En hel massa tur, del 1.

Ibland har man verkligen tur! Jag tänkte att ni ska få ta del av två historier då jag verkligen hade turen med mig, här kommer den första.

Långt inne i tät småländsk granskog hittade jag dessa pangfynd för några år sedan. Jag var långt ifrån så påläst som jag är idag (det pågår ju hela tiden, lärandet) men när jag hittade dem så kände jag ändå på mig att det var något speciellt med dem. Formen, och att de har en så fin och tydlig märkning.

Vi var på en riktigt smutsig och rörig loppis utan elektricitet någonstans utanför Lammhult och jag rotade i lite besticklådor på jakt efter Focus de Luxe-delar. Plötsligt fann jag istället det ni ser på bilderna nedan. De var bryskt ihoptejpade och med varsin lysande röd prislapp på. "5 kr" stod det på vardera prislapp. De visste uppenbarligen inte vad det var de sålde?Det var ju de konformade femtiotalsklassikerna från Gense! Socker-, salt- och pepparströare i rostfritt stål med botten i bakelit, i design av Pierre Forsell. Det var inte svårt att hitta information om dem när jag kom hem, tack vare märkningen som fanns på var och en av dem.Salt- och pepparströarna har stiliga "S" och "P" liksom graverat, sockerströaren är dock utan bokstav.Att köpa alla tre i en antikaffär är ju inte precis billigt, så jag är riktigt lyckligt lottad som hittade alla tre samtidigt. Det är några lägenheter sedan, men de har haft hedersplats i köket på alla ställen jag bott.

Har du Pierre Forsells konformade femtiotalsklassiker hemma? Har du haft turen att fynda dem? Kommentarer mottages varmast, om min tur eller om tur du själv haft!

Nästa gång kommer en annan tursam historia, kika snart in igen!


Markaryd del 2, inköpen!

Den stora antik- och samlarmarknaden i Markaryd var absolut något för mig. Massor av teakmöbler, kul kuriosa, färgat glas, porslin, emalj, krukor, mässing, plåtburkar, textilier, osv osv. Jag ser redan fram emot mitt nästa besök där, som väl tyvärr inte infaller förrän nästa år. Vill ni se vad jag köpte? Här kommer det.

Det första inköpet blev redan 5 minuter efter att jag kommit dit. Hittade den här häftiga förvaringsfickan i gulprickig galon för en hundring. Jag tvekade lite för att jag ville gå och kika runt först på det övriga utbudet, men sedan tänkte jag om. Hur ofta hittar jag en sådan? Den behövs i högsta grad då vi verkligen behöver mer förvaring i badrummet, och hur ofta hittar jag en gul och prickig sådan? Jag älskar ju gult och prickigt!Till mitt blågröna femtiotalskök fanns hur mycket som helst. Köket är inte så stort, så det får numera räcka med små detaljer. Hittade dessa underbara krukor i två olika ljusgröna nyanser. De är omärkta men den vänsta är säkert från Upsala-Ekeby eller Bo Fajans och den högra tror jag är från Rörstrand. Jag har en annan kruka som liknar den högra, som är märkt Rörstrand.Några plåtburkar fick också följa med hem, tanken är att de ska ligga i min Reda-kryddhylla när den är komplett. Jag vill inte ha mjöl och gryn i den utan i glasbehållarna vill jag att det ska ligga tjusiga blå/gröna småsaker. Så därför blev det en liten förbandslåda....en gammal vaselinburk och en gammal förpackning solution till att laga cykeldäck. Bägge råkade vara skånska, vaselinburken är märkt "AB Bleckvarufabr. Malmö" och den andra är uppenbarligen från däckfabriken "Trelleborg" som än idag är verksam. Tänk att jag åkte ända till Markaryd och hittade en burk härifrån Malmö och en från Trelleborg!I en låda hittade jag lite häftiga gamla nycklar och nyckelbrickor för 5 kr/st. Den ena brickan har tillhört en "Svante Hedin" och den andra "Reklamavdelningen". Undrar var? De små nyckelknipporna ska hänga i köket. Några bilder på hur utbudet såg ut. Som sagt, helt i min smak med snygga köksstolar, rymdinspirerad bordsdekoration, läckra taklampor, värmeljushållare i bumling-form från Ateljé Lyktan i Åhus.. ..stringhyllor, diverse andra möbler i teak och gamla skolplanscher. Jag hade inte tackat nej till en fin gammal skolplansch, men ville inte ha den med en val på.Jag kollade alla borden, missade inte något. Jag kom dit vid 9-tiden och var klar vid 14-tiden.Det häftigaste jag såg måste ha varit grötkokaren. En sådan har jag aldrig sett förut, har ni?
Den kostade 450 kr och hade passat i mitt femtiotalskök men jag hade nog aldrig använt den. Undrar om den blev såld!Det var Markaryd, det. Jag ska dit nästa år igen, säkert som amen i kyrkan!Vad tyckte ni om inköpen? Var ni där, eller har varit där något annat år? Bloggaren Form 55 (länk till hans trevliga blogg finns i min meny uppe till höger) hade varit där, men vi stötte inte på varann i folkmassan. Kommentera gärna en rad eller två!

