Vita krukor jag redan har..

..men som vänner och bekanta vet så kommer rätt vit kruka i min väg, så köper jag den raskt. Frågar någon vad jag spanar efter ute på loppisar eller vad jag samlar på så svarar jag nog alltid utan att direkt tänka på det "- vita krukor, gärna från Upsala Ekeby."

Toppkrukorna i samlingen måste vara Adria t.v och t.h en omärkt med tulpanmönster. De är stora, i gott skick och skinande vita i glasyren. Precis så ska det se ut, tycker jag! Adria köpte jag av en annan retrobloggare och den tulpanmönstrade tjänade som penn- och saxställ på disken i antikaffär innan jag räddade den. Jag brukar ju inte alltför ofta öppna stora sedelfacket i plånboken men jag gav faktiskt 250 kr för Adria som jag letat ett bra tag efter och 80 kr för den andra.



Vidare har vi en annan stor vit snygging som förekommer både i ljusgult och ljusgrönt. Inköpt på loppis. Jag kan vara öppen för en ljusgrön i lite mindre storlek till köket, där jag som bekant bara kör med blått och grönt. Jag tror jag gav 75 kr för den här, som är stor och fin. Den är omärkt men brukar väl tillskrivas Upsala Ekeby?



I minsta laget men ack så söta, ett par tvillingar stämplade Rörstrand i botten. Såg dem på den mycket trevliga bloggen Femtiotalsjakten för något år sedan, så jag slängde iväg ett litet snällt där jag frågade om jag fick köpa dem och det fick jag! En hundring gav jag för båda.



Till vänster har vi Stella från Upsala Ekeby, som även förekommer i ljusgult och ljusgrönt. Jag kan även här vara öppen för en ljusgrön lite mindre till köket i framtiden. Mönstret är väl läckert? I mitten har vi Ideal från Gabrielverken och den högra vet jag inte ursprunget på då den är omärkt. Stella och den omärkta till höger fick jag köpa till ett riktigt bra pris av en annan retrobloggare. Ideal fyndade jag i somras i Norrland, tror bestämt att det var i Sundsvall jag fann den.



Ytterligare en omärkt stor snygging som är identisk i formen med den stora Gunillan. Kan den alltså också vara från Upsala Ekeby, kanske? Gunillan hittade jag på en loppis i ett uthus i Norrland. Där stod den liksom och väntade på mig, gav en tjuga för den..



..och jag kommer inte ihåg var jag köpt den mindre Gunillan.



Syskonpar från 60-talet.. tycker jag det ser ut som. Omärkta men ack så trevliga. Har inte sett dem innan, eller efter, för den delen. När jag köpte den stora fick jag den lilla på köpet, en mycket trevlig deal jag fick av den här retrobloggaren.



Den enda från Bo Fajans i samlingen, så läcker och ovanlig. Har aldrig sett den.. innan, efter i eller i fler färger. Köpt på loppis, tror jag gav 75-100 kr för den, det gör jag gärna när den är så fin och ovanlig.



Det var de vita hittills, liknande krukor får gärna göra oss sällskap i retrohemmet! Och skriv gärna en rad eller två, vet du något som jag inte vet om dem? Eller har du någon liknande att sälja, som skulle falla mig i smaken?

Malmöpärlor del 5; HAX Retro.

Dags för den femte Malmöpärlan, HAX Retro i Slottsstaden, som jag inte alls kände till om det inte hade varit för en artikel i Sydsvenskan nyligen.

Hur kan jag ha missat detta, det är frågan? Som jag skrev alldeles nyligen i inlägget om Malmöpärla nummer fyra, så hittade jag två retrobutiker av rang i detta område. Den första har jag ju visat så här kommer den andra!

Butiken finns i en väldigt rymlig källarlokal på Herrestadsgatan 1C, i närheten av Kronprinsen och den förra Malmöpärlan. Många föremål fanns som fångade mitt intresse, som pinnstolarna från IKEA, 1960-tal, med rullar av originaltapeter i..



..och Elvis-affischerna bakom den snygga soffan i teak med rottingdetaljer som nog tyvärr mött en tapetserare under 1980- eller 90-talen och förlorat sin orginalklädsel.



Läckra femtiotalsfärger på den ena affischen.



