Jul, jul, strålande jul..

.."glans över vita skogar" lyder texten till en av mina favoritjulsånger. Skogarna är tyvärr inte vita här nere i södern men vad gör det när man har stämning i sitt hem och i sig själv?
 
Min samling av stjärnformade ljusstakar i olika material har börjat arta sig och här ser ni merparten av den, tänd.
 
 
När man tittar på stjärnljusstakarna och tindrar med ögonen passar det fint med en bit mjuk pepparkaka till. Ovanpå ligger cupcake-frosting smaksatt med apelsin och hemmagjorda, lite oskarpa och naiva pepparkaksstjärnor.
 
 
I fönstret ligger små, små hasselnötter från mor och fars trädgård i en Randi-skål från Gullaskruf. Fler stjärnljusstakar, här enbart i tenn för att matcha nötknäckaren och under alltihop en liten trevlig julduk märkt M Bühler i ett av hörnen.
 
 
Till alla läsare, speciellt ni som troget kommenterar fina och uppmuntrande ord. Ni har gjort Allt det gamla godas andra år till ännu ett fantastiskt blogg-år som gör att jag bara vill fortsätta, jag önskar er en riktigt god retro-jul! 

Årets fynd - PLACERING 1.

1. Listan var väldigt lätt att göra. Under granen ligger den bästa julklappen jag kan få, det är ett som är säkert! I den röda mappen ligger papprena på vår nya lägenhet som vi flyttar in i under februari nästa år. Det är en ljus och fin funkispärla om 3 rok med balkong, fiskbensmönstrad ekparkett, och framförallt originalkök. Det kallar jag fynd. 
 
 
Eller vad säger ni? Kommentera gärna en rad eller två!

Årets fynd - PLACERING 5 - 2.

Det är dags för en sammanfattning av det gågna året, fyndmässigt! Jag har gått igenom mitt stora (och ständigt växande) bildarkiv, rannsakat mitt (korta) minne och nu kommit fram till vilka 2012 års bästa kap har varit. 
 
5. Söndagen den 24 juni i år vräkte regnet ner i Paris och trots att det var sommar var det riktigt kyligt och eländigt. Vi hade lämnat jackorna på hotellet, dumt nog. Klänningarna på de två bilderna som följer grävde jag fram ur en kartong på marken på loppmarknaden vid Porte de Vanves och jag trodde jag hörde fel när säljaren ville ha 3 styck eller två för 5. Där och då gjorde jag mina hittills bästa klädfynd.
 
 
Alla som känner mig är nog helt med på att något mer klockrent skulle jag inte kunna hitta. Det står verkligen mitt namn med fet stil på båda klänningarna!
 
 
4. Min skinnjacka. Jag vet inte i hur många år jag letat efter rätt skinnjacka, men helt plötsligt hittade jag den. Det var i maj i år på Malmös första vintagemässa. Inget ekonomiskt fynd precis, jag gav 400 kr för den men 400 kr eller 20 kr så är den ändå en av de sakerna jag är mest nöjd över att jag hittat i år.
 
 
3. Ljusstaken Karlavagnen, formgiven av Piet Hein 1953, inköpt på scoutloppis för en tjuga, såld sedan i Köpenhamn på fina gatan. Lägg till två nollor på tjugan och lite till, så mycket gav den danske antikhandlaren. Jag hoppas den har kommit till ett bra hem där den uppskattas!
 
 
2. De fyra gardinlängderna från den nedlagda lilla affären Göran Ågårdhs Radio & TV i Billeberga som hängt där sedan 1958 och som jag blev den andre ägaren till. Hur ofta händer något sådant? 350 kr begärde de, och fick.
 
 
Listan var väldigt lätt att göra.. men ni får spänt vänta till nästa inlägg då jag avslöjar nummer 1 - årets största fynd! Kika in väldigt snart igen! 

Den gångna helgen, snöovädret och ännu mer jul!

I fredags ordnade jag bak- och pysselkväll i mitt retrojulifierade hem för några goda vänner..
 
 
..och pepparkaksbak var en av punkterna på agendan. Det blev väldigt många, här är bara plåten med stjärnorna!
 
 
I halvlek avnjöt vi några av dem (på Neptun) tillsammans med glögg (ur Adam och Salix).
 
 
En apelsin med kryddnejlikor instuckna kom på plats och började sprida sin goda doft.
 
 
I söndags förmiddag begav vi oss på julmarknad på fina Katrinetorps Landeri strax utanför stan. De har alltid en stor vacker gran i det runda rummet..
 
 
..men det är inte varje år de har en snöstorm som inramar det hela!
 
 
Gårdens fina huvudbyggnad, inramad av snön.
 
 
I de olika längorna på gården såldes det glögg, korv, ost, hyacinter, handstöpta ljus, dörrkransar och handplockade antikviteter! Här, Malmöhandlaren Rågers Antiks monter som innehöll alla möjliga ting för att skapa en gammaldags jul.
 
 
Hade jag inte redan gjort några juliga arrangemang med ljus och blommor kanske jag hade köpt ett. 
 
 
Katrinetorps Landeri uppfördes 1813 och ägs idag av Malmö Stad. På gården finns en engelsk park, ett rosarium med över hundra sorters rosor och marknader som arrangeras två gånger om året.. 
 
 
..en antik- och samlarmarknad i augusti och julmarknaden i december. Jag besöker gärna båda, om jag kan.
 
 
Mellan husen var det rätt folktomt (med tanke på det kraftiga snöfallet och vinden) men inne i köket..
 
 
..bjöds det på nybakade pepparkakor, varma när man fick dem i handen!
 
 
Mer jul på gång, och snart här på Allt det gamla goda, ÅRETS FYND!

En ny klänning i samlingen.

Det här är den första lila klänningen jag köper, är inte något fan av lila men den här har ju allt. Vippig kjol, trekvartsärm och söt krage. Till på köpet så är den faktiskt hemsydd. 
 
 
Tjusig, va? Kommentera gärna!

Mer jul!

Som sagt, det blir julpynt för hela slanten just nu. Nedan ser ni vår gran i väldigt naturtrogen plast tillsammans med en något läskig tysk sextiotalstomte. Tomten hade ett hål genom handen men inget tillbehör så min kära påhittiga pappa som hjälper mig med alla problem fixade lätt en käpp till honom.
 
 
Jag har lyckats hitta en intakt julgransbelysning i vacker originalkartong till när vi någon gång i framtiden har en riktig gran, tyvärr lyser den inte men förhoppningsvis avhjälps problemet med ett lampbyte.
 
 
Den ligger så fint nerpackad, kanske har den aldrig varit uppe och extralampa finns med. Jag tänkte undersöka problemet när jag har lite mer tid..
 
 
..och något jag mer hittat är en fin gammal julgransmatta. Jag och min livskamrat M har aldrig haft någon riktig julgran på grund av platsbrist..
 
 
..men med den här mattan..
 
 
..blir jag mer och mer sugen!
 
 
Skultunas lilla fina ängel i mässing dyker upp då och då. Nytillverkad kostar den 298 kr och går att köpa genom deras hemsida. Jag gav 10 kr för min!
 
 
Kika snart in igen, mer jul på gång! Kommentera gärna en rad eller två, det värmer så gott i vinterkylan!

Finns det något finare..

..än proletärstjärnans ljus om natten när det dessutom snöar ute? Frågar du mig, så nej.
 

RSS 2.0