Tack pappa och tack Alice!

Jag vet att det blivit väldigt mycket köksrelaterat och väldigt lite annat den senaste tiden här på Allt det gamla goda, och nu blir det ännu mer för äntligen är min Reda-hylla komplett!

Jag köpte den i våras helt tom, bara själva trälådan. Då tänkte jag att det skulle ta ett bra tag att hitta passande glasbehållare i helt och fint skick. Nu är den alltså äntligen komplett, och det tog ju inte ens ett halvår, tack vare min händige/kunnige/påhittige och käre pappa som byggde om den litegrann och tack vare trevliga Alice i Stockholm som hörde av sig i kommentarsfältet och ville sälja glasbehållare till mig efter att jag visat Reda-hyllan här på bloggen senast.

Nu ska ni få se vad fin den blev! 

 

Jag vet inte om ni minns, men jag visade hyllan här på bloggen direkt när jag köpt den. Det lite högsmala facket nertill i mitten fick jag höra att det kunde bli rätt svårt att hitta själva behållaren till, så jag konsulterade pappa som alltid har en smart lösning på mina husliga problem. Han byggde en liten flyttbar vägg, vi har alltså inte gjort någon åverkan på hyllan, inga spik, inga skruvar och inget lim är inblandat. Jag hittade de fyra stora behållarna och två små under Österlen-rundan i somras och sedan hörde Alice av sig och erbjöd mig de två sista.

Jag skulle inte kunna vara mer nöjd! Räknade ut att jag lagt totalt 375 kr på den, exklusive lite material för den flyttbara väggen och exklusive pappas tid.

Så tack pappa och tack Alice för det här! 


Snart är det jul igen!

Kära läsare, snart är det jul igen! Åtminstone om man tittade på försäljarnas utbud när jag var på loppis den gångna helgen. Har ni också märkt det, eller är det ett lokalt fenomen? Här och var såg jag juldukar, julgransfötter, röda ljus och juldukar. Det börjas tidigt!

Jag samlar naturligtvis på äldre julpynt, från nittonhundratalets första hälft. Skulle aldrig låta nytt julpynt komma över tröskeln! Jag vill ju som ni kanske vet, skapa en känsla av att man kommer in i ett hem som det såg ut för 50-60 år sedan, så jag julpyntar med äkta vara. Inget annat.

Den här trehövdade tomte-ljusstaken hittade jag i söndags, för 20 kr. Underbart knäpp, eller var tycker ni? Den är svår att tidsbestämma. Tittar man på tomtarnas ansikten skulle jag gissa på att den kan vara så gammal som 1920-30 och framåt, men "God Jul"-texten ger mig känslan av en yngre ålder.Vidare hittade jag två paket smala röda ljus. Hurra! Det är ibland väldigt tufft att försöka hitta smala ljus till äldre ljusstakar, så denna gång hade jag tur....och mer tur var att vänta. Jag hittade väldigt många pepparkaksformar för totalt 50 kr. En stor hop som jag ska använda, som är i gott skick....och en hop riktigt slitna, lite svartnade i metallen (är det bleckplåt, någon?) som bara ska vara dekoration i köket. Jag fick den smidiga metallringen de hänger i, när jag köpte dem. Perfekt, för inget kunde väl passa bättre?Har ni också märkt att det börjar dyka upp julsaker på loppisar redan nu i september? Och var tyckte ni om den trehövdade tomte-ljusstaken? Kommentarer mottages varmast!

Psst..

..jag glömde ju att visa er köksklockan! Jag har länge letat efter en pastelligt ljusblå eller mintgrön klocka, men utan resultat. Eli med den väldigt trevliga bloggen Femtiotalsjakten (länk finns nedan till höger) hade ju turen att hitta tre! 

