Skärbrädan och den fantastiska historien om PP-bussen.

Den snyggaste skärbrädan jag kan tänka mig har flyttat in här i funkispärlan med oss. Mönstret brukar man kalla Perstorpsplatta, dock vet jag inte om detta är ett av deras faktiska mönster? I andra länder stöter man ju på liknande plastlaminat på föremål.
 
 
Arbetet med den Perstorpsplatta så som den är känd för att se ut idag, kom igång under sent 1940-tal och 1950 godkändes den av Hemmets Forskningsinstitut. Namnet registrerades som varumärke av Einar Gullers, försäljningschef på PP - Perstorpsprodukter och HSB blev snabbt en stor kund då de beställde 120.000 kvm av plattan, för att varje nyproducerad HSB-lägenhet skulle förses med den på olika sätt.
 
Att den var lätt att rengöra, tålig och modern i både utseende och funktion gjorde den till en succé och med dåtidens tankesätt skulle den förenkla (den stackars) kvinnans (men aldrig mannens?) hushållsarbete.
 
Visste ni att en gammal linjebuss byggdes om för att tjäna som en rullande utställning för PP? Inuti den fanns både kök, matplats och badrum inredda med Perstorpsplattan på de sätt som var möjliga. Naturligtvis var bussen full med detaljer ur PP:s övriga sortiment men plattan var huvudattraktionen.
 
Bussen började sin turné genom landet i maj 1958 och i den utomordentliga boken Bruksföremål av plast (Thomas Lindblad, bokförlaget Signum 2008) där man kan läsa den här fantastiska berättelsen står det också att på detta sätt hittade även dessa moderniteter ända upp till människorna i Norrland utan inte bara södra Sverige. Den första sommaren nådde bussen ända upp till polcirkeln och i boken ovan nämnd står det att på vägen mellan Kiruna och Arvidsjaur fick bussen stanna för att släppa fram en björn över vägen. Haha! En film projicerades inifrån på ett matterat fönster så att den kunde ses av de som bussen passerade och på taket fanns högtalare med reklam för produkterna. Lokaltidningen och affischer förannonserade bussens besök.
 
Ett stycke fin historia, eller vad säger ni?

Kommentarer
Postat av: Clinen

Kul historia! =)

2013-04-05 @ 14:22:50
URL: http://clinensljuvafemtiotal.weebly.com
Postat av: form55

Till och med reklamen var bättre förr!

2013-04-06 @ 17:11:01
URL: http://jjform55.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0