Sextiotalsalster från Elme Glasbruk, pigga färgklickar. En sådan köpte svärmor på Moderna i Brösarp, så många snyggingar det finns som matchar den!



Som ni ser så hade butiken ett varierat utbud av glas, keramik, lampor och möbler under mitt besök. Den här gungstolen får säkert en ny ägare snart, säkert även Bumlingen i mässing.



Jag spanade in några vita vaser och så som mycket i butiken var de trevligt märkta med medföljande information så att man inte behöver forska själv efter köpet. 



Snygga keramikserier från Upsala Ekeby och Rörstrand. Av de som syns här är jag nog mest förtjust i Negro (formgiven av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby 1953-58) uppe till höger.



Jag hittade ingen vit kruka som jag inte redan hade..



..men det som gjorde att jag gillade Hax Retro var den stora variationen, som pinnstolar blandade med fina stengodsminiatyrer, gamla serietidningar, blomkrukor, Reijmyre-glas, sideboards och serveringsbestick utan att det kändes rörigt och plottrigt.



Ett par väldigt fina femtiotalsgardiner, men tyvärr har jag inte fler fönster.





Miniatyrer fascinerar mig alltid, och den här utsökta lilla samligen stod belyst i en fönsterkarm.



Här ser ni den roliga variationen som jag menade ovan. På bilden finns många snyggingar som de svart/gulrandiga krukorna överst på hyllan och mässingstaklampan. Är det en Hans Agne Jakobsson, tro? Det ser minsann så ut!



Det finns många fler skattkistor här i stan, tänkte redovisa dem alla så kika in ofta! Och åk till Hax Retro om du har vägarna förbi Malmö, du kommer inte att bli besviken!

NU I EN TIDNING NÄRA DIG!

Jajamen, här slår vi på stort med caps lock i rubriken!

Idag är en stor dag, tidningen Hus & Hem Retros fjärde nummer dimper ner i butikerna och i den finns en niosidig dockskåpsspecial med mig! Jag plockade med mig det bästa jag hade och möblerade ett klassiskt Lundby-dockskåp från 1967 åt dem, och reportaget blev helt perfekt..







..som ni kan se på bilden av köket!

Ett helt uppslag med ett turkost femtiotalskök som har små matvaror i kylskåpet, Fuga-skål med äpplen på köksbordet, trasmattor på golven, kaffepanna på spisen och propaganda-affisch på väggen. Ser ni också husets fantastiska originaltapeter i ljusgrå nyanser och gabondörrarna?



Tonårsrummet blev också på ett helt uppslag. Jag skapade ett väldigt tidsenligt tjejrum med fladdermusfåtölj, skivspelare och sminkbord. Måsten i ett tonårsrum är också radiogrammofonen, tuggummiautomaten, en röd Dialog-telefon och idolbilder på väggarna.

Idolerna är Michael Landon (känd från Bröderna Cartwright som började sändas 1959 och för min generation mest känd från Lilla huset på prärien), Lasse Lönndahl och Paul Anka.



TV-rummet inredde jag med en sällsynt gul soffgrupp, bokhylla med svarta gavlar, soffbord och TV-möbel i teak med matchande gula detaljer som matta, blommor och Dialog-telefon. Notera även dagstidningen och pipan med tillhörande askfat.



Toalettstolen har svart sits och lock samt Edet-toarullar på lager. En liten ljusblå badrumsvåg och en reklamaffisch sätter stilen ytterligare. Notera också Barnängen-tvålet på handfatet. Utanför kan man ta igen sig i  en snygg tysk femtiotalsfåtölj.



Kontorsdel med svart Sjuan-stol, teakskrivbord och blombord vid fönstret med tre gröna växter. Vad tycks om mattan? Så snygg, tycker jag!



Till sist en liten intervju med dockskåpsentusiasten - jag!



Det var så himla roligt att göra det här reportaget, jag fick absolut mersmak efter att ha arbetat med en riktigt duktig fotograf vars bilder visar det jag satt samman på allra bästa sätt. 

Kommentera gärna en rad eller två, och köp tidningen! Det finns mycket annat intressant i den också.


Malmöpärlor del 4; Yesterday Retro Form.

Det är dags för två nya Malmöpärlor, den första kommer här och den andra inom en väldigt snar framtid. Igår hade jag en härlig antiklördag och besökte då två retrobutiker i toppklass som jag inte haft möjligheten att besöka innan. De har inte haft öppet när jag passerat, men nu var det dags!