Så i somras hittade jag en ljusgrå Junghans, och den blev inte alls fel! Jag lyckades deala med mannen i antikaffären så att jag fick den på köpet när jag köpte radion jag visade för ett par inlägg sedan. Jag hittade den bland en massa bråte, glaset saknades och den var helt ingrodd med smuts. Men jag såg potential, tvättade den och lånade ett glas från en av mina arkiverade köksklockor, som jag hade innan jag körde blått/grönt färgtema. Et voilà!Där sitter den nu och är snygg, den ljusgrå Junghansklockan som fick en andra chans!

Äntligen!

Äntligen har vägghyllan jag köpte på loppis i Berlin kommit upp på köksväggen! Jag hittade den en söndagmorgon på loppisen vid Arkonaplatz i stadsdelen Prenzlauer Berg. För 25 € blev den min (nerprutad från 30 €), den överlevde resan hem och nu har den med min pappas verktyg och hjälp äntligen kommit upp. Visst är den fin?Inuti hyllan finns förbandslådan jag köpte under min härliga lilla resa till Markaryd för ungefär en månad sedan.Det finns fyra krokar undertill, ett stort plus såklart. Där kan man ju hänga köksattiraljer, och ni som följer bloggen vet kanske att jag alltid håller utkik efter äldre kökskuriosa i blått och grönt. Just nu har en loppisfyndad visp med blått skaft sällskap av ett par gamla pepparkaksformar, min pappas gamla prickiga kaffemugg i emalj och en loppisfyndad tratt.Ovanpå finns det också utrymme att ställa saker. Ni ser ju själv, hyllan är inte bara fin utan även praktisk! Jag kunde inte motstå den.. den är ju mintgrön! Påsarna köpte jag på antikmässan i Helsingborg i somras, tror bara att jag gav 10 kr/st, och äggkopparna i tenn loppade jag också i somras.Visst är hyllan ett fynd? Tänk vilken resa den gjort. Från ett trångt inrökt kök i DDR till här, hos mig, i Sverige år 2011. 

Skriv gärna en rad, ni vet var kommentarsfältet är!

Retroäppelpaj.

Idag blev det kaneldoftande äppelpaj i mitt retrokök, gjord på de här fina mörkröda saftiga Ingrid Marie-äpplena. Notera tallriken, servisen heter Gratina och är designad av Gunnar Nylund för Rörstrand.

Pajen serverades sedan på Berså-assietter och kaffet dracks ur mina namnlösa Rörstrand-tekoppar.

Det var en fika som hette duga, eller vad säger ni? Ni dukar väl med ert retroporslin, även en enkel torsdag som denna?

Boktips.

Tänkte rekommendera er den här underbara boken, "Detaljer hemma" av Annika Huett och Ulf Huett Nilsson. Den är på 191 sidor från bokförlaget Max Ström. Ett måste för retroälskare!

Det är en bilderbok med bilder från olika personliga och annorlunda hem, ingen text förekommer alltså. Och vilka hem sen! Nu ska ni få se.Det finns både trivsamma kök..

..gamla lampor....och lite utemiljöer. Bilderna är, som ni ser, väldigt vackra. Här nedan har man fortfarande kulörta lampor upphängda i träden och trädgårdsmöblerna har inte burits in i förrådet än trots att det är råkall november.Vidare finns det såväl tapeter....som Carl Arne Bregers vattenkanna för Gustavsberg (som jag verkligen vill ha), och äldre julpynt (som jag har mycket fint redan, men inte kan få nog av).Badrum finns såklart också med, här med ett italienskt badrumsskåp i plast. Jag hade inte tackat nej till det i svart/mintgrönt.Titta på gabondörren med tidstypiskt handtag.

Snygga stolar finns det mycket av..

..och snygga sovrum. Jag var så avundsjuk på alla fina sängöverkast i den här boken innan jag äntligen hittade mitt rosmönstrade överkast i somras.

Ett avsnitt med arbetsrum finns också, tänk vad fint och funktionellt man kan ha det även om man aktar sig för IKEAs arbetsrumsmöbler!
Bara innehållsförteckningen är såhär snygg! Nu har du ingen anledning att inte gå och köpa den här underbara boken!