Markaryd del 1.

Igår tog jag mig faktiskt tagit mig ända upp till Småland, närmare bestämt Markaryd, och tidigt igår morse när jag kom dit såg det ut såhär. Är det inte vackert? Jag vet inte om bilderna förmedlar det - men jag tyckte det kändes som om sommaren verkligen slogs mot hösten. Lite sorgligt är det allt, att det är höst på gång.

Det var naturligtvis något antik-relaterat som gjorde att jag for ända dit, en stor antik & samlar-marknad med 400 försäljare, 1,5 km marknadsstånd. 

Trots de bistra väderutsikterna på morgonen så blev det sol och 25 grader!

Jag slutade dock hänga läpp över hösten när jag såg detta hus, mums för gamla-hus-fantaster som jag.

I det lilla slumrande samhället med en liten affärsgata och enkla två, tre-vånings hyreshus häpnades jag plötsligt över den här 1950-talsformen! Idag det lokala taxibolagets lokal, men vem byggde det här och vad för rörelse fick en sådan häftig lokal en gång i tiden?


Stationshuset var också härligt slitet. Inga tåg verkade stanna på orten.Jag gjorde flera trevliga inköp, de kommer i nästa inlägg så kika snart in igen!

Fynd på väg hem från jobbet.

Lucky, lucky, lucky me!
Om ni följer Allt det gamla goda så vet ni att jag alltid letar efter vita krukor från exempelvis Upsala-Ekeby och Bo Fajans. Jag har rätt många redan, men hemmet är alltid öppet för fler om det känns rätt.

Idag strosade jag i lite antikaffärer efter jobbet i den härliga augustisolen och lyckades lägga vantarna på den här. Jag gick in till en av antikhandlarna vid Operan och frågade om han hade några vita krukor. Han tömde därpå ur sina pennor och saxar - ur den här! Och för 80 kr blev den min. Tänk om jag inte hade frågat! Då hade jag kanske inte lagt märke till vad som stod på den röriga butiksdisken full med pennor och saxar.

Det var kärlek vid första ögonkastet (mellan mig och krukan alltså!) och ett av mina svarta krukfat som fyndats i Norrland fick en parhäst.

Stor är den också. Bra, för jag behöver inte fler små krukor. Här visar den lilla, lilla Nilsjohan-skeden hur stor den är.Krukan är omärkt, men jag tycker den har släktskap med en av mina Bo Fajans-krukor, den till höger på bilden nedan, och med Upsala-Ekebys serie Adria (som jag inte har någon egen bild på, och jag brukar inte stjäla andras bilder).
Vad tycker ni? Det kanske finns någon som vet något den, upplys oss isåfall! Jag kommer att vara glad i flera dagar över mitt fina fynd. Den är mitt-i-prick!
Visst är den läcker? Kommentera gärna!

Tankar i och med kräftor.

Idag har jag ätit dyra små röda djur och kom i och med bilden nedan att tänka på billigt och dyrt.

Fatet med de små läckerheterna på, fick jag gratis när en prylbod i närheten av mitt jobb lades ned, och tömdes ur. Det är i lergods, tungt, välgjort och djupstämplat Ekeby. Köksbordet köpte jag på loppis i Småland för några år sedan för 265 kr, om jag inte minns fel. Kökssoffan "fick" jag (räddade jag alltså undan soptippen!) också gratis då någon ställt ut den på vår gård i vintras som grovsopa. Inte kunde jag låta den stå kvar, inte! En underbar liten femtiotals-pinnsoffa i ljusgrå originalfärg. Den turkosa elefant-mönstrade kudden i soffan är som bekant från Svenskt Tenn i design av Estrid Ericson och den var inte precis billig. Men då soffan inte kostade något alls och bordet kostade väldigt lite så kostade jag på mig en fin kudde.