Yesterday Retro Form ligger på Lundbergsgatan 5, ett stenkast från Kronprinsen i stadsdelen Slottsstaden och har bland annat en åtråvärd butiksdisk i jakaranda med inbyggd belysning..



..med snygga bestick i som dessutom säljs styckvis.



Ibland kan man ha svårt för att sätta fingret på varför man prickar in en fullträff eller inte, men det som fångade mitt stora intresse var nog att 1970-talet inte var så värst representerat som det ibland kan vara. Retrobutiker svämmar ofta över av plastburkar och stormönstrade gardiner i orange.. och det är ju inte min grej. Jag gillar ju som bekant formgivning före 1965. Ungefär.



Skrivbord i teak med svärtade detaljer, grå kobra och litteratur om designprinsen - Sigvard Bernadotte. Helt i min smak.



Ägaren har således mycket god smak i min mening..



..och det var fokus på detaljer istället för möbler. En matgrupp och några småmöbler fanns dock till salu..



..som serveringsvagnen i fönstret med en trio snygga nysilverljusstakar.



Ajaj, sent 1960-talsvarning och t.o.m 1970-talsvarning! Orange plast. Hu! Men bordslampan med glasblock som kom starkt under 60-talet i både konsthantverk och detaljer på hus gillar jag. Trots allt. Kanske för att originalskärmen var med.



Jag rekommenderar varmast ett besök här! Trevlig butiksinnehavare, trevlig prisnivå (som exempel fanns några föremål ur Hjördis Oldsfors serie Trio för en högst överkomlig peng inne just nu) och ett utsökt retroutbud för oss som inte är så inne på det glada 70-talet. Jag är inte det, i alla fall! 



Alldeles i närheten fanns Malmöpärla del 5 - vars inlägg är på gång så kika snart in igen!

Hollywoods revansch.

Som ni alla retronördar vet, så kan ett intressant föremål dyka upp när som helst.. och för att inte tala om, var som helst!

I ett sterilt, vitt, litet personalrum på en av mina arbetsplatser stod den här läckra kaffepannan, alldeles bortglömd och fläckig. Jag visste direkt att jag skulle göra vad jag kunde för att förvärva den och frågade därför artigt om jag kunde få överta den mot att ge dem någon form av motsvarighet till sitt personalrum.  



Efter en liten stunds skratt och skämt kring den något underliga frågan "- skulle jag kunna få er.. kaffekanna?" så framkom det att de inte alls hade inte behov av en sådan. Den stod bara och skräpade så jag behövde inte ens ge dem något i utbyte.

Jag fick Hollywood med mig hem på studs! Serien Hollywood i rostfritt stål med bakelitdetaljer ritades av den danske formgivaren Adam Thylstrup (1914-89) för AB Nilsjohan under 1960-talet och innehåller även grytor.



Efter bad i varmt vatten blandat med bakpulver (vilket sägs vara effektivt mot kaffefläckar och avlagringar) och lite rapsolja på bakeliten så ser den nu exemplarisk ut, så som den förtjänar! Rörstrandskoppen utan namn samtycker.



Ibland har man tur, och visst hade kaffepannan tur som räddades undan det trista personalrummet för att sedan få komma till ett kök som ser precis ut som i dess ungdom? Den kunde ju inte ha fått det bättre! Kommentera gärna en rad eller två.

Hus och antikaffärer i den danska huvudstaden!

I centrala Köpenhamn kan man, om man bara letar sig lite, lite bort från turiststråken hitta både oförvanskad arkitektur och roliga butiker.

Husen har ofta 5-6 våningar, är putsade i milda kulörer och har alltid tät symmetrisk fönstersättning. Fönstren som alltid är spröjsade kan ofta ha ornament och dekorer över sig och de vackra portarna i trä har alltid vackra detaljer. Jag tycker väl att det liknar svenskt 1920-tal korsat med ornamentik från Hälsingegårdar, någon funkis har jag inte skådat under några Köpenhamnsresor. Områdena Pisserenden, Nørrebro och Vesterbro som jag brukar besöka är rika på gamla sneda hus i milda färger ofta med butiks/restauranglokaler en halvtrappa ner. 




