Ett nytt samlarområde.

Jag samlar på vissa saker medvetet och fullt ut, som blågrönt glas. Det är min största samling (inlägg om det kommer i framtiden), men vissa saker gillar man och bara köper utan att man direkt "samlar" på dem.
När blir det en samling? Jag kanske har många samlingar.
Som.. äldre kokböcker och bakböcker, smycken i tidstypiskt silver (60/70-tal) eller kitschig plast (60- till 80-tal), dockskåpsmöbler/dockskåpsprylar från 50/60-tal, plastblommor, äldre jul- och påsk-pynt, vita eller ljusa ytterfoder i porslin från Upsala-Ekeby, Rörstrand, Bo Fajans, gammal kökskuriosa.. listan kan göras lång!

Det senaste jag börjat få upp ögonen för, är vita vaser! Det har smugit sig på mig i år och har säkert sin grund i alla inredningsmagasin jag läser där man ibland ser snygga hem där man grupperat keramik efter färg i ett fönster, i en bokhylla eller på en skänk. Nu har jag i alla fall fem vita vaser, och jag kommer att titta efter fler på alla loppisar och i alla antikbodar jag besöker i sommar.  

I mitten av juli blir det ju som tidigare berättats här på bloggen, fyndjakt i Norrland, då ska jag dammsuga Medelpad och Ångermanland på vita vaser!Här nedan ser ni de två senaste tillskotten. Upsala-Ekeby båda två, varav den ena går att tyda stämplar på. Den andra skulle jag också absolut tillskriva dem, eller hur, vad säger mina läsare?Anna-Lisa Thomson har gjort den som har tydliga stämplar. Jag antar att den är tillverkad under 50/60-talen.
Den andra är nog äldre, 30-tal skulle jag säga.Här är de på varsin bild. Glasyren är matt och benvit. Man kan känna ett nära släktskap hos dem, att de passar bra ihop!

Gillar ni mitt nya samlarområde? Kommentera gärna och spåna gärna om när man har en samling! Har jag en samling vita vaser nu, trots det klena antalet om fem?

Bästa affär'n i stan!Malmös absolut bästa butik för retrointresserade heter Nirvana Furniture och ligger osannolikt i ett gammalt magasin nere i hamnen, bakom Centralstationen (adressen är Vintergatan 30). Ingenting utanför skvallrar om vilken otrolig skatt som finns där inne i den skamfilade byggnaden!

Det finns möbler, mattor, lampor, keramik, glas, porslin, textilier - ALLT - man kan önska sig från mitten av förra seklet och ännu mer spännande blir det att åka dit och botanisera när de äntligen håller öppet, vilket bara är en helg i månaden. Prisnivån är som den brukar vara i antikbodar, men de har även en del saker av finare design som naturligtvis kostar lite mer.

De har öppet idag och imorgon (kl 11-15) som ni ser på flyern ovan. Passa på, för sedan verkar det bli sommaruppehåll, och det här stället vill ni inte missa!

Kolla in stekjärnet!

I lördags var jag på en riktigt härlig loppistur, vädret var perfekt och fyndmöjligheterna många.
Plötsligt stod jag vid nedanstående emaljerade stekjärn (och grytor, de kommer längre ner!) och kände direkt att inget annat skulle passa så bra i mitt kök som de. Jag fick ge 75 kr för setet (tack Lions för snälla farbröder i gula uniformer som satt låga priser!) och kunde inte vara mer nöjd.

Jag undrar om de är svenska? Det finns ingen märkning. Jag har heller inte sett så många stekjärn som är hel-emaljerade som det här. Har ni? Man brukar ju bara se grytor överallt, tycker jag.En liten närbild på det otroligt läckra och tidstypiska mönstret.De två grytorna, en stor och en liten. De har till skillnad från mina Kockums-grytor i bakgrunden handtag av bakelit. Och stora läckra knoppar i bakelit på locken.Alla goda ting verkade vara tre i lördags. Jag besökte tre loppisar, fyndade tre ovanstående tillagningskärl men även tre fina böcker från mitten av 50-talet. 10 kr gav jag för dem. De har fina färgbilder i också. Jag ska placera ut dem lite varstans i lägenheten, den om trasmattor kommer nog att passa i tidningsstället som jag visade i förra inlägget....lördagens loppistur var som sagt mycket givande, det sista som fick följa med hem var en härlig kudde till min svarta galonfåtölj, för 5 kr blev den min. Det behövde jag inte ens pruta på! Har ni också loppat i helgen? Vad hittade ni? Gillade ni mina fynd?
Kommentarer mottages varmast!

Självklart..

..så är både tidningsställ och tidningar av äldre modell i mitt hem.
Tidningarna har jag lyckats fynda för 5-10 kr/st. Tidningsstället hittades i min farmors hus när hon skulle sälja det. Bara jag förstod att ta vara på det, för det hade säkert åkt på tippen om inte en femtiotalsfantast funnits i släkten.

 

För visst är gamla tidningar så fina att man vill ha dem liggande framme, håller ni med?
Kommentera gärna!