Har ni också en mix hemma av billigt, lite dyrare, hittat och fått? Ibland har man ju turen att hitta eller få något. Kommentarer mottages varmast, ni vet var kommentarsfältet är!


Loppisutflykt; Örkelljunga.

Är inte detta en härlig vy? En välfylld loppis som bara väntar på att sökas igenom efter fina fynd!

Innan vädret totalt svek oss (undrar om det blir sommar igen?) åkte jag och min goda vän J på loppisutflykt till Örkelljunga, en liten ort i nordvästra Skåne som attraherade oss med sina tre loppisar och ett litet lanthandelsmuseum/café/antikaffär.Vi besökte loppisen i gamla Sueciaverken som var stor och välsorterad. Mängder med köksprylar, glas, porslin och textilier. Jag hittade tyvärr inga vita krukor (letar ju alltid efter vita krukor från Upsala-Ekeby och Bo Fajans) men några andra trevliga saker, bild kommer längst ner. I gamla järnhandeln (notera retro-skylten och eternitplattorna) var det också loppis....i flera våningar till, för huset med järnaffären är baktill ihopbyggt med ett gammalt fint magasin. Inga fynd denna gång, trots att jag förra året hittade en salt/peppar-ströare ur serien "Picknick" i form av en liten svartprickig gris, för 5 kr där! Den sålde jag dyrt sen.Inuti magasinet.

Vi tog en räkmacka på kondiset med snygg skylt och snygg kringla....och passerade Ohlins Rörläggarfirma som uppenbarligen fått behålla sina skyltfönster i femtiotalstappning! Jag blir lycklig när jag ser små bitar av en äldre verklighet, att inte alls renoverats bort. Ni håller väl med?Lilla Kuriosabutiken besökte jag förra sommaren, men såklart blev det besök där igen.
Det är ett lanthandelsmuseum med café och en liten inbakad antikaffär i ena delen....där det finns så mycket fint att titta på. Massor av gamla förpackningar och köksprylar. Vad jag förstod så var nästan allt löst till salu, men det var absolut inga loppispriser så vi tittade bara längtansfullt på allt vackert.En riktig liten Bullerby-idyll. I would know, för jag har bott i glasriket i några år.Ni har kanske undrat under inläggets gång, vad jag köpte! Det kommer såklart här.
Kuddar i rätt färg till mitt nya härliga sängöverkast. Vad tycker ni? Ni kommenterade ju så trevligt sist om kuddarna, vilken färg det skulle vara och så. Jag har varit lite inne på virkade kuddar också, för att få den där gammaldags känslan, lite mormorsstil, men så hittade jag dessa enkla gammelrosa.Mitt blågröna retrokök är alltid påtänkt när jag är ute och loppar. En potatisstöta, en visp med klarblått plastskaft, fem fint patinerade pepparkaksformar i lite annorlunda former och en gris i tenn för att dekorera julskinkan. Allt det här kostade nog ynka 30-40 kr tillsammans.Två gamla kuddfodral som ska tvättas och sys om till nya kuddfodral i framtiden. Kanske i höst, när man har tid att sitta inne och pyssla mycket.Den tredje och sista loppisen var också stor och välsorterad, men jag tog inga bilder där. Om ni bor i Skåne, gör en liten resa till Örkelljunga över dagen, vetja! Jag tror att ställena jag skrivit om har öppet dagligen augusti ut.

Nu vill jag gärna ha kommentarer, gillade ni det ni såg? Gillade ni mina inköp? Skriv gärna en rad!


6 månader!

Nej, det är inte mitt barn som fyller 6 månader, jag har inga barn, är nöjd och barnfri.

Däremot är det Allt det gamla goda som funnits i hela 6 månader redan, jag minns kvällen i mörka kalla snörika februari då jag tänkte "- nej nu tar jag tamejfan tag i det här!" och det gjorde jag. Idén om en egen retroblogg hade funnits länge, och det första lilla inlägget visade en bild på min stringhylla i köket, fylld med blågröna prylar.

