Paris del 2; Underbara Montmartre.

Jag är så himla nöjd att vi bokade hotell i den underbara stadsdelen Montmartre, så vi fick den här utsikten. På morgonen värmde solen långsamt upp de smala gatorna. Notera den franska balkongen på fönstret intill och gatlampan som sitter på fasaden.
 
 
Montmartres högsta punkt är 130 meter över havet och stadsdelen är därför enda lång uppförsbacke, men det man får se på vägen..
 
 
..tackar i alla fall inte jag nej till. Som pelargonier och spetsgardiner. Montmartre sägs ha upplevt sina glansdagar före första världskriget då konstnärer och bohemer verkade i stadsdelen som jag än idag tycker har kvar väldigt mycket charm och prägel från svunna tider.
 
 
Utsikten över takåsarna, man kan ju bara undra hur det ser ut inne i lägenheterna.
 
 
I kvarteren kring kyrkan Sacré-Cœur fanns gott om oförvanskade miljöer som sätter en ruinromantikers hjärta i brand.
 
 
 
Har man en stund men inte hela dagen så rekommenderar jag att man tar tunnelbanan till Blanche (Metrons mörkblå linje nr 2, hpl Blanche). När man kommer upp ur underjorden har man nöjespalatset Moulin Rouge i blickfånget framme till höger.
 
Längs Boulevard de Clichy där Moulin Rouge ligger, finns ett red light district med en uppsjö av inrättningar att förlusta sig på och att inhandla artiklar för att förlusta sig med. Sväng upp på Rue Lépic för att gå förbi fiskhandlare, grönsakshandlare och dussinet typiska små barer, patisserier och boulangerier.
 
 
Halvvägs upp på Rue Lépic ligger caféet där Amelie jobbar i den oförglömliga filmen Le fabuleux destin d'Amélie Poulin (Amelie från Montmartre), men det tänkte jag ska få ett eget inlägg!
 
 
När Rue Lépic tar slut, sväng in på Rue des Abbesses och strosa där tills du kommer till tunnelbanestationen Abbesses (Metrons mörkgröna linje 12, hpl Abbesses). Du har då sett en fin bit av den mytomspunna stadsdelen.
 
 
Ni kanske lade märkte till att bilderna inte hänger ihop med texten precis ovanför, men alla mina bilder kommer från området jag skrivit om. Noterade ni också att bilderna visar en dag i Montmartre, får tidig morgon till sen natt då det är på väg att ljusna igen?
 
 
Kika snart in igen och glöm inte att kommentera! Mer Paris är på gång!

Paris del 1; Loppmarknadsbesöken.

Söndagen i Paris ägnade jag åt att besöka två av de stora loppmarknaderna som finns i staden, direkt på morgonen begav vi oss till Marché aux puces de la Porte de Vanves (Metrons ljusblå linje nr 13, hpl Porte de Vanves) och vädret kunde (som ni kanske ser på bilderna) verkligen ha varit bättre..
 
 
..men trots det så hann jag bli riktigt förtjust!
 
Först hamnade jag i plastsmyckeshimlen, hos en trevlig man som hade ett enormt grossistlager av den varan. Jag har ju en stor samling och har sett en hel del plastörhängen men hos honom hittade jag fem fina par som inte liknade något jag redan har!
 
 
Utbudet var mycket trevligt och helt utan skräp, alltså inte en enda säljare i sikte med högar av barnkläder eller nya plastleksaker. Inte heller en enda säljare med ny elektronik, nagellack och schampoo.
 
 
Loppmarknaden vid Porte de Vanves breder ut sig på de två gatorna avenue de Marc Sagnier och avenue de Georges Lafenestre. Den är liten och gemytlig och en mjukstart som man med fördel besöker innan de andra och mycket större loppisarna i Paris.
 
 
Det fanns mycket föremål från 1930-60-tal, vilket är helt i min smak..
 
 
..och även om femtiotalsprylar ser lite, lite annorlunda ute i Europa än här hemma så gillar jag det..
 
