. Det var det fler av de kringresande loppisentusiasterna som fick lov att göra.
 
 
Jag hittade ett vykort till min samling..
 
 
..och några delar porslin som fick följa med hem. Allt från Rörstrand, anonym kaffekopp, två assietter vars dekor heter Marie samt anonymt tefat.
 
 
Tro det eller ej - men jag är inte klar med rapporteringen från semestern, mer kommer så kika in snart igen!

Du och jag, Dalarna! (Del 3)

Vi dröjer kvar lite, lite till på Boställs Antik utanför Alfta (inte Dalarna, jag vet!), som jag visade i det förra inlägget. Här är några läckra servisdekorer jag var tvungen att föreviga. Den rosmönstrade namnlösa, som butiksinnehavaren tillskrivit Rörstrand..
 
 
..och Gefle-dekorerna Ax, Dill och grön Safari. Fröjder för ögat.
 
 
Jag tänkte även visa er vad vi besökte i Sundsvall och trakterna däromkring (inte Dalarna, det heller!). Strax utanför stan låg stället med..
 
 
..alla de små bodarna på tomten.
 
 
En av dem var en renodlad jul-bod vilket fick mig att jubla glatt! Jag älskar ju äldre julpynt.
 
 
Inne i Sundsvall fann vi Klenoden Antik som hade..
 
 
..Stig Lindbergs, Lisa Larsons och Marianne Westmans alster..
 
 
..blåvita syltkrus och plåtburkar, men det finaste av allt..
 
 
..var nog de gamla trälådorna. Jag är svag för trälådor med text som visar dess ursprung.
 
 
Söder om Sundsvall stannade vi till i Svartvik där det låg en fyr. Trodde jag. Men nu vet jag bättre, det är ett vattentorn och ett av Sveriges äldsta. Under kriget användes det av militären för att spana efter fienden. Häftigt!
 
 
 
Den lilla byn bjöd också på antikt och kuriosa i flera olika byggnader.
 
 
 
Missa inte det här om ni är i trakterna! Svartvik ligger ungefär en mil söder om Sundsvall längs E4.
 
 
Jag ville ta hem den översta skylten, men den satt tyvärr fast väldigt hårt.
 
 
Ett antal stopp senare styrde vi kosan längs E4 hemåt - söderut. Jag önskar att jag får återse allt det jag visat er, någon gång snart igen!
 
 
Missa inte de följande inläggen, jag tänkte visa allt jag köpte under resan och så det snyggaste Folkets Hus jag sett, det finns i Stockvik och heter Kusten. Kika snart in igen och kommentera gärna en rad eller två!

Du och jag, Dalarna! (Del 2)

Dags att visa alla loppisarna vi besökte! Två inlägg blir det på ämnet. Vi dammsög som jag berättade i det förra inlägget ungefär fyrtiofem olika loppisar. Långt ute i obygden tycker jag helt klart att det är mest spännande.. men kanske inte så fyndtätt där heller, då en retro- och antikvåg har svept över vårt land och gjort medel-Svensson medveten.
 
 
Kunduttalandet "Varför är det så billigt här?" från 2000-07-04 förvånade oss då vi inte tyckte det var så billigt, direkt. Kanske har det hänt mycket på tio år, även i det djupaste av Dalarna.
 
 
Jag studerade utbudet av filmisar..
 
 
..och smycken i hos Pingstkyrkans Biståndscenter i Sandviken..
 
 
..samt spanade in lite turkost pressglas och en läcker prickig förvaringsbox hos en närliggande konkurrent men avstod.
 
 
Precis innan stängningsdags hann vi in på en stor, trevlig loppis med en snygg butiksdisk. Fråga mig inte var den låg.. för det vet jag inte!
 
 
Den här affischen mot en mintgrön vägg i en något fuktig sommarstuga, oslagbart!
 
 
Det var ju faktiskt loppis i stationshuset i Ovanåker som jag skrev några rader om i förra inlägget. En häftig miljö.
 
 
 
Äntligen har jag besökt antikmarknaden på Knektplatsen i Rättvik, vars annons jag sett under många år på de sista sidorna i Antikvärlden. Åh, dit vill jag, har jag alltid tänkt och i år fick jag möjligheten.
 
 
Det fanns många säljare med trevlig kuriosa, nättare möbler och snygga lampor. Jag köpte en vintageklänning och några fickalmanackor, det får ni se i ett inlägg snart..
 
 
..och från Rättvik till Alfta i Hälsingland, en av resans höjdpunkter. I en anonym röd lada i skogen finns smått fantastiska Boställs Antik. Ägaren var inte hemma när vi kom indundrande på gårdsplanen i två bilar..
 
 
..men en snäll granne fick lov att öppna åt oss och där inne uppenbarade sig ett komplett porslinsmuseum med butik. Det var något i hästväg! Ett stort antal servisdekorer från Gustavsberg, Rörstrand, Upsala-Ekeby och Gefle fyllde väggarna..
 
 
..och det som inte satt på väggarna eller var inlåst i montrar, var till salu.
 
 
Tur att grannen öppnade för de tjänade allt en liten hacka på oss.
 
 
Det här var långtifrån allt, ett nytt inlägg kommer snart med vad vi mer besökte för ställen! Missa inget utan kika snart in igen!

Du och jag, Dalarna! (Del 1)

Minns ni hur jag föll totalt för Ångermanland och underbart vackra Höga Kusten förra året vid den här tiden?
 
I år hade jag förmånen att under semestern göra en efterlängtad resa tillsammans med likasinnade (loppisintresserade) vänner. Vi började i Stockholm och for via Gävle, Sandviken och Hofors vidare genom Dalarna där trakterna kring Falun, Borlänge, Gagnef, Leksand och Rättvik råkade ut för oss! Vidare nordost genom Hälsingland passerade vi Edsbyn, Alfta och Bollnäs för att sedan nå Sundsvall i Medelpad som sista utpost.   
 
Vi dammsög ungefär 45 loppisar och det gav resultat för samtliga. Jag tänkte visa er lite av allt det vackra jag såg under resan. Den första bilden föreställer en disig sommarnatt i Sundborn där jag fick till en stämningsfull bild.
 
 
Eftersom jag oftast sitter och trycker i Malmö uppskattar jag att få se vackra omgivningar, och jag upplevde att det i Dalarna verkligen ser ut som i geografiböckerna från skolan.. eller som på vykort. En riktig idyll.
 
 
Såhär får det hemskt gärna se ut när man besöker en loppis, eller vad säger ni?
 
 
 
Jag trodde det här hette färbod men jag lärde mig snabbt att det rätta namnet är härbre. Många gårdar hade ett härbre på tomten.
 
 
Den lilla byn Bäsna i Borlänge-trakten.
 
 
  
 
Stationshuset i Ovanåker från 1899 på banan Dala-Helsinglands Jernväg (DHdJ)..
 
 
 
 ..som sedan 1971 inte längre trafikeras av persontåg. Det är något visst med nedlagda järnvägar och stationer tycker jag!
 
 
Det var lite miljöbilder, det! Snart kommer vidare rapport från vår resa. Jag måste ju visa vad som inhandlades och var jag inhandlade det!
 
 
 
Kommentera gärna och kika snart in igen!

RSS 2.0