Lite vilt i hemmet.

Jag har ju en barometer redan, en ganska liten och blygsam sådan som jag ärvde efter farmor, men när jag dök på den här ovanliga korsningen mellan barometer och jakttrofé var det som om jag sett allt i den vägen man behöver se!
 
 
Den är.. som ni ser, väldigt stor och tillverkad helt i plast. Ingenting skvallrar om dess ursprung, texten är svensk men den kan ju ändå vara importerad. Pappret är gulnat och indikerar att den ändå har lite ålder. Jag fann den på Emmaus Björkå för 60 kr och den åkte kvickt med mig hem i cykelkorgen. Vad tycks, visst är den häftig? Kommentera gärna!

Dags för fler fina skyltar.

Det var ju ett tag sedan sist, men under sommaren har jag åkte jag på olika inköpsturnéer med loppisar som mål, och på så sätt fått se den hel del fler äldre skyltar med charm. Stig Johansson i Åhus har ingen skylt, men det behövs ju inte..
 
 
..när man har så tjusiga bokstäver, skir tyllgardin och vasst dörrhandtag!
 
 
Nästa ut är Centralbageriet i Gävle där jag fikade i somras..
 
 
..tätt följt av blomsteraffären i närheten som också hade neonskylt kvar från den gamla goda tiden.
 
 
Folkets Hus i.. ja, var då? Någon kanske vet? I Gästrikland var det i alla fall, kanske Hofors?
 
 
Bäckströms Hattar i Ystad. Rasande läckert.. 
 
 
..och naturligtvis även en helbild på skyltfönstret. Som att stiga in i en annan tid.
 
 
Grannar i centrala Ystad låg även de här två.. 
 
 
 
..och i samma stad finns också kemtvätten..
 
 
..och kaffekoppen.
 
 
Det var nog ett tag sedan ur och glasögon kunde köpas på den här adressen i Bjärnum..
 
 
..men Fridolfs Konditori i Ystad är fortfarande up and running.
 
 
Jag visade aldrig interiören på Folkets Hus Kusten i Stockvik strax söder om Sundsvall, det får bli i ett annat inlägg men en väldigt snygg skylt sitter på fasaden..
 
 
..och man sparade inte på krutet utan smällde även dit en skylt som visar att det fanns kondis där inne.
 
 
Jag blir i alla fall aldrig mätt på fragment från förr.. blir ni? Kommentera gärna!

Vad jag köpte i Göteborg.

Visst kom jag hem några saker rikare från min helg i Göteborg, vad trodde ni? Hehe. Jag hittar alltid minst en vintageklänning och den här gången blev det en väldigt blommig och färggrann sådan från 1965-70, skulle jag uppskatta. Den fann jag på Myrornas fyravåningspalats vid Järntorget..
 
 
..och så hittade jag äntligen en liten cognacsfärgad handväska. Det har jag letat efter länge och jag fann den här på Beyond Retro i Arkaden.
 
En prickig scarf som är mitt i prick (haha!) min stil hittade jag på Bellevue Marknad och på Saronkyrkans Second Hand fanns det som vanligt en del godbitar och jag köpte med mig ett vitt halsband och ett par vita trekantiga örhängen. Klockan..
 
 
..hittade jag på Ebbes Hörna vid Stigbergstorget och den går tyvärr inte trots att jag bytt batteri. Något som däremot går utmärkt..
 
 
..och har nydragen el med modern jordad kontakt är elljustaken märkt LUMA, 1960-tal från Ebbes Hörna i närheten av Bellevue Marknad. 
 
 
En bok fick följa med hem också. "Från Haga till Hammarkullen" handlar om bostadsbyggandet i Göteborg under 1900-talet och den fann jag på Bellevue Marknad.
 
 
Vad tyckte ni om det som hängde med mig hem från Göteborg den här gången? Kommentera gärna!

Äntligen är den här, Breger-kannan.

Vad ska jag nu önska mig när jag har allt jag vill? Det är frågan. Häromdagen flyttade Carl-Arne Bregers vattenkanna från 1959 i styrenplast för Gustavsberg in här.
 