Förkläden!

Alla retrointresserade (kvinnor, men män också?) har väl åtminstone ett gammalt förkläde i sin ägo, så att man får in rätt känsla vid matlagning och bakning? Jag tänkte visa några idag.

Vi börjar med ett från 50-talet, som jag tycker känns väldigt tidstypiskt. Jag får en osvensk känsla av det, både av mönstret och av tygets textur. Kanske kan det vara tyskt, engelskt eller rentav amerikanskt?Sedan kommer vi in på 60-talet och då är vi direkt tillbaka i Sverige, säger känslan.
Jag gissar på det bl.a genom de små ringarna i vit plast man reglerar bandet om nacken med.
Vad tror ni? Detta har varit min mormors.De följande två förklädena är väldigt snälla, men passar bra i mitt blågröna kök. Det första, vad kan det vara, 60- eller 70-tal? Jag har försökt tidsbestämma det med hjälp av stilen på rosorna, men jag är inte säker.
Det andra är nog 60-tal. De har varit min farmors.

Här tror jag fortfarande att vi kan vara inne på 60-talet, sent på årtiondet....för att sedan ge vika för 70-talet. Här var det mönsterprakt! Väldigt grönt....och starka jordfärger med röda detaljer. Det här tyget är väldigt vackert, tyvärr ser det lite mörkare ut på bild än vad det är i verkligheten.Vad tror ni om min tidsbestämning? Har ni också gamla förkläden? Kommentera gärna!

Varde ljus!

Min fina blågröna lampfot har äntligen fått en skärm! Lampfoten förärades med ett eget inlägg när jag precis köpt den, om ni kikar här http://alltdetgamlagoda.blogg.se/2011/march/helgens-inkop.html, så kanske ni minns?
En skärm visade sig ta flera månader att hitta, och när jag häromdagen fann en, i lamphörnan på Erikshjälpen så visste lyckan inga gränser!Den är i utmärkt skick och färgen är precis rätt. 45 kr gav jag. Tanken var att det hela ska matcha med filmaffischen som är modell större (3 delar som är vardera 70x100 cm).
Tjusiga Tutta Rolf blickar alltid ut över rummet, filmen heter Ombyte förnöjer och är från 1939.  Lampan lyser ännu inte för att vi inte har något uttag i närheten, måste dra en lång förlängningssladd dit.

Visst blir man glad när man kan ro ett av sina projekt i land? Mitt "hitta en ljus, fin, passande skärm"-projekt har tagit flera månader, men nu är jakten över!

Kommentarer mottages varmast!

Ikeas textila mönster.

Jag åker till Ikea ibland trots att jag aldrig köper deras inredning, som inbiten 50/60-talsnörd har jag inte så mycket att hämta där.
Men deras textilier/metervaror och deras fyndhörna strax innan kassorna går mig aldrig förbi!
Jag har alltid tyckt att de är väldigt duktiga på att designa snygga och tidlösa textilmönster.

Min kökssoffa fick en ny kudde häromdagen, sydd av ett vanligt örngott jag hittat i fyndhörnan för 5 kr. Det fanns ett litet hål på, men eftersom örngottet var 50x60 cm och min kudde bara skulle vara 40x40 cm så gick det lilla hålet att undvika. Örngottet är från ett bäddset som jag tror utgått ur deras sortiment nu, har varit lite sugen på att köpa det ibland men nu är det nog för sent.I vardagsrummet har jag gult färgtema (andra närliggande kulörer tillåts också, men i huvudsak gult) och där har jag ytterligare en kudde, 40x40 cm, sydd av en stuvbit från fyndhörnan. De brukar ju ha stora lådor fulla med stuvar för 5 kr/st. Ibland hittar man trevliga bitar.Samma sak är det med löparen på soffbordet, den har jag också sytt av en stuvbit som kostade 5 kr. Mönstret heter "PS Stockholm". Den är omöjlig att byta ut, jag har lagt dit andra dukar men jag saknar den snabbt och lägger dit den igen!Gillar ni också Ikeas textilier?
Jag gillar färg- och mösterprakt, så det är kanske därför det faller mig i smaken?

Nära släkt?

Tycker ni inte också att ytterfodret "Rio" och terrinen "Pytt" är väldigt lika? Samma formgivare, kanske?
De är väldigt snygga båda två, tycker jag. Rörstand i sitt esse.Jag har försökt forska lite i ämnet genom olika antikforum, men det har inte burit frukt.Vet någon läsare kanske vem formgivaren är? Förekommer de i fler färger?
Jag vet att det finns många duktiga porslinskännare där ute, kommentera gärna!

Sökes; loppistips!