I köksskåpet (och kaka söker maka).

Allt det gamla goda vill ju inte vara sämre än många av sina retrobloggarkollegor, så nu följer jag naturligtvis efter och gör ett inlägg om innehållet i mina köksskåp. Vi har inte så mycket köksskåp i vårt lilla trettiotals-kök men jag tänkte i alla fall visa det ena.

Nederst i skåpet finns fyra ljusblå äggkoppar i plast bredvid Colorado-sockerströaren jag fyndade i somras. Den tänkte jag sälja så skriv en liten kommentar vid intresse. Den udda kaffekoppen med svartvit dekor hittade jag i en fyndlåda för 5 kr på Gustavsbergs Porslinsfabriks fabriksbutik. Den är väldigt tunn i godset och jag undrar om den är ny eller gammal. Hursomhelst hittade jag den osannolikt hel i en stor låda med mestadels trasigt porslin, huller om buller. Bakom finns ett fyrkantigt litet Berså-fat och några turkosa små skålar från Syco Keramik och Upsala-Ekeby. Bredvid dem står en loppisfyndad liten Gullaskruf-skål i klarglas ur serien "Randi" i design av Lennart Andersson, och fyra kaffekoppar med modellnamnet "Fyr" av Arthur Percy för Gefle. De mintgröna äggkopparna i porslin framme till höger, har jag också hittat på någon loppis.
Lite längre upp har vi en tillbringare i mintgrön plast i design av Bjarne Bo för AB Plastteknik, den köpte jag på Antikboden i Västertorp för en del år sedan och jag tycker den är en av de saker i mitt kök som verkligen sätter stilen. Den representerar precis det jag tycker om; mintgrönt, plast och 50/60-talsdesign. Framför den, en sockerströare med ljusblått lock märkt West Germany, och en underbar Johansfors-karaff jag hittade på Myrorna nyligen. Jag är väldigt förtjust i den. Bakom den står två blågröna dessertskålar som enligt säljaren heter "Puck" och kommer från Gullaskruf. Dem har vi ätit mycket glass ur! Den ljusgula karotten med svart lock är märkt Pytt och Rörstrand och den har jag även sett i ljusblått. Jag har såklart ett teakställ från Karl Holmberg i Götene (alla har väl minst en teak-pryl från dem hemma?) med salt/peppar/sockerkar med mintgröna lock. Jag har bara en Berså-tekopp, vill gärna ha fler men de är som ni säkert vet inte direkt billiga. Ni ser den enda jag har här nedan, ovanpå fem blågröna glasassietter av okänt ursprung. De är köpta på loppis i Småland, som så mycket annat jag äger. Bakom har vi en mintgrön Melitta-kanna som är lite risig i skicket men jag gillar den ändå, och två tunna retro-saftglas. De små blågröna skålarna är från Elme, det är en av mina favoritserier i som heter "Sticka" och designades av Carl-Olof Borgarp. Den vackra ensamma tekoppen fick jag av svärmor en jul med en hyacint planterad i, en mycket trevlig present tyckte jag. Såklart har jag fler äggkoppar i plast, här ett par mintgröna.Kaka söker maka, då? När jag öppnade de rätt få köksskåp jag har, upptäckte jag de små kakor som söker makar. Det här ensamma Salix-kaffefatet i svart söker definitivt en felfri kopp.Precis som mina namnlösa 60-talskoppar från Rörstrand. Jag har sex tefat med bara tre tekoppar. Ensamma tekoppar med den här gula randen, felfria, sökes alltså!Och som jag uttryckte ovan, den underbara Johansfors-karaffen vill jag gärna hitta matchande glas till. Jag vet att de finns, har sett dem och lagt märke till dem innan jag ens hade karaffen. Sitter ni på glas som passar till, skicka en kommentar!Hoppas ni tyckte det var trevligt med en titt i mitt köksskåp. Kommentera gärna!

Hallbyråns nya kläder.