Det har sedan dess varit en fröjd att läsa alla era trevliga kommentarer och goda ord på vägen, så jag tackar varmt för detta!

Jag tänkte också kliva ut ur mörkret och visa en liten bild på mig. Jag tycker inte det är viktigt hur gammal jag är, hur jag ser ut eller vad jag heter, bloggen handlar inte om mig utan om det lite gulnade, dammiga, orörda! 
Däremot tycker jag personligen det är roligt att få ett ansikte på människorna bakom alla härliga bloggar jag besöker eller på de som kommenterar hos mig!Beklämmande vyer från den skånska landsbygden.

Jag har under sommaren åkt runt mycket med kameran, och fotat (som Khina på bloggen http://gamlakonsum.blogspot.com/ säger) beklämmande vyer från den skånska landsbygden.
Det blir alltså bilder av platser, föremål och byggnader som lämnats åt sitt öde.

Här fick mitt antikhjärta sig en liten törn, jag ville rädda alla sakerna på bilden nedan! Speciellt TV-möbeln längst till höger som syns så fint på bilden. Tänk att ha en spetsduk ovanpå den, och så en vas med röda plastrosor. Skulle det inte passa utmärkt i vilken 50-talsfantasts hem som helst? Jag hade inga resurser (ingen bil, ingen plats hemma) och så hade alltihop stått där i regnet ett tag, det såg man, så jag och mitt antikhjärta fick gå vidare i livet.Senare fann jag den här spisen, kolla in den! Tänk att någon fortfarande har en sådan spis i sitt kök år 2011, att den först år 2011 renoveras bort.. ut på gården innan det blir dags för soptippen.Underbar garageport, eller vad säger ni? Håller ni inte med?Troligen ett gammalt godsmagasin med en gång vacker ljusblå fasadfärg.

Ën sönderslagen punchveranda.En vackert förfallen veranda till, ser ni vilka härliga spetsgardiner? Jag kunde eventuellt ana någon där inne, så därför blev det inte fler kort där.En brevlåda i en trädgård där ingen varit på väldigt länge.Gammal butikslokal.Tyllgardiner och falu rödfärg.Och sen plötsligt, dök en Lisa Larson-katt upp! Det fanns mer i den här gamla butikslokalens fönster....en glad Musse Pigg och en lite trött Pluto....och en fin grön 30-talskruka, säkert Upsala Ekeby.Vi avslutar med en av mina finaste bilder, en reklamskylt för panel. Och det säljs faktiskt panel innanför planket än idag! Panelkungen i Teckomatorp var med i Filip & Fredriks TV-program "100 höjdare" för några år sedan, han är ett riktig karaktär och återkommande samtalsämne på orten.Gillar ni beklämmande vyer från landsbygden? Jag vill ha kommentarer, vad tyckte ni?

Inköpen från på Helsingborgsmässan, del 2.

Förutom överkastet (jag har knappt fattat att jag äntligen hittat ett gammalt vackert överkast!) som jag visade er för ett par inlägg sedan, så hittade jag några saker till på de tre antikmässorna i Helsingborg. Nu ska ni få se!

Paradhandduken "Persons kryddskåp" i original (inget nytillverkat som säljs på Designtorget alltså!) stod jag faktiskt och tummade på redan förra året. Men det var sent på dagen och börsen var tom.
Detta året stod försäljaren på exakt samma ställe i lokalen och han hade otroligt nog handduken kvar! Hur ofta händer det? 50 kr gav jag för den. Eftersom det är en paradhandduk har den ingen hank att hänga i, utan en kanal upptill. Jag ska sy på en liten bit passande bomullsband inom snar framtid.Jag letar ju alltid efter gammal kökskuriosa i blå/gröna toner. Brukar kolla efter gamla livsmedelsförpackningar, plåtburkar och kokböcker som förstärker känslan av att kliva in i ett litet kök i en svensk stad under det gryende sextiotalet. 