Jag och en god vän har äntligen bokat våra biljetter, i mitten/slutet av juli far vi med statens järnvägar till Norrland.
Närmare bestämt till Härnösandstrakten, södra Ångermanland. Jag har aldrig varit längre norrut än Uppsala, och är väldigt geografi-intresserad så jag tycker detta ska bli mycket spännande och trevligt.
Vi ska givetvis ut på fyndjakt och därför behöver jag tips på loppisar i södra Ångermanland (gärna kring Härnösand och Kramfors), mellersta och östra Medelpad (gärna kring Sundsvall). Vi kommer att vara där över en helg så att många loppisar är öppna.Det är en väldigt lång resa, ungefär 100 mil mellan Malmö....och Härnösand. Jag undrar om de kommer att förstå vad jag säger? Kanske får min goda vän tolka, som är från trakten dit vi ska men nu bor i Malmö, som jag.Sitter du inte inne med något loppistips? Tipsa gärna någon du känner som sitter inne med det, att upplysa mig och Allt det gamla goda's läsare!

Och förresten, jag har missat några nummer av Antikvärlden, har deras utmärkta lilla guidebok "Antikguiden" som kommer varje år med tidningen kommit än?

Plötsligt i..

!

Jag har varit ute på antikrunda i mitt fagra landskap idag, och besökte bl.a Vinslöv. Därav rubriken som sedan följs av ekakt den bilden och ett litet utropstecken, annars blir det inte roligt. Är ni med?

Det som avgjorde att jag skulle göra ett stopp just där, var att jag ville besöka butiken Inredning Nittonhundra.
Ett bra beslut visade det sig, men sådant vet man ju aldrig innan. Butiken fanns i kända möbelaffären Hedbergs i Vinslöv's gamla hus, ett hus likt inget annat!Nu ska ni få se vilka underbara saker de hade där, helt klart värt ett besök! Inga loppispriser, utan en mer exklusiv antikaffär inriktad på modern skandinavisk design.
Här ser ni först en grupp vaser av Gunnar Nylund för Rörstrand i chamotterat stengods på ett matsalsmöblemang i teak, under en Le Klint-lampa..? Gissade där på slutet, vad säger mina trevliga läsare, är det en Le Klint-lampa?I denna bild lyckades jag klämma in både alster av Arne Jacobsen, Stig Lindberg och Greta Magnusson Grossman.Soffan hade jag gärna haft med mig hem. Och kuddarna i Stig Lindberg-tyg. Och.. allt annat! Inredning Nittonhundra hade även en stor avdelning med tyger, nytryckta gamla mönster från ex. Ljungbergs och Almedahls.Här har vi lite av varje, Stålhane, Friberg, Atterberg, Kåge, Ateljé Lyktan och Signe Persson Melin på ett hörn! Några kultiga kulan-askkoppar och termoskärl i plast längst ut till höger. Om jag fick välja en sak att ta med hem av dessa, skulle det vara Upsala Ekeby-vasen i serien "Spiral" av Ingrid Atterberg (den randig i gult och vitt, är tvåa från vänster bland vaserna, är ni med?). Den hade passat utmärkt i mitt vardagsrum som är inrett i precis de färgerna.Det fanns en hel del läckra lampor där. Många av dem var säkert från Ateljé Lyktan i Åhus och Luxus i Vittsjö, orter inte så långt bort från Vinslöv.Jag har tidigare höjt Sven Markelius textilmönster "Pythagoras" till skyarna här på bloggen, men det tål att göras igen, fy fasiken vilket snyggt mönster det är! Jag föredrar den lila/blå/gröna färgsättningen men detta är inte fel heller. Lamporna över bordet var matchande i orange. Stolarna är danska, Wegner. Bordet glömde jag kolla.Snygg golvlampa, snygg välanvänd skinnfåtölj och snygg kudde i Stig Lindberg-tyget "Fruktlåda".Orten bjöd i övrigt på ett trevligt nedlagt Mejeri.... Nickes frisersalong.... och slutligen vad jag trodde var en spännande antikbod, men det var en te/presentbutik. Inga gamla prylar där, tyvärr. Det var ett fint gammalt trähus i alla fall, alltid något!Kommentarer om min utflykt till Vinslöv mottages varmast!

Nytt i köket.

Påskhelgen, speciellt annandagen som det fanns rikligt med loppisannonser inför i tidningen, bjöd på några fina fynd för min och en god väns del.
Den gamla sockerdricksflaskan är precis rätt grej för mig att hitta! Jag gillar gammal kökskuriosa som harmonierar med det blågröna färgtemat i vårt kök. Vichyvatten-flaskan har jag visat innan. Den är ju faktiskt härifrån stan, "Apotekarnes Vattenfabrik i Malmö AB". Kolla bilden under, så fina korkar i porslin flaskorna har.

 Duken på köksbordet inhandlades också, för 20 kr med fyra matchande servetter.
Likaså buketten med syntetisk brudslöja (i plast alltså, jag älskar plastblommor!). 10 kr kostade den, tror jag.

Mitt favoritämne att läsa om måste väl ändå vara alla "fyndrapporter" som brukar komma på söndagar, måndagar eller tisdagar (när helgen är slut och man hunnit fota grejerna) när alla vi retrobloggare har varit ute och finkammat loppisar under helgen.

Gillar ni också att läsa om det? Kommentera gärna! Tycker ni att jag gjorde fynd?

RSS 2.0