Tänkte visa er den senaste stylingen av hallbyrån.

Den lilla nätta byrån är arvegods efter min farmor och duken ovanpå inköptes på Västa Esplanadens loppis i Växjö en gång i tiden. Radion (den har jag inte visat er innan!) hittade jag i somras på loppis i Landskrona, det fanns många radioapparater men det var formen och elegansen som gjorde att det blev just den här. Den har inget FM-band så tyvärr kommer det ingen ljuv musik ur den, men det är inte det viktigaste för mig. En klar bonus, men viktigast är känslan. Det genuina. Radion är av märket Concerton och är tillverkad 1953.

För den ultimata femtiotalskänslan så får en plastblomma gärna vara med på ett hörn, så här har jag satt en stor ljusröd plastros i en av mina vita vaser.Vad tycker ni? Man måste ju ha minst en gammal radio och minst en plastblomma i femtiotals-hemmet.. eller vad tycker ni? Kommentera gärna!


Sommaren i bilder.

Jag har i sommar lyckats komma iväg på flera härliga äventyr, som alla inneburit mycket antikt, loppis och arkitektur. Som ni säkert läst, har jag äntligen varit i Norrland. Det har varit en dröm länge för mig som hittills mest sett gula rapsfält med en och annan vallmo, vilket inte är fel alls för det är väldigt vackert när man kommer ut på landet här i Skåne om somrarna. I alla fall, jag kom äntligen iväg till Norrland, till Ångermanland och i mig såddes nog ett frö för en livslång kärlek till området kring Höga Kusten, där vi höll till.

Här är min finaste bild från den resan.Jag tillhör kategorin ung stadsbo utan bil och det gör nästan alla andra jag känner, men en söndag hade vi plötsligt en bil och åkte såklart till Österlen, på andra sidan av Skåne. Där är underbart vackert, mycket att se och uppleva.

Här är mina finaste bilder därifrån.

Från fullständigt lugn till den totala motsatsen. Jag har också varit i Berlin. I en hel vecka, och jag får aldrig nog!

Lite bilder på varför jag älskar Berlin.Hur har er sommar varit? Kommentarer kring er sommar och min sommar mottages varmast, som ni vet!

Vintageshopping i Köpenhamn.

Såhär tjusig som männen och kvinnorna på muren nedan, blir man om man vintageshoppar i Köpenhamn, så det gav jag mig naturligtvis på nyligen.Jag brukar mest antikshoppa (alltså uteslutande gå i antikaffärer, för det intresset är lite större än klädintresset) och det finns spännande kvarter för det också i Köpenhamn, men denna gången blev det bara vintage.

Köpenhamn bjuder på mycket trevlig second hand om man vet var man ska gå, så det tänkte jag tipsa om!

Kvarteret Pisserenden ligger strax väster om Strøget som alla känner till. Vik av till vänster från Strøget ganska tidigt efter Rådhusplatsen på valfri sidogata så når du snart detta brokiga lilla område med second hand-affärer, gay-hak, fetischbutiker och mysiga små caféer. Pisserenden är smeknamnet på området för att det förr var tämligen smutsigt och nedgånget, idag är husen fortfarande charmiga och gatorna smala men jag gissar att en bostadsrätt här kostar ett antal miljoner.

Gatorna med de bästa vintagebutikerna heter Larsbjørnsstræde, Vestergade och Studiestræde.
Här nedan ser ni lilla proppfulla källarlokalen Carmen & Fantasio, där jag alltid hittar något.København K är en secondhand-kedja som kan liknas vid hippa Stadsmissionen- eller Myrorna- butiker i Stockholm minus prylarna, för här finns bara kläder, skor och accessoarer. København K har två stora och välsorterade butiker i området, här nedan är en av dem. Deras flaggor brukar inte vara svåra att missa. De har mängder med snygga väskor/bags, jeans, skinnjackor, kjolar, blusar, festklänningar, skärp, träningsjackor, pumps, stövlar och allt annat trendigt för en ung vintageintresserad publik. Alla deras klänningar kostar 220 DKK, jag har under åren hittat många pärlor här.Wasteland är en annan bra butik i området som också har ett väldigt trevligt sortiment, mycket amerikansk vintage från 50-70-tal. Jag gillar ju klänningar och de har metervis med klädställningar för bara klänningar.