 
Vidare är ju dessa områden fulla med antik- och second hand-affärer, här ser ni en av Köpenhamns bästa vintagebutiker Wasteland som ligger på Studiestræde 5, ser ni speglingen i fönstret av husen mittemot? Det liknar ju mest svenskt 1920-tal.



The Second Way (Studiestræde 15) har som många andra vintagebutiker hängt ut kläder på fasaden, så att man inte missar dem.



Café en halvtrappa ner med lagom underground-ig skylt.



Ett litet bildsvep från några antikaffärer på Istedgade. De hade alla ett trevligt utbud med glas, porslin, lampor och möbler från mina favoritdecennier men även lite sådant som jag tycker man är typiskt att hitta i Köpenhamnska antikaffärer..



..som trasmattor, gamla läskbackar, skira glas, emaljprylar, reklamskyltar och leksaker i plåt.



Taklampan i borstad mässing föll mig precis i smaken, men jag har redan lampor på alla platser det behövs en. Annars kunde den fått följa med till Malmö.



Köksprylar och patinerade bruksföremål är också poppis.



Fantastiskt, säkert tyskt leksakskök med massor av små tillbehör. Dockskåpsentusiastens (mina, alltså) ögon lyste lång väg.



Lite av varje.



Typiskt köpenhamnskt innerstadshus, gatlykta som sitter monterad på fasaden och Christiania-cykel att transportera barnen i. Alla med barn har en sådan, de är nästan fler än bilarna på gatorna!



Ett riktigt gammalt korsvirkeshus. Skum vinkel på bilden men huset hade även en skum vinkel i verkligheten.



Antikaffären nedan vars namn jag inte vet, ligger på Larsbjørnsstræde och dess utbud skiljer sig lite från de andra som har prylar från golv till tak inom ovan nämnda kategorier. Här är det ungefär bara rostiga industrilampor, stora bokstäver i plåt att pryda väggarna med och mässingsarmaturer i stil med Hans Agne Jakobsson, med fina fyrsiffriga prislappar.



Det var den här Köpenhamnsresan, det! Jag rekommenderar en resa dit varmt. Kommentera gärna en rad eller två!

Morgonstund.

Idag, på påskdagens morgon ser det ut såhär i mitt femtiotalsinredda trettiotalskök. Vad tycks? Retro all the way är i alla fall melodin, inget nytt kommer över tröskeln.



I fönsterkarmen, ett fint påskkort som jag tyvärr inte fått i brevlådan utan köpt på Myrorna eller Emmaus. 20 öre är valören på frimärket och det är poststämplat 1957. Vill man ringa någon istället för att skicka ett kort så plockar man bara upp kobran!



Glad påsk tillönskas alla mina läsare, och glöm inte att kika in snart igen!

Fler härliga skyltar.

Först och främst, alla skyltar, all arkitektur och allt som har med oförvanskade miljöer att göra har nu fått en egen kategori som heter "K-spaningar". Mycket nöje med den!

Havgårds Hovkörsnär finns sedan 1944 på Bergsgatan här i Malmö, och det har nog inte varit lätt att genom åren vara stans största pälshandlare i en stadsdel som Möllevången där antalet djurrättsaktivister är många. Havgårds har tre likadana fantastiska skyltar som den nedan, men inget neon lyser längre. Istället finns strålkastare över var och en.



Vi fortsätter med att titta på 3 x högst oönskad cykelparkering i ordningen gammal, nyare, ännu nyare. Den översta i emalj är ju vassast, eller vad säger ni?







Det finns många små "Malmö Elverk" här i stan. Funkisstil på bokstäverna och funkisstil på själva det lilla huset.



En läckerbit som visar öppettider. Vad har klistriga bokstäver som sitter på dagens skyltfönster att sätta upp mot den här? Inget!



De vita plastbokstäverna som satt i alla hyreshus förr ger mig en känsla av välbehag.. av något lite gulnat, dammigt och orört. Precis som min slogan för den här bloggen! Idag kan man köpa både nyproducerade bokstäver, skyltar att sätta dem i, och faktiskt även hela brevinkast med plats för dem.



En favorit som jag har visat innan, stötte på den under en tur på landsbygden i somras. Åskan hängde litegrann i luften den där dagen i juni.