 
..för vissa likheter finns ju. Snygg serveringsvagn i teak som stod där i regnet. Den hade gärna fått bli min, om det var möjligt.
 
 
Vädret var ruskigt men vi var ändå tappra och begav oss till nästa mål, megaloppisen Marché aux puces de Saint-Quen, Porte de Clignancourt (Metrons rosa linje nr 4, hpl Porte de Clignancourt) som är alldeles för stor för att få en överblick av på några timmar. Jag lade i alla fall några timmar där..
 
 
..i ösregnet. Loppmarknaden sägs vara Europas största och har 17 marknader i marknaden.
 
Jag har aldrig sett något liknande! Den äldsta delen som jag sökte upp först, såg ut som en förfallen kåkstad med prylar under de rangliga plåttaken. Det var som en mörk saga! Folktomt på grund av regnet och med små smala gränder som aldrig tog slut. Jag var helt vilse..
 
 
..under stora delar av besöket men antog att om man frågar någon om säljarna om vägen ut, så har de säkert fått frågan väldigt många gånger och kan besvara den!
 
 
Tyvärr kan långt ifrån alla engelska i Paris men jag lyckades få en vägbeskrivning ut därifrån av två poliser. De kunde inte engelska heller!
 
Vissa av bodarna hade ett mer exklusivt utbud, jag ska absolut inte framställa det som såldes i den äldsta delen som skräp för det är det absolut inte. Säljarna vet att ta betalt men det är nog utseendet i området som liknar en kåkstad som gör att man kan tro att det är skräp som finns under taken. Tänk er en skräckfilm här, regn och mörker.. det hade varit perfekt!
 
 
 Jag hade behövt mycket mer tid och mycket bättre väder, så nästa gång jag besöker Paris blir det loppmarknaden i Saint-Quen, Porte de Clignancourt för hela slanten.
 
 
Som en skänk från ovan i regnet kom inomhusmarknaden Marché Dauphine..
 
 
..och där hamnade jag genast i sybehörshimlen! Jag hittade en hel butik med begagnade knappar, spetsar och band.
 
 
Det fanns många säljare med äldre foton, affischer och vinylskivor. Man fick inte fotografera där men jag struntade som vanligt i sådana förbud och var diskret..
 
 
..men mer hann jag inte med innan klockan blev sex på kvällen och säljarna började slå igen.
 
 
Det blir mer, mer, mer Paris på Allt det gamla goda inom kort, så kika snart in igen!

Det har varit skralt med inlägg..

..under den senaste tiden, och här kommer några ledtrådar till varför! Jag har nämligen spenderat en vecka i den fantastiska staden på bilderna nedan..
 
 
..och tittat på arkitektur, antik- och vintageshoppat, ätit och druckit gott.
 
 
Ni ser väl var jag har varit? De följande inläggen kommer såklart att handla om allt vackert jag sett (och allt vackert jag köpt med mig hem)!
 
 
Kika gärna in snart igen!

Retromaten passar väldigt bra på Neptun..

..som våra fina saftiga köttbullar! Vad tycks? Stolta som tuppar gjorde jag och min livskamrat M en rejäl omgång köttbullar för första gången i våra nästan trettioåriga liv!

Det blev på bästa retrovis kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och ett glas mjölk till.

Maten blir allt mycket trevligare att inta om den ligger på snyggt porslin. Eller vad säger ni?

Jag söker blå/gröna Neptun-servisdelar!

Som ni såg i mitt senaste inlägg i den här kategorin, så blev Singoalla "mina" bestick. Och nu har jag även hittat "min" servis efter alla år av intensivt loppande!

Det finns ju som bekant en djungel av porslin och bakelitbestick från mina favoritdecennier och jag har nog varit lite avtrubbad men så dök jag på fem mattallrikar ur Upsala-Ekeby Gefles serie Neptun i den blå/gröna varianten som jag fick ge en tjuga för.Dekoren Neptun ritades av Dorothy Clough och var, enligt vad jag kunnat forska fram, i produktion 1966-67. Den finns i fler kulörer men som ni vet så är det bara blått och grönt som gäller i mitt retrokök.