Butiken nedan skulle jag tro är den som stylister för tidningar, filmer och TV-program går till när de vill hitta något vackert och unikt. Gamla Chanel och Dior, gamla brudklänningar från 50-talet i perfekt skick osv osv. Jag vet tyvärr inte namnet på den, men jag vet att den är dyr, exklusiv och trång!Jag hittade denna gång tre helt olika klänningar, och jag är väldigt nöjd!
Här är först den med sekreterarlook som har knytdetalj, pennkjol och skärp....sedan den i syntetiskt material som känns hämtad från sjuttiotalets amerikanska södern....och till sist den i bomull som känns väldigt svensk sommar, nu ska vi ut och segla! Den här kommer jag att ha vita plastörhängen och vitt plasthalsband till. Vad tror ni?  Det var lite om vintageshopping i Köpenhamn, nästa gång jag åker över sundet så måste jag visa er RavnsborggadeNørrebro, Köpenhamns riktiga antik-gata. Hur många butiker som helst, på rad, att älska.

Vad tyckte ni om inlägget? Sitter ni på tips om bra second hand i Köpenhamn så dela med dig till mig och läsarna! Kommentarer mottages varmast.

En hel massa tur, del 2.

Jag hade verkligen tur den här gången också, här ska ni få höra! Jag och min sambo var hos hans härliga farmor och hälsade på. Jag hade snytit mig, skulle slänga pappersnäsduken i sophinken i köket, och råkade öppna fel skåp.
Det var grytskåpet jag råkade öppna istället och där inne stod skönheten på bilden nedan. Mitt antikhjärta började slå hårdare men jag stängde skåpet och slängde min pappersnäsduk på rätt plats.

Såklart kunde jag inte släppa vad jag sett i grytskåpet (det hade ni inte heller kunnat!), så jag frågade min sambos farmor om jag kunde få titta på den. Hon tog ut den utan en min, räckte över den till mig och sa "- Jaså den? Den fick jag i lysningspresent av min syster för väldigt många år sedan och jag har nästan aldrig använt den. Vill du ha den? Ta du den!"

Lyckan visste inga gränser, jag lovar! Jag tackade, tackade, tackade och tackade lite till. Jag berättade att den var värdefull, att hon kunde sålt den istället men eftersom den gjorde mig så glad så gav hon gärna bort den till mig.Vad sägs om det? Som jag skrev ovan så visste lyckan inga gränser. Karotten med ärt-dekor ingick vad jag förstått i Picknick 2, i senare delen av Picknick-produktionen. Grytor/terriner/kärl ur första delen av produktionen hade vita lock med runda vita knoppar. Ni får rätta mig om jag har fel, Porslinsbloggen (länk finns nere till höger bland mina favoritbloggar) sitter säkert på värdefull kunskap. Picknick var i produktion 1956-69Rörstrand och dekoren designades som vi alla vet av Marianne Westman.

Närbild på dekoren. Ärt-dekoren förekommer visst bara på bara på just denna del i serien.Locket, som är väldigt läckert både i form och färg.Märkningen undertill....och såklart har denna trofé plats högst upp på stringhyllan i köket. Färgtemat i köket är ju blått/grönt så vad kunde passa bättre? Ni ser förresten en annan Marianne Westman nere till höger, burken med texten "Kryddpeppar", rasande snygg den också!Nu får jag nog inte mer tur på några år, jag har liksom fått min beskärda del.

Berätta om tur ni haft, kommentera gärna en rad! Och vad tyckte ni förresten, visst fick karotten ett bra hem här hos mig?

RSS 2.0