Rhythmik, utmärkt form men bedrövligt ljus.

Ni har kanske sett den förr. Låt mig i alla fall presentera taklampan Rhythmik, som är väldigt snygg men som tyvärr släpper igenom väldigt dåligt med ljus. Vid närmade undersökning finner jag att den är gjord hos lampfabriken Vest Leuchten i Wien 1969. En formgivare vid namn Havlova Milanda syns i alla träffar när jag undersöker det, men på Vest Leuchtens hemsida (som är still going strong sedan 1955!) står det att Wilhelm Vest har ritat den.
 
Mitt exemplar är vitt, den finns även i orange och i några olika storlekar. På insidan bär min både etikett från tillverkaren samt från Ateljé Lyktan i Åhus, som sålde lampan här i Sverige.
 

LM Ericsson-klockan.

Jag vet ännu inte var den ska placeras, men kanske i hobbyrummet där jag samlar ihop delar till en hel stringhyllevägg. Där ser jag framför mig att den skulle kunna passa, LM Ericsson-klockan i mörkgrön plåt som är en riktig läckerbit. 
 
 
En liten närbild. Jag undrar hur gammal den är, urverket är ett utbytt litet batteridrivet i svart plast och som tur är tickar den väldigt dovt, nästan inte alls.
 
 
Vad tycks? Kommentera gärna!

Läckraste förvaringsboxarna.

Ja, de fick jag med mig hem häromdagen från jobbet. Lite dovt jordgubbsröda och ljust, ljust grårandiga. Med fönster i! För nästan inga pengar alls har jag nu väldigt snygg förvaring till sjalar och scarves.
 
 
Jag är nöjd som tusan, snygga boxar norpar man minsann när man hittar dem!

Åkte till Varberg (del 2)..

..och köpte det här!
 
En väldigt trevlig plastkruka med kant upptill i kopparplåt. Jag gillar plastkrukor skarpt och den här snyggingen fattas bara en grön växt, sedan är blombordet komplett.
 
 
Vidare hittade jag en perfekt hatthylla. Har letat en tid och hittat många större hatthyllor i samma utförande men väggen där den ska sitta är bara 80 cm bred och den här är 75 cm! Väggen väntar nu otåligt på att vi ska sätta upp den..
 
 
..och något annat som jag är sugen på att sätta upp är det här. Min stringhyllevägg. Jag fick med mig en hop hyllplan hem, men det jag åkte ända upp till Varberg för..
 
 
..var ju naturligtvis en sådan här (hela syns inte på bilden, bara en del av den). Den fjärde ljusgrå golvstringgaveln jag lyckats få tag i. Nu behöver jag bara en till. Tipsa mig hemskt gärna om ni ser en sådan någonstans! Jag har beskrivit den noga i det här inlägget.
 
 
Mer nyheter från hemmet kommer.. så glöm inte att kika in snart igen och lämna gärna en kommentar!

Åkte till Varberg (del 1)..

..häromdagen, och där besökte jag butiken Retro Design som finns i ett vackert trähus på Drottninggatan 37, ett stenkast från kyrkan, stadshotellet och Stora torget.
 
 
Olle som äger butiken tillsammans med Pauline tog emot mig trots att de inte hade öppet, jag hade ju såklart förannonserat mitt besök i fina lilla Varberg.
 
 
Butiken visade sig vara helt i min smak och jag mådde gott över både utbudet och priserna som inte var hutlösa Malmö- eller Stockholms-priser. Som ni ser var det inrett från golv till tak med stringhyllor, bumlingar, funkisklot, teakmöbler, galonklädda stolar och annat godis.
 
 
Intill kassadiskens ena sida stod sekretären/sminkbordet i perfekt skick..
 
 
..och på andra sidan en väldigt läcker liten hallmöbel i lika fint skick. Den ville följa med mig hem och jag ville ta med den hem men jag fick allt motstå, behöver inte den så någon annan som behöver den uppmanas uppsöka butiken! 
 
 
Uppåt väggarna satt snygga klockor och lampor..
 
 
..och på en byrå låg äldre beslag och knoppar. Jag missar inte ett gammalt beslag eller eller en gammal knopp, måste ju förse funkispärlan med tidsenliga detaljer! 
 
 
Jag brukar heller inte missa Luxus taklampor i det här utseendet. Fulländad form!
 
 
Och förresten - heja nordöstra SkåneLuxus låg som bekant i Vittsjö och Ateljé Lyktan som den vita bumlingen kommer från, i Åhus.
 