En försäljare hade hur många gamla papperspåsar som helst som han sålde för 20 kr/st, jag lyckades välja ut två olika utan att ta hela dagen på mig! Extra kul är den högra för mig, för det finns ett område här i Malmö som heter Triangeln. Jag gillar Triangeln för det är en central plats i staden med mycket dynamik, och när jag flyttade till Malmö så fick jag mitt första jobb i det området.Två trevliga små plåtburkar för 20/kr st fick följa med hem, och de har tagit plats i min Reda-hylla.
Det var dåligt med gamla dockskåpsmöbler på mässorna, men när jag hittade fladdermusfåtöljen, en riktig legend för dockskåpsfantaster, så stillades dockskåpshungern.
Den är i perfekt skick och brukar gå på Tradera för 500-1000 kr, jag gav 220, nerprutad från 250. Jag tror att den är svensktillverkad, Lundby, och förekommer även i gult och ljusblått.Och till sist, fladdermusfåtöljen i sin rätta miljö, ett av mina tre 50-talsinredda dockskåp. Den har tagit plats under trappan vid den öppna spisen. Husets hund, en vit pudel, är mallig över att få ligga och slappa i en sådan designklassiker!Nu vill jag ha kommentarer! Vad tyckte ni om inköpen? Inte så många, men naggande goda.
Kommentera gärna, som sagt!

Berlin; Suarezstraße.

Jag nämnde något om "sömnig stadsdel" i det förra inlägget om Berlin, och då skulle jag ju nämnt Charlottenburg i gamla väst, där vårt hotell låg. En mycket sömnig stadsdel, men Charlottenburg bjöd åtminstone på Suarezstraße (U-bahn linje U2, hållplats Sophie Charlotte-Platz) - en gata kantad av antikaffärer. Tjoho, något för mig!

De här vaserna, särskilt den högra, tittade jag förtjust på i nästan en vecka. När jag sedan äntligen fick möjlighet att gå i affärerna, när de var öppna alltså, så var de borta. Kvar var bara en tom liten yta i skyltfönstret.
De hade ändå garanterat varit jättedyra, tror inte ni det också? Så jag sörjer inte.Gatan var alltså kantad av antikaffärer, flertalet av dem riktigt trevliga och intressanta. Dyr prisnivå, inget fyndläge. Mycket 30-tal, 50- och 60-tal, smycken, glas, porslin, lampor och möbler. Några av dem var inriktade på vintagekläder/skor/accessoarer och hade riktigt fina, dyra grejer.Jag gillade den här snygga lilla bokhyllan med mässingsdetaljer, en 30-talare skulle jag tro. Svår att få hem hela vägen från Berlin, så jag tittade bara på den längtansfullt genom fönstret.I ena änden av gatan låg det här fantastiska gamla butikskomplexet.Tänk att det en gång i tiden kanske fanns en hattaffär här, cigarraffär eller herrekipering! Tyvärr var lokalerna helt övergivna, men dekaler med texten "Samsonite" på några av fönstren skvallrade dock om att det inte var så väldigt längesedan det bedrevs affärsverksamhet där.

Titta på det lilla skyltfönstret som är infällt i väggen, mer 50-tal blir det inte!Butikerna verkade i regel vara öppna 14-18 onsdag till fredag samt några timmar mitt på lördagar.
Suarezstraße rekommenderas absolut, om ni besöker Berlin!

Jag tänkte dela med mig lite till av Berlin, och vad jag köpte där! Glöm inte att kommentera och kika snart in igen!

Inköpen från på Helsingborgsmässan, del 1.

Jag och min goda vän J besökte den stora antikmässan i Helsingborg i fredags. Det är ju faktiskt tre mässor där, den stora kända samt två mindre. Jag hade turen att äntligen hitta ett gammalt vackert sängöverkast som passar perfekt för våra två 90 cm-sängar! Det var inte gult (som är färgtemat i hemmet, förutom i köket) men önskemålet om färgen fick ställa sig åt sidan, för ett sådant hittar man inte varje dag!Det har en lång veckad kappa, ser ni så fint? Nu återstår det lilla problemet att hitta kuddar som passar till, jag vet att de gul-prickiga på bilden absolut inte passar. Jag är ju inte så mycket för söta blommiga mönster, själva överkastet får räcka, så kuddarna ska inte haka på den trenden. Jag ska kanske satsa på virkade vita kuddar, lite i stil med äldre damers sovrum?Vad tyckte ni om mitt överkast? Kommentera gärna. Jag hittade några grejer till på mässorna, det kommer