Det är främst mattallrikar och assietter i två storlekar jag söker men är det någon som har andra servisdelar att avvara så är jag kanske öppen för det! Kontakta mig om ni har något att sälja!

Årtiondets.. eller kanske århundradets fynd!

Först och främst måste jag ha det sagt, att det tyvärr inte är jag som gjort det här makalösa fyndet, utan min goda vän J.

Hon kom hem från jobbet en dag nu på vårkanten och fann.. en stor, hel golvurna ur Upsala-Ekebys serie Paprika i trapphuset där sopor brukar placeras!


Min goda vän J är inte antik- eller retronörd men kände ändå att det var något speciellt med vasen och att hon möjligen hade sett den tidigare, så hon bar in den i lägenheten för att rädda den för att slås sönder av barnen i huset och satte en lapp i trappan med "är det din vas jag hittat i trappan, så finns den hos mig på våning 2". 

Lappen satt där och ingen hörde av sig så jag gratulerar henne varmt men mycket avundsjukt till det sanslösa fyndet som bara stod där! Det här slår ju till och med min Paprika-historia från förra sommaren, har ni missat den så finns den här.

Vad tyckte ni om den här historien? Man kan ju nästan tappa hakan! Kommentera gärna!

Nationaldagsutflykten.

Det är nästan så att man hör Ulf Lundell sjunga med sin hesa stämma "-jag trivs bäst i öppna landskap.." när man ser bilderna från min senaste utflykt. På nationaldagen stuvade jag, mamma och pappa in oss i deras bil och for ut på en liten tur.Som ni ser var inte vädret precis fantastiskt och stundtals såg det som att undergången var nära och tänkte sluka den smala skånska landsvägen....eller de fina små gårdarna runt vägen.Vi hade naturligtvis ett mål med turen, att besöka Emmaus utanför Röstånga vid Söderåsens fot. Det är väldigt vackra omgivningar och det är en riktigt välfylld Emmaus-butik som man kan spendera några timmar i. Ni hittar deras hemsida här.Butiken inryms i två stora lador varav den ena är väldigt välordnad med porslin, glas, prydnadssaker, lampor, kläder, textilier och leksaker. Mycket av sortimentet är färgsorterat, så här ser ni det gröna bordet, det gul/orange....och det blå.Ett ställ med halsband, där jag gärna fastnar....och hyllorna med glas och porslin finkammar jag lika gärna.Även textilavdelningen är välfylld. Jag rekommenderar detta utflyktsmål varmast, det finns ett café på plats och landskapet runtom är väldigt vackert. Och så besöker man den bästa Emmaus-butiken jag vet, i så fall!En bonus var den här snygga SAAB'en från mitten av 1960-talet som stod parkerad utanför.Får ni chansen så ta den här omvägen i sommar!

Mina senaste vintagefynd.

De senaste veckorna har jag lyckats hitta riktiga vintagepärlor till en liten peng, vad tycks om den marinblå och vita klänningen jag hittade på Humana i Lund för 149 kr?Att MyrornaJärntorget i Göteborg har snygga och handplockade kläder vet väl alla som har varit där. Tre av våningarna är fyllda med bra vintage, varav våningen längst upp är den riktiga skattkammaren. Jag hittade en läcker liten prickig jacka med trekvartsärm där för 105 kr....och från Järntorget i Göteborg är steget rätt långt till den lilla byn Genarp här i Skåne där det finns ett Erikshjälpen jag besökte nyligen för första gången. Jag hittade flera fina klänningar men bara den här passade....så för 65 kr fick jag en jättefin sommarklänning.Från Humana i Lund fick förresten två sjalar följa med hem också, en marinblå med vita prickar....och en svart med små, små vita prickar. 25 kr/st gav jag för dem.Jag vill gärna ha kommentarer, vad tyckte ni? Skriv gärna en rad!

Malmöpärlor del 6; Nirvana Furniture.