Den är större än vad man tror när man ser den på bild, svart som synden och lite som.. ett utropstecken i mitt annars snälla lilla ljusblå och mintgröna femtiotalskök. Ormbunken (även den i plast) får allt se upp!
 
 
Carl-Arne Breger föddes 1923 i Trelleborg och avled 2009 i Malmö. Han utbildade sig under 1940-talet på Konstfack (då Tekniska Skolan) och fick sedermera smeknamnet Mr. Plast. 1953 började han arbeta för Gustavsberg som vid den här tiden började utveckla plastprodukter för hushållen och blev en av de stora aktörerna på marknaden.
 
Plasten gjorde under 1950-talet sitt stora intåg i de svenska hemmen med tillverkare som Perstorpsprodukter, Skaraplast, Hammarplast, Stockholms Plastindustri - SPI, Husqvarna Plast med flera. Den numera eftertraktade vattenkannan i styrenplast tillverkades i svart, vitt och rött och producerades bara under några år då tillverkningen var komplicerad och många exemplar läckte eftersom den är består av två sammanfogade delar.
 
Breger var en mångsidig och produktiv industridesigner som även ritat Diavox-telefonen, den orangea cykelsitsen för barn av märket REX som jag (och väldigt många andra) åkt i som liten och glassförpackningen Big Pack.
 
Jag tar nu gärna emot gratulationer kring kannan i kommentarsfältet - vad tycks? Hehe..

Min härliga helg i Göteborg.

I helgen besökte jag Göteborg och femtiotalsförorten Kortedala där min allra bästa vän och vapendragare E bor. Vi hade ett par fina dagar och hann med några loppisar och vintagebutiker. Solen strålade hela helgen..
 
 
..på alla träden i stan som höll på att skifta färg.
 
 
Vi besökte Bellevue MarknadStallmästaregatan 3 där jag hittade lite smått och gott. Det var full kommers innanför dörrarna..
 
 
..vilket det inte var på Ebbes Hörna (Korpralsgatan 1) i närheten. Inga vassa armbågar. Solen strålade in på både de färgkoordinerade kläderna..
 
 
..och på den gröna soffan i källaren som var lite av ett utropstecken bland övriga trista Medelsvensson-soffor.
 
 
Efter ett litet inköp på ovanstående ställe (vilket ni får se i ett inlägg väldigt snart!) gick vi vidare till Stallgårdens Loppmarknad (Stallmästaregatan 7), som jag fastnade för sist jag besökte den.
 
 
Där fann jag en mintgrön Snapphanegrill från Nilsjohan..
 
 
..och en målning som verkligen liknade Kungen som barn. Visst gör den? På pricken likt, tycker jag!
 
 
Vi hann även med Emmaus BjörkåLinnégatan 9 som nyligen utökat sin butiksyta, och ur deras skyltfönster hade jag gärna tagit med mig lampan.. för tygets skull, såklart. Jag kommer absolut inte ihåg vem som formgivit det men jag har vetat det förut. Någon? Jag känner flera tygexperter, ni vet var kommentarsfältet är!
 
 
Det blir garanterat kö när skyltningen ska säljas.
 
 
E visade mig också Knapp-CarlssonKyrkogatan 34, himmelriket för knapp- och sybehörsintresserade. Som jag själv! Jag hade kunnat spendera ett par timmar här.
 
 
Extra lusftylld blir upplevelsen av den vackra butiksinredningen från 1945.
 
 
Vi gick en sväng i Gatenhielmska kulturreservatet i närheten av Stigbergstorget. Området i Majorna består av träbebyggelse vars äldsta hus dateras så långt tillbaka som 1720-tal. Under 1930-talet räddades husen undan rivningsplaner, och är idag ägda av både privatpersoner och föreningar. 
 
 
Jag hann också kika in på Beyond Retro i Arkaden och fyravåningspalatset Myrorna vid Järntorget, men där var jag alldeles för upptagen med prickiga vintageklänningar i polyester för att ta några bilder. Kika däremot snart in igen, så ska jag visa vad som fick följa med mig hem från Göteborg!

RSS 2.0