Årets fynd.

Trogna läsare vet förstås vilket årets fynd, för mig, är. För mer nytillkomna läsare, nedan har ni mig och årets fynd. Jag brukar inte vara med på bloggen själv men idag hade jag en fin amerikansk vintageklänning och matchande örhängen, så varför inte?

Jag hittade alltså en stor och hel Paprika-vas i somras på en idrottsförenings loppis. Kika gärna på inlägget om det. Många andra trevliga saker har korsat min väg (och inköpts, såklart) men inget slår det här.

Gott slut önskar den glada bloggerskan nedan, och må 2012 innehålla minst lika fina fynd!


REA.

Nej, jag har inte varit på mellandagsrean, jag är inte så intresserad av att trängas i butiker fyllda med kläder i högar på golvet. Däremot hade de REA på hyacinter på torget, och fastän jag inte är så mycket för blommor så jag slog till på två stycken.

Jag hade nämligen två perfekta krukor som bara skrek efter varsin vit hyacint.

Vad tycker ni, snygga eller hur? Den vänstra köpte jag av Peter på UpsalaEkeby och den högra av Eli på Femtiotalsjakten.Kommentera gärna en rad eller två, och kika snart in igen! Det är "Årets fynd" på gång, och så tänkte jag visa en väldigt trevlig retroklapp jag fick.

Mitt enda jultips.

Jag vill med mitt enda jultips önska alla mina läsare som gjort Allt det gamla godas första år till ett väldigt bra år! Så tack för alla era trevliga kommentarer och ord på vägen, nu kör jag på ända tills ni tröttnar på att läsa!

Mitt enda jultips är att ni på valfritt sätt söker upp O helga natt/Adams julsång i Jussi Björlings version och lyssnar på den. Ingen kommer i närheten av att göra den så bra som honom. Någonsin.

Ger den inte er gåshud första gången så föreslår jag att ni lyssnar igen!En riktigt god och fridfull jul önskar Allt det gamla goda!

Göteborg del 5 - inköpen!

Nu har jag väl ändå dragit ut på det lite väl länge? Jag hittade ju flera trevliga saker i Göteborg under min härliga helg där.

Vi börjar med plastmattan jag köpte för 20 kr på Kommersen och kånkade runt på hela lördagen i ruskvädret, men det är den verkligen värd. Om ni läst de tidigare Göteborgsinläggen vet ni att det var en så härlig lördag (och söndag) att vädret inte påverkade vårt humör!

När jag såg plastmattan visste jag direkt att den skulle passa under min pinnsoffa i köket.Den häftiga ljusstaken blev min på Holmens marknad för 10 kr.

Har någon av mina läsare sett den innan? Jag har sett besläktade ljusstakar och jag upplever den som fabrikstillverkad, den känns inte som ett hemmapyssel. Med lite kärlek (teakolja, och kanske hade den behövt ännu mer kärlek i form av mässingsputs) och vita vackra ljus blev den toppenfin.Gammal fin toppstjärna till granen, inköpt för 5 kr, även den på Holmens marknad.Trevlig ljusmanchett föreställande järnek i plast och liten domherre som passar för julgruppen eller dörrkransen.
Gav ett par kronor styck för dem, perfekt loppisprisnivå!Mycket läckert tårtfat, märkt PG Plast SWEDEN. 25 kr på Holmens marknadLångt plasthalsband med stora, stora pärlor. Plastsmycken är som ett gift - jag kan inte sluta.
40 kr gav jag för halsbandet som kan lysa upp vilken mörk utstyrsel som helst, på Ebbe & Haldis.Tre syntetiska äpplen. Jag diggar verkligen frukt som inte ruttnar utan ligger vackert i fruktkorgen året om. 10 kr för lite hållbar frukt på Saronkyrkans second hand.Snyggt patinerad tratt till mitt retrokök, 5 kr på Holmens marknad.Jag har sparat det bästa till sist.. nu är det dags!

De här tre små handmålade änglarna i lövsågad plywood hittade jag tidigt den gråkalla lördagsmorgonen i en liten påse på Saronkyrkans second hand. Direkt när jag såg dem kände jag något speciellt för dem, de kommer nog att bli riktiga julfavoriter i mitt hem i många år framöver. Vad tyckte ni om inköpen? Kommentera!
Och ni som är Göteborgare, kom jag dit och snodde alla era fynd? Skriv som sagt gärna en rad!

Göteborg del 4.

Den mycket trevliga staden Göteborg bjöd också på många vintagebutiker. Helt rätt för mig och min goda vän och vapendragare E som båda gärna letar bland hundratals galgar för att hitta något riktigt läckert.

