Inköpet från årets Helsingborgsmässa.

Det blev faktiskt bara ett enda inköp på årets antikmässa i Helsingborg, en tjusig vit vas signerad A.L.T, alltså Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby. Som ni kanske förstått om ni besökt min blogg tidigare så är jag väldigt förtjust i just vit Ekeby-keramik.
 
 
Jag har sett fler delar ur den här serien och kanske har den ett namn? Upplys gärna mig och övriga läsare.
 
 
Vilken snygging, eller vad säger ni?

Helsingborgsmässan 2013.

En stålande onsdag under industrisemestern ringlade kön lång i sundets pärla Helsingborg till vernissagen av stadens välbesökta antikmässa.
 
Jag och min vän Jan (även han bloggare på samma tema, länk till hans blogg här) var såklart där. Mässan hade i år flyttat till nya lokaler och det kokade nästan där inne, både av köplust och förväntan men mest av det högtrycksbetonade vädret utanför. 
 
 
I hallen med dyrgriparna stod två Arne Vodder-sideboard i jakaranda. Ett av dem med Brios små Arne Jacobsen-möbler Svanen och Ägget med tillhörande soffbord..
 
 
..och ett med tre Pulcino-fåglar, formgivna av Peter Pelzel för italienska Vistosi.
 
 
Vidare såg vi en ruskigt snygg matta hängande på en vägg. Prislapp på 7500 kr, har jag för mig..
 
 
..och på tal om ruskigt snyggt, vad sägs om skolplanscherna nedan med svart botten? Minns inte det exakta priset i detta fallet heller men jag tror de låg på ungefär 600-800 kr/st.
 
 
Jag slår alltid ett öga i montrarna med byggnadsvårdstema då jag alltid letar efter krokar, beslag och skruvar med rätt utseende till funkispärlan.
 
 
Då och då dyker så pass unga föremål upp som.. legotelefoner! Helt klart en conversation piece.
 
 
Paret mässingsljusstakar tillverkade av Sölve Carlsson i Helsingborg föll mig precis i smaken, men det blev inget köp av. Det andra på bordet föll mig däremot inte lika mycket i smaken, möjligen kaffepettern då.
 
 
Den limegröna vasen formgiven av Hertha Bengtsson för Rörstrand var något äldre än telefonen ovan, 1950-tal får man anta.
 
 
Sopset i jugend. 
 
 
Vitglaserade fat från Upsala-Ekeby, helt i min smak. Det vänstra stämplat Anna-Lisa Thomson och det högra Mari Simmulson.
 
 
Kombinationerna av föremål är det roligaste med att gå på mässor. Man kan stöta på vad som helst! En precis agom sliten AEG-bordsfläkt tronade ovanpå en knallturkos byrå.
 
 
Herr Judits monter var som vanligt väldigt tjusig och välgjord med mycket mässing, mörkt trä, gamla tidningar, resväskor och industrilampor. Nedan, Nagels förkromade modulljusstakar..
 
 
..och mässans snyggaste lampa, har för mig att den var italiensk och bar en prislapp på ungefär 30.000 kr. Rätta mig gärna om någon vet bättre.
 
 
Just lampor är ju Herr Judit och Brandstationen väldigt bra på.  
 
 
Läckert speceriskåp från 1930-talet..
 
 
..och en liten affär i trä för barn från samma tid. Så otroligt funkis i både form och färg. 
 
 
Jag fick med mig en fin pryl hem från mässan. Kan det vara något vitglaserat från Upsala-Ekeby eller har jag went bananas och börjat intressera mig för något helt annat? 
 
Ni får se vad som följde med mig hem om ni kikar in snart igen!

Nostalgibyn i Hosta.

Jag hade under den stora årliga loppisturen ihop med fyra andra retrobloggare turen att få besöka Nostalgibyn i Hosta som ligger vid riksväg 249 mellan Lindesberg och Arboga i vackra Bergslagen. Som ni kanske vet så visar jag mig inte här så ofta, då bloggen inte handlar om mig och hur jag ser ut - utan om retroprylar!
 
Nedan följer dock en bild på mig, från Nostalgibyn, där jag mådde riktigt gott! Tog en räckmacka och en Trocadero, om jag minns rätt.. jag har ju redan ätit upp på bilden men jag tror det var en fin räckmacka.
 
 
På bilden sitter jag inne på Babsans Fik. Ena änden av rummet..
 
 
..och andra änden. Stället var fullproppat med rekvisita från tiden..
 
 
..och till skillnad från en del andra retro-efterhärmningar man sett genom åren, så var det här bra gjort. Räkna bort gitarren på väggen som är.. 1980-tal och luftvärmepumpen som väl är.. 2000-tal? Hu och fy.
 
 
TV-kannor i olika kulörer trängdes i disken.
 