 
Triss i moderna klassiker, Kay Bojesens djur, stringhylla och Erik Höglunds elljusstake Fantasi för Osram.
 
 
Har ni vägarna förbi Varberg? Inte? Jag rekommenderar i alla fall en utflykt dit, det lär finnas en retrobutik till men den hann jag inte besöka denna gången.
 
 
Ni kanske vill se vad jag fick med mig därifrån? Glöm inte att kolla nästa inlägg då!

Sköna söndag.

Igår hade jag en riktigt skön söndag, hann både grädda pannkakor som åts på Neptun tillsammans med min bästa vän E som var i stan över helgen..
 
 
..och gå på loppis i ottan där jag gjorde två osannolika vintagefynd i morgonmyllret.
 
Jag gav hela 20 kr/st för den spetskantade svarta snyggingen beströdd med rosor.. 
 
 
 ..och den raka, korta sextiotalaren med krage och manschetter i vitt.
 
 
Vad tycks om fynden? Kommentera gärna!

Min första Kylex.

Se upp, alla Kylex-samlare!
 
Jag är från och med nu också ute efter att hitta de andra storlekarna av Gullaskrufs väldigt tidstypiska specerikärl från trettiotalet i svagt grönt glas..
 
 
..avsedda för förvaring av matvaror i kylskåp.
 
 
Electrolux hade under trettiotalet gjort som standard att glaskärl med lock för hygienisk förvaring i deras kylskåp både ingick samt gick att köpa till fler utav.
 
Kylex-serien som ritades av William Stenberg tillverkades från 1937 av Gullaskrufs glasbruk och var i stil och funktion lika Electrolux diton.
 
 
Min första som ni ser på bilderna, fyndades i lördags. Den rymmer 0,75 liter och är den näst största av fyra storlekar i serien som liknar kantiga tillbringare. Det förnicklade locket har en liten målad träknopp. Kylex omfattar även staplingsbara förvaringsburkar med glaslock. 
 
 
Det hade ju varit väldigt trevligt att ha fler! Jakten har börjat!

EFTERLYSNING!

Jag söker med ljus och lykta efter golvställda gavlar som de på bilderna nedan ur Strings tvåpunktssystem, äldre, inte nyproducerade. De jag söker är ljusgrå, 215 cm höga och monteras i väggen med en skruv längst upp. Överst har de en sektion för 20 cm hyllplan och så bryts de av på mitten och nederst är sektionen för 30 cm hyllplan.
 
Nu till det viktiga! De finns med både "högt knä" och "lågt knä".
 
Det betyder att brytningen mellan 20 cm och 30 cm-sektionen sitter på olika höjd.
 
Vanligast är de som har brytningen på 75 cm höjd från marken men jag söker de som har den på 115 cm. Är ni med?
 
  
 
Fästpunkten längst upp.
 
 
Golvfoten.
 
 
Har ni sett sådana någonstans? Vet ni någon som har ett par stående i källaren? Snälla kontakta mig, jag är väldigt angelägen och betalar bra om rätt gavlar dyker upp. 

Skärbrädan och den fantastiska historien om PP-bussen.

Den snyggaste skärbrädan jag kan tänka mig har flyttat in här i funkispärlan med oss. Mönstret brukar man kalla Perstorpsplatta, dock vet jag inte om detta är ett av deras faktiska mönster? I andra länder stöter man ju på liknande plastlaminat på föremål.
 
 
Arbetet med den Perstorpsplatta så som den är känd för att se ut idag, kom igång under sent 1940-tal och 1950 godkändes den av Hemmets Forskningsinstitut. Namnet registrerades som varumärke av Einar Gullers, försäljningschef på PP - Perstorpsprodukter och HSB blev snabbt en stor kund då de beställde 120.000 kvm av plattan, för att varje nyproducerad HSB-lägenhet skulle förses med den på olika sätt.
 
Att den var lätt att rengöra, tålig och modern i både utseende och funktion gjorde den till en succé och med dåtidens tankesätt skulle den förenkla (den stackars) kvinnans (men aldrig mannens?) hushållsarbete.
 
Visste ni att en gammal linjebuss byggdes om för att tjäna som en rullande utställning för PP? Inuti den fanns både kök, matplats och badrum inredda med Perstorpsplattan på de sätt som var möjliga. Naturligtvis var bussen full med detaljer ur PP:s övriga sortiment men plattan var huvudattraktionen.
 