Är man ny i Malmö och retrointresserad så är det första man ska göra att sätta kurs mot Nirvana Furniture i Östra Hamnen. Adressen är Vintergatan, bara en sån sak!

De håller bara öppet en helg i månaden och har dessutom uppehåll över sommaren men det blir ju sedan extra heligt att vallfärda dit när man väl kan.

I ett lagom shabby och väldigt anonymt magasin finns butiken....som när det inte är öppet och skyltat är just helt anonym i den spännande miljön nere i hamnen. Lokalen i två plan är enorm. När jag upptäckte Nirvana Furniture så undrade jag varför i hela friden jag aldrig varit där innan. De har allt....och befinner sig någonstans mittemellan loppis och antikaffär. Både det lite bättre med ett namn på formgivningen finns, och den lite enklare kuriosan. Deras utbud sitter som en smäck, jag rekommenderar verkligen att ni åker dit och upplever det själv!En vikskärm från en gammal läkar- eller tandläkarmottagning samsas med en galonklädd kökssoffa som hänger en bit ovan mark.Det finns mycket textilier, mattor....och på den lika välfyllda ovanvåningen mycket stolar och speglar.Det lite finare är inlåst i montrar och jag är säker på att något man letar efter och/eller vill komplettera så finner man det här.Mycket trevliga emaljskyltar och lampstommar som bara väntar på att kläs i kanske ett aggresivt mönstrat femtiotalstyg. Jag tänker mycket på aggresivt mönstrade femtiotalstyger, haha!Här köpte jag min Reda-hylla utan glasbehållare. Det finns båda delar att finna, om man vill börja samla från början eller kanske bara fattas en behållare.Förutom glasvaser i olika färger och former finns det även böcker, kläder, verktyg, bestick, hatthyllor, kläder, skivor, en hel massa stringhyllor och montrar fyllda med små skatter. Jag varnar er, man tappar bort tiden och kan absolut spendera flera timmar här....och om jag hade graderat mina Malmöpärlor hade Nirvana Furniture kommit på plats 1. Det här är stans främsta pärla, se deras hemsida för öppettider (den enkla hemsidan gör inte alls deras fantastiska butik rättvisa) Och besök dem när du är i Malmö!

Ännu fler härliga skyltar.

I takt med att årstiden blir grönare, varmare och ljusare ökar även min lust att upptäcka och jag nu samlat ihop lite fler fragment från förr. Dags för lite äldre skyltar som sitter kvar än idag, 2012. Det hoppas jag de får göra länge till! Men vad är grejen med manssymbolen? Jag har inte fattat galoppen.

Först ut är järnaffären i centrala Genarp. Inget stort centrum men det bedrivs alltså ännu järnaffär där.. ..som följs av ett dito i Örkelljunga. Ingen järnhandel i lokalen idag, istället en loppis!I lilla Kävlinge finns på affärsgatan en bok- och pappershandel som fortfarande är just det.Precis den här typen av neonskylt med enkla avskalade bokstäver gärna i rött eller blått ser man ofta på mindre orter, där de av olika anledningar fått vara kvar.Stora Hotellet i Markaryd har en väldigt femtiotalsdoftande skylt, inte tusan är den från hotellets byggår 1934....och från Markaryd till Järntorget i Göteborg. Biografen Draken invigdes 1956 och deras skylt är säkert samtida.Läcker skylt har den här juveleraren på Sturegatan i Sundbyberg.Det är alltid lätt att hitta en skylt som berättar var man inte får parkera. En återkommande klassiker. Här har ni en i Haga i Göteborg....och en här i stan.Tänk er hur hemmafruarna på femtiotalet gick och fick lagt håret på den här söta lilla salongen i ett fint funkishus i Slottsstaden här i Malmö....i en tid då blomsteraffärens skylt såg ut såhär....och då LM Ericssons tjusiga logotyp såg ut såhär.Det var dagens skyltskörd. Fler inlägg på gång, kika snart in igen! Och som vanligt, känner ni till något om det jag visat på bilderna.. eller vill skriva en rad ändå, gör gärna det!

RSS 2.0