Tillbaks i stan igen, där vi hittar en förhållandevis vanlig skylt som sitter kvar än idag på en del portar. Bettleri är en äldre synonym för tiggeri och man undanber här även människor att gå och sälja varor från dörr till dörr i fastigheten.



Till sist, en skönhet av idag sällan skådat slag. Den här jätteneonskylten finns på Lilla Fiskaregatan i Lund, nästan uppe vid Stortorget. Det är än idag en juvelerare i lokalen.



Kommentera gärna, vad tycker ni om skyltarna? Jag får nog ge mig ut på runda snart och leta efter fler!

Lampor to die for.

På en av mina arbetsplatser finns i trapphuset en uppsättning takarmaturer som direkt fångade mitt intresse när jag kom dit för första gången för ett par år sedan. En takkrona i mässing med nio kupor i rökfärgat glas på varje våning och en mindre variant som har tre kupor. Ni ser den i bakgrunden. Huset är i uppfört 1940 i omisskännlig funktionalism och har länge inrymt bankkontor och butikslokaler. Någon gång har man kostat på sig att köpa in denna uppsättning lampor.

Det finns bara en lampmästare som kan ha åstadkommit dem jag är bombsäker på att de är signerade Hans Agne Jakobsson (1919-2009) som 1951 grundade belysningsföretaget Hans Agne Jakobsson AB i Markaryd. Man har ju högt i tak, men kanske inte högt som dessa praktverk kräver.


Vad säger ni om armaturernas mästare Hans Agne Jakobsson, och är det någon som inte håller med mig om att man kan tillskriva honom dem? Släng gärna in en kommentar!

Vykortsresan; Skåne, Stockholm och något däremellan.

Vi reser vidare genom landet och börjar idag i södern, Skåne, där jag bor. Det är väl ingen som missat det?

Kortet nedan köpte jag faktiskt på plats i Hammenhög, Österlens trevligaste ort med både femtiotalscafé,  femtiotalsfrisör och flera loppisar. På bilderna syns ett typiskt gästis och en typisk liten vitputsad skånsk kyrka med trappgavlar.



Nu far vi till Malmö, min plats på jorden och nöjd är jag med det. Jag älskar Malmö.

Här ser ni "Gustav Adolfs Torg och hotel S:t Jörgen". Idag upptar en stor H&M-butik och en Mc Donalds-restaurang det stora vita huset till höger på bilden och hotell S:t Jörgen heter samma, men med "Scandic" före. Flaggstängerna är borta men blomstånden finns än idag på exakt samma plats! Visst är det lustigt att vissa saker inte förändras?



Kungsparkens Restaurang som kortet nedan föreställer, ligger ett stenkast från Gustav Adolfs Torg och är idag ett Casino Cosmopol..



..och från Malmö till en annan Skånsk stad, Helsingborg - sundets pärla. Det säger iallafall stadens slogan. Här, en av gågatorna, Kullagatan.



"Rådhuset, Helsingborg". Jag kan inte avgöra om det är vänster- eller högertrafik på bilden, men på människornas kläder tycker jag man kan gissa på 60-tal.



Uppsalas imposanta domkyrka. Där har jag varit..



..och domkyrkan i Linköping, där jag tyvärr aldrig varit.



"Hälsningar från Danderyd. Mörbydalen. Mörby Centrum. Kevringeringen. Mörbyhöjden".



"Täby, Näsby Slott. Kungliga Sjökrigsskolan".



Vi rör oss från förorterna in mot stan, här "Stockholm, utsikt från Skinnarviksbergen".



En tjusig matsal och ett vackert läge visar Grand Hotel Saltsjöbaden, på baksidan kan man läsa "Internationellt hotell. Sommartid erkänt turisthotell, vintertid Sveriges konferenscentrum".



Vyer över Stockholm med cyanblå himmel, ingen närmare information finns på baksidan men man känner ju igen Stadshuset, Slussen, Slottet, Kungsgatan med Kungstornen. Är det någon som vet vad rutan överst till vänster visar? Kommentera gärna isåfall!



En känd Stockholmsvy här också, Hötorget med Konserthuset. Men vad visar bilden uppe till höger? Någon som vet?



Till slut ett motiv i kvällsljus "Sergels Torg och Hötorgscity".



Fler vykortsresor följer, kika snart in igen!

RSS 2.0