Beyond Retro, kan ni inte etablera i Malmö? Det hade gått bra för er här!

Ni förstår kanske att jag gillar Beyond Retros butiker väldigt mycket? I Göteborg finns den integrerad i Topshops butikArkaden.Om ni inte varit i en av Beyond Retros butiker så kan jag berätta att de har ett väldigt bra urval. Någon eller några hittar de mest fantastiska saker. Jag vet inte var eller när men det spelar ju ingen roll.

Allting hänger färgsorterat och sorterat efter vad det är för plagg. Här nedan har vi den röda avdelningen samt två män som diskuterar hur snygga de kommer att vara på kvällen då de handlat på Beyond Retro!Vidare besökte vi Pop BoutiqueMagasinsgatan 22, en riktigt snygg butik med många pärlor från 60-, 70- och 80-talen....men också t.ex halsdukar och heminredning.Precis i närheten hittade vi också Miss Ragtime, Magasinsgatan 15....och Stadsmissionens butik Ebbe & HaldisVallgatan 1.

Men mest imponerad var jag nog ändå av fjärde våningsplanet i Myrorna-butiken vid Järntorget.
De första tre våningarna var som vilken Myrorna-butik som helst, men när man letade sig längst upp i huset - halleluja, vilket vintageparadis som uppenbarade sig!Väggmonterat skoställ jag gärna hade haft i min ägo.Ni förstår vad jag menar med vintageparadis, väl? Allt var väldigt läckert presenterat.Göteborgsvädret var ruskigt, men vad gjorde det när vi hade utmärkt vintage..Den gigantiska loppisen som jag lockade med att visa i förra inlägget, det kommer här!
Holmens marknad heter den och ligger på Kämpegatan 12, lite bakom Centralstationen kan man säga.På Holmens marknad spenderade vi flera timmar. Som jag tidigare sa om Saronkyrkans second hand, så är Holmens marknad också som ett välordnat Erikshjälpen. Det var väldigt stort och billigt.

Den här soffan hade gärna fått följa med mig hem....liksom alla fina gamla julsaker som låg uppdukade på det långa bordet i mitten av lokalen.Visst blev det några inköp under Göteborgshelgen, vill ni se dem nu? Det kommer ett femte inlägg där jag visar inköpen!

Ni vet också att en kommentar eller två alltid är välkomna!

Göteborg del 3.

Nu blir det mer Göteborg, har så mycket att visa och så mycket att tipsa er om!

Man kan behöva ett bibelord på vägen när man en tidig gråkall lördagmorgon ger sig ut på fyndjakt....och det fann vi på Saronkyrkans second hand! Inför mitt Göteborgsbesök hade jag gjort noggrann research och blivit tipsad om just Saronkyrkan. Jag är väldigt nöjd med att detta var det första stället vi besökte, för jag fick energi och gott hopp om resten av helgens loppande. Vi kom prick 10.00 och folk vällde bokstavligen in....för att fynda. Priserna var mycket trevligt (lågt) satta, helt i min smak. Saronkyrkan kan liknas vid en välsorterad och välomhändertagen Erikshjälpen-butik. Prylarna var väl ordnade, prissatta och indelade i olika kategorier. Vad man än söker går säkert att finna där. Jag köpte lite julsaker....som det fanns väldigt mycket av. Jag sprang också på en pinnstolspartner till min pinnsoffa, tillverkad av AB NESTO, Nässjö Stolfabrik.Det fanns kläder, skor och accessoarer och smycken i mängder också. Jag förstår att det här stället är populärt.

Just porslin kanske jag inte tittar så mycket på, men hade man varit ute efter något speciellt och stått först i kön här vid 10.00 och sprungit in till porslinssektionen så hade man kanske kunnat fynda det man letar efter.

Vi promenerade naturligtvis lite i den härliga stadsdelen Haga (hus-nörd som jag är) och hamnade....både på Fåfängans Antik....och på en mysig julmarknad som hölls längs pittoreska Haga Nygata.Vi gick inte in i den här butiken men skyltfönstren var väldigt trevliga....med exempelvis en fin gammal tomte och ett par läckra mässingsljusstakar.I nästa inlägg tänkte jag guida till en gigantisk loppis och lite göteborgsk vintage, vad sägs om det?
Ni vet var kommentarsfältet är!

Göteborg del 2.