 
Männen av stiliga och hade vita tänder på 1950-talet.
 
 
Det fanns en bio inomhus.. 
 
 
..komplett med skylt, foajé, kiosk och salong.
 
 
Notera Spisa Ribb-koppen på taket.
 
 
Och utanför Babsans Fik fanns en hel Nynäs-mack..
 
 
 
..med häpnadsväckande interiör!
 
 
Tänk att allt egentligen bara handlade om att tanka.
 
 
De här två spanade in tuggummiautomaterna..
 
  
..vid Sibylla-kiosken. 
 
 
Och för den som inte önskade korv, fanns det även..
 
 
..en GB-kiosk. Tänk, vad världen hade varit vackrare om vi fortfarande hade så tjusiga kiosker! Tanken slog mig.
 
 
Utanför Ryds..
 
 
 ..satt snyggaste varuautomaten..
 
 
..postlådan och frikmärksautomaten. Inte varje dag man ser en frimärksautomat.
 
 
Inne i lanthandeln fanns bland annat ett nummer av Allt i hemmet från 1960 där en man ser skojigt malplacerad ut i sitt kök iklädd förkläde. Det har hänt mycket på femtio år.
 
 
Och tjejen som vaktade gästboken hade samma klädstil som jag.
 
 
Än verkar det inte kört för säsongen, kika in på deras hemsida för öppettider och arrangemang som äger rum. Jag rekommenderar alla femtiotalsentusiaster ett besök! 

Loppisresan 2013 - del 3.

Genom Närke fortsatte vår resa, här ser ni en femtiotalsspätta som färgmatchat klänning med ortsnamn i järnvägsknuten Hallsberg.
 
 
Den andra och sista natten spenderade vi på Rosies fantastiska nedlagda pensionat på Närkeslätten. En träkåk i två våningar med så många rum att man tappade räkningen. Vi fick äran att sova i t.ex femtiotalsrummet, keramikrummet och allmogerummet.
 
 
I ena delen av huset förvarade Rosie och hennes man allt som höll på att säljas, skulle säljas i framtiden och sådant som brukar följa med på mässor och marknader. Vi fick titta igenom vad vi ville, för vissa av oss blev timmen sen innan vi kom i säng!
 
 
Det var en vacker sommarkväll, en sådan som man kommer att minnas.
 
 
Det var som att solen höll sig uppe lite längre för våran skull.. och ljuset i sjön glittrade lite längre den här kvällen. 
 
 
Hur långt ut i obygden man än befinner sig visar sig stora plåtbokstäver finnas till salu..
 
 
..och det är ju även så att ju längre ut i obygden man kommer, ju mysigare loppisar finns att hitta och bäst av allt - ju billigare är det! 
 
 
Vi hann med ett stopp på retrobutiken Kavalkad i Örebro.. 
 
 
..som på första parkett hade ett väldigt tjusigt Wegner-skåp stående.
 
 
Inuti stod delar ur en väldigt läcker kaffeservis. Kan det ha varit Bo Fajans, Berit Ternell? Rätta mig gärna om jag har fel.
 
 
Glasserien från Johansfors som jag inte vet namnet på (kanske har den inget namn) stod i ett av rummen. Många av delarna var nya för mig.
 
 
En av resans höjdpunkter som vi hann med precis på slutet var Linne & Lump i Laxå
 
 
Butikens namn är något missvisande då det varken är linne eller lump som säjs där, utan teak, ryamattor, färgat glas, tryckta textilier och 1950/60-talsporslin från Rörstrand, Gustavsberg och Gefle.
 
H.A.J i himlen, jag är för evigt ditt största fan! Fasen vilken fin ljuslykta! (Hans-Agne Jakobsson 1919-2009. Enligt mig mästare på belysning och på materialet mässing. Ritade armaturer och andra inredningsdetaljer i sitt företag Hans-Agne Jakobsson i Markaryd AB från 1951.) 
 
 
Ett dukat teakmöblemang mellan två golvlampor..
 
 
..men butikens finaste golvlampa var den här. Tre fina, hela originalskärmar. 
 
 
Jag letar ju efter ett skrivbord men det var tyvärr omöjligt att köpa något större då vår hyrbil var så pass full att man inte kunde se genom backspegeln. För er som passerar Linne & Lump, så har de..
 
 
..många snygga möbler. Ni ser ju själv!
 
 
Där slutar resan - för i år. Jag har ju haft en hel del semester, så mer spännande kommer! Titta gärna i snart igen och kommentera gärna. Det värmer!

Loppisresan 2013 - del 2.

I Uppsala stod vi en stund och hängde läpp över att Presenta höll semesterstängt..
 