Bussen började sin turné genom landet i maj 1958 och i den utomordentliga boken Bruksföremål av plast (Thomas Lindblad, bokförlaget Signum 2008) där man kan läsa den här fantastiska berättelsen står det också att på detta sätt hittade även dessa moderniteter ända upp till människorna i Norrland utan inte bara södra Sverige. Den första sommaren nådde bussen ända upp till polcirkeln och i boken ovan nämnd står det att på vägen mellan Kiruna och Arvidsjaur fick bussen stanna för att släppa fram en björn över vägen. Haha! En film projicerades inifrån på ett matterat fönster så att den kunde ses av de som bussen passerade och på taket fanns högtalare med reklam för produkterna. Lokaltidningen och affischer förannonserade bussens besök.
 
Ett stycke fin historia, eller vad säger ni?

Sovrummet!

Turen har nu kommit til sovrummet, för ni vill väl se alla rum i funkispärlan? Sovrummet var tidigare mörkbrunt med ett väldigt slitet och dåligt underhållet fönsterparti. Inget av detta kan man idag ana!
 
 
Gardinerna är faktiskt från Lagerhaus, för några år sedan. Brukar ju inte köpa nytt men jag blev väldigt förtjust i mönstret, minns jag. De två sovtäckena från sextiotalet köpte jag på scouternas stora vårloppis för ett par veckor sedan, de är väldigt fräscha, antagligen obetydligt använda. 
 
I fönsterkarmen, två vita krukor med svarta krukfat och ett inramat fotografi på Sandöbron i vackra Ångermanland..
 
 
..och lampfötterna i mässing signerade Bergbom (heja Malmö!) har fått skärmar med Stig Lindbergs textilmönster Melodi med svart botten. Skärmarna tillverkas av ett företag som heter Bergo och jag köpte dem i en lampaffär här i stan.
 
 
Sovtäckena i ett lite närmre perspektiv. Härlig tidsmarkör från sextiotalet.
 
 
Katten jag ärvde efter farmor ska upp på väggen så småningom, jag får väl hänga några..
 
 
..av mina väldigt många plasthalsband på den! Jag har ett i varje nyans och längd.. ungefär!
 
 
Det var insidan av klädkammardörren, det. På utsidan brukar jag hänga min fin-väska. Jag brukar inte köpa dyra kläder eller prylar men kostade på mig en Svenskt Tenn-handväska, för en gångs skull.
 
Mönstret Manhattan ritade Josef Frank under sin tid boende i New York på fyrtiotalet. Den är min skatt och jag är väldigt rädd om den.
 
 
Ryamattorna har hängt med..
 
 
..och det har såklart även alla mina vintageklänningar. Här är fina vita dörrar (som jag har målat) och fina vita väggar (som jag också har målat) som gör en utmärkt fond för att hänga klänningar. Här ser ni två läckerbitar i 100% polyester, en loppad i Sundsvall och en loppad i Paris.
 
 
Notera även de fina dörrhandtagen från husets byggår, 1936.
 
 
Påskduk och gula ljus måste jag ju ha..
 
 
..på min nya fina byrå, precis som sideboardet inköpt i antikaffären M.G Antik & KuriosumHelmfeltsgatan 2 här i Malmö
 
 
Vad tycks? Kommentera gärna en rad eller två!

Bilden gör den inte rättvisa.

Nej, faktiskt inte! Den är så förbaskat fin. Förutom de två i det här inlägget så är det här min favoritklänning, den är en uppsydd dröm med sköra, naiva sömmar och stor vippig kjol.
 
Min kollega hittade den när vi på jobbet hade klädmarknad med 30-kronorskläder (jag jobbar i en second hand-affär) och ville först ha den själv men jag såg väldigt ledsen ut under några dagar och till slut gav hon mig den. 
 
 
Den var tyvärr stl.34 men efter att sömmerskan hemma i byn där jag kommer ifrån fick trixa lite med den så var den stl. 38/40 lagom till Antikmässan i Älvsjö i år då jag hade den på mig.
 
Jag hade vid det tillfället kryddat den med ett svart smalt skärp, skinnpaj i bikermodell, handväska från Svenskt Tenn i Josef Franks mönster Manhattan samt presspass i ett läckert turkost band runt halsen, haha! Bilden har söta Karoline vars blogg ni hittar här, tagit. 
 
 
Kika gärna snart in igen!

RSS 2.0