Under min härliga helg i Göteborg hann vi med så många loppisar/antikaffärer och vintagebutiker så att vi nästan tappade räkningen. Vi utvärderade flera gånger vilket som var det bästa stället vi besökte men vi hade svårt att utse en vinnare. Två ställen som ligger otroligt långt ifrån varann (inte avståndsmässigt utan i prisklass, stil och klientel) är Bebop AntikKaponjärgatan i Haga och KommersenMasthuggstorget.

Om vi börjar med Bebop Antik då. Ser ni så vackra saker det finns innanför det girlandprydda fönstret?
Ett utsökt urval av skandinavisk mid-century design.Och såhär såg det ut innanför fönstret. En fin blandning av Bruno Mathsson (stol med sadelgjord), Gunnar Ander (mässingsljusstake till vänster i fönster), Ivar Åhlenius Björk (Liljan-ljusstakar i fönster), Arne Jacobsen (Sjuan-stol i förgrunden) och Stig Lindberg (vad tror ni? Domino-askfatet såklart!).Erik Höglund smög sin in på ett hörn.I nästa rum fanns så många snygga taklampor att man inte kunde sluta stå under dem och stirra. Den i mitten längst fram, med randiga kupor i svarta hållare mot mässingsstomme har ett tydligt släktskap med min takkrona här i vardagsrummet. 

Var man ute efter trevliga lekfulla handmålade mattallrikar hade Bebop det också, på det låga bordet framför bokhyllesektionen. Min goda vän och vapendragare E fingrade lite på den avlånga klarröda Timo Sarpaneva-grytan i mitten.Här är jag dock lite ute och cyklar, är soffgruppen NK Triva eller Carl Malmsten? Väldigt snygg blekgrön kulör på den i alla fall. Jag har säkert kunniga läsare som kan upplysa oss om möblernas tillverkare, ni vet var kommentarsfältet är!

Noga utvald kuriosa samsades på hyllorna. Den orangea trion, är det Holmegaard eller är de svenska? Jag ber er kunniga läsare att än en gång upplysa oss andra.Jag vet nog många som gärna hade köpt bestick till sin samling här....och jag vet definitivt en (bloggerskan själv!) som gärna hade köpt smycken här. Men den här resan hade jag en liten loppisbudget, så det blev inga dyrare inköp denna gång.Från det polerade, skinande och noggrant prismärkta till Kommersen, en loppis på Masthuggstorget i vad som såg ut att vara en gammal bilverkstad eller liknande. Häftigt ställe, skönt avslappnad stämning. Lite ruffigt sådär, passande nog nere i hamnen.

Jag gillar verkligen loppisar som Kommersen, där man kan hitta allt från cyklar till grillbestick till båtmotorer via pussel och fritöser.Undrar om människorna på mina bilder hittade något trevligt.. jag fick iallafall känslan av att man på det här stället skulle kunna hitta något bra för bara ett par kronor eller ett par tior.

Mer Göteborg följer, för jag antar att ni vill veta vad jag mer besökte för ställen?

Kika snart in igen!

Göteborg del 1.

Det var lite dåligt med gissningar på det förra inlägget, men jag har alltså varit i en härlig stad som jag inte utforskat tidigare, Sveriges framsida - Göteborg.

I ett anonymt hyreshus i satellitförorten Kortedala finns ett fantastiskt litet museum som drivs ideellt av Kortedala museiförening. Det är en tvårummare intakt bevarad och autentiskt inredd som på 1950-talet. Gissa om jag åkte dit i helgen! Lägenhetsmuseet invigdes 1995 och jag tycker verkligen de har gjort ett bra jobb där. Inget är halvdant utan det är verkligen en genuin miljö de skapat.

Vardagsrummet. Egentligen är kommentarer överflödiga, ser ni så fint? Jag hade gärna flyttat in på studs!
Min goda vän och vapendragare E gav mig den finaste av komplimanger och sa "-såhär ser det ju ut hemma hos dig!" Hallen med välbevarade gabondörrar och tapeter.Avbildade män från mer exotiska breddgrader satt på väggen.Badrummet hade mintgrönt porslin. Hade jag fått välja ett badrum i hela världen är det här vad jag hade valt. Det vet ni som känner mig!

Notera den svarta fogen, strömbrytaren, den stärkta handduken....och innehållet i badrumsskåpet.Köket framkallade mest "-åhhh.." bland besökarna. Det är ju något visst med kök. Man vistas ju så mycket i dem under livet.Spisen hade jag inte tackat nej till. Tyvärr har jag ett modernare åbäke.

I köksskåpen fanns bl.a Picknick, röd Salix, Prunus, Spisa ribb och Grå ränder. Och hyllpapper.. och hyllremsor.