 
..men vi ryckte snabbt upp oss när vi hittade ett par källarloppisar där vi bland annat såg en svart Cleo och några delar Röd Aster.
 
 
Och helt utan sorger över missödet jag nämnde i början var vi när vi steg ut från Söders Gammalt och Nytt, en butik fullmatad med porslin, glas och keramik från guldåldern inom svensk formgivning. Skyltfönstret såg lovande ut..
 
 
..och ni ser ju själv! Notera tallriksställen längs golven.
 
 
Avdelningen för Gefle-porslin. 
 
 
Avdelningen för plast- och plåtföremål..
 
 
..och den för krukor. Jag hittade ingen som jag inte redan hade. Som ni kanske vet så samlar jag på vita krukor, gärna från Upsala-Ekeby.
 
 
Förutom en hel del keramik från just Upsala-Ekeby, naturligt med tanke på var butiken ligger, så fanns det en riktigt snygg vit Gunnar Nylund-vas från Rörstrand. Man stöter på den då och då, men den brukar vara för dyr säger snåljåpen i mig.
 
 
Jag har på senare tid verkligen fått upp ögonen för det gröna så kallade funkisglaset, här en kvintett glas på fot.
 
 
Efter en lång dag längs vägarna styrde vi kosan mot Lindesberg, en förtjusande liten ort där vi hann titta på kyrkan som låg vackert uppe på en kulle..
 
 
..och promenera vid vattnet i den rosa skymningen innan vi sov en natt på stadshotellet där vi vaknade nöjda och glada morgonen efter.
 
 
På morgonen brände vi iväg och vi behövde inte köra så långt..
 
 
..innan vi bland annat hittade gården på bilden där det fanns en snygg köksstege med Virrvarr-laminat formgivet av Sigvard Bernadotte för Perstorps Produkter..
 
 
..och lite mer grönt funkisglas. Jag var allt lite sugen.
 
 
Sugen blev jag också på den fina långa plastmattan som låg och skräpade i ett uthus. Jag halade fram den och fick snällt köpa den för ynka 10 kr. Efter en tvätt blev den som den förtjänar.
 
 
Ni vill se mer av fem retrobloggares stora loppistur 2013 - eller? Fler inlägg följer!

Loppisresan 2013 - del 1.

Som ni kanske förstod på det förra inlägget så har jag och fyra härliga retrovänner och tillika bloggare varit ute på vår årliga loppistur som i år började i Uppsala, slutade i Laxå och berörde däremellan trakerna kring Enköping, Västerås, Köping, Arboga, Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Lindesberg, Örebro, Fjugesta, Kumla, Hallsberg och Vretstorp
 
 
Det är en underbar känsla att stanna till vid varenda loppis längs vägen. Tänk, vilken tur man har att få vara med likasinnade! Tur med vädret hade vi också.
 
 
Och tur att Lata Pigan i Vela utanför Enköping höll öppet. Jag vågar påstå att det är en av de bästa retrobutikerna jag besökt! Och jag har besökt rätt många. Genom ett fönster kunde man ana vad som komma skulle.
 
 
Här syns Yvonne i retrotextilhimlen. Ser ni vilket utbud av gardiner, dukar och stuvbitar? Jag har inte stött på något liknande i alla fall.
 
 
Det fanns ett par gardinlängder i mitt favoritmönster, Pythagoras signerat Sven Markelius 1952. Gult är dock inte min favoritfärg.
 
 
För den som har obegränsat med tid finns det nog mycket att hämta. I en annan del av huset fanns det bara vintagekläder, ett utbud även av den varan som fick mig att.. glömma fotografera! Jäklar anamma, vilket ställe det var!
 
 
Mängder av snygga armaturer fanns också, de som driver stället verkar klä om skärmar i vackra gamla originaltyger och placerar dem sedan på rätt lampa.
 
 
Kuddtillverkning sker nog också, som ni ser på bilden nedan. 
 
  
 
Förutom textilier och armaturer fanns det även gott om glas, porslin.. 
 
 
..och plastföremål. Allt i fint skick, och inte till loppispriser.
 
 
Jag hann naturligtvis k-spana en del längs vår väg. Glasmästeriet i Enköping hade..
 
 
..de vassaste skyltarna på sina två byggnader..
 
 
..och Frövi Hotell hade en gång i tiden både bar och restaurang att stoltsera med.
 
 
Idag stoltserar mest skyltarna kvar.
 
 
 
 
Någonstans i trakterna kring Vedevågs Bruk.. 
 
 
..snubblade Eli över en hel rulle med det vackraste julpappret vi sett, 1950-tal, en hel rulle som hon gav 150 kr för.
 
 
Glöm inte att kika in väldigt snart igen, du vill inte missa inte fortsättningen av vår hejdundrande resa! Och kommentera gärna en rad eller två!

RSS 2.0