Tryckt julduk, flätad TV-kanna, stringfruktfat, pinnstolar, köksbord med perstorpsplatta. Som ni ser hade de prickat in alla rätt.Till sist sovrummet där en stilig Paul Anka blickade ner från väggen.Ser ni fladdermusfåtöljen, torkhuven och väven på väggen vid sängen....och sminkbordet med locktång, parfymer och hårborste? Notera också krukorna, de tidsenliga växterna och elljusstaken.

Tack för en underbar stund på eftermiddagen, Kortedala museum! Det var som en resa tillbaka i tiden, det bästa jag vet. Jag rekommenderar det lilla muséet varmt till alla som besöker Göteborg. Det har öppet helgfria söndagar kl 12-15 (avvikande öppettider på sommaren) och ligger alldeles i närheten av spårvagnshållplatsen Allhelgonakyrkan. Hemsida http://www.kortedala.museum/.

I nästa inlägg blir det mer Göteborg, så kika snart in igen!


Min helg.

Triss i ledtrådar för var jag har varit i helgen....och gissa vad jag gjorde där?

Kika in snart igen, flera inlägg på gång om min härliga weekend!

The originalkök blues.

Jag bor i ett område med karaktär. Tack och lov. Jag skulle inte vilja bo på något annat sätt. Husen som bildar stora innegårdar och hela kvarter är byggda under 1930-talet. Många har kvar sin ursprungliga prägel med exempelvis portar i original. 

Ju mer tiden lider, ju fler hus ombildas till bostadsrätter, fönstren och portarna byts ut, man bonar ekparketten och målar allt vitt. Sedan slänger man in en Eames rocking chair, en minimalistisk taklampa, hänger absolut inte upp gardiner och den pengagalna fastighetsmäklaren gör en annons som säger "högt i tak, underbara trägolv och massor av charm!"

Man vill ha karaktär men kök som har blivit en statuspryl vill man ha ett i rymdfarkost-stil?

Jag blir rent ut sagt förbannad när man värnar om äldre lägenheters charm, för det vill ju människor verkligen ha, men att man river ut ett platsbyggt kök i gediget trä för att sätta in.. prefabricerade spånskivor? Jag är inte svår utan förstår givetvis att ett kök som tjänat troget i över 50 år såklart är slitet men tror ni att det man sätter in idag håller lika länge? Aldrig!

För varje originalkök som rivs ut, för varje lägenhet som förlorar en del av sin karaktär gråter jag en antik-tår.Just nu står det ytterligare en container här i mitt område med ett utrivet originalkök, så låt oss sjunga the originalkök blues, en sorgsen hymn till det gamla fina. 

En kommentar eller två, mottages varmast!


Torsdagen del 2.

Torsdagens besök på Erikshjälpen i Rosengård resulterade i att mitt stora fönster i vardagsrummet blev väldigt stämningsfullt. När jag tog de här bilderna mitt i natten satt jag bara på golvet och tindrade med ögonen en stund, för det kändes så himla fint. Här ser ni också proletärstjärnan.Jag hittade alltså en sådan här elljusstake från Philips på en idrottsföreningsloppis för ett antal somrar sedan. En ynka 5-krona kostade den minns jag, med lampor och allt! Jag daterar den till mitten av 60-talet av att döma på träet (ek) och mässingsdetaljerna. Bakom kassan på Erikshjälpen stod nu en exakt likadan ljusstake! Lika hel och fin med lampor i....och jag knep den direkt, såklart! Jag finner det väldigt trevligt med ett par.Vad tyckte ni? Ni vet var kommentarsfältet är!

Torsdagen del 1.

Det luktar fortfarande pepparkakor och apelsin i mitt retrohem! Två underbara dofter. Torsdagen spenderades med min vän H som kom hit och vi gjorde pepparkakor, ischoklad, knäck och satte kryddnejlikor i apelsiner. Pepparkaksformarna loppade jag tidigt i höstas, allihop, minns ni det?

H tog hand om knäcktillverkningen.

Ingen jul utan att ha stuckit kryddnejlikor i apelsiner.På eftermiddagen tog vi en tur till Erikshjälpen och då rotade vi lite i en container på vägen dit, jag hittade ett ark fantastiskt hyllpapper....och på Erikshjälpen hittade jag något ännu bättre, men det får ni se i nästa inlägg!

Kika snart in igen och kommentera gärna! Det är mycket julstök på bloggar just nu, vad tyckte ni om mitt?

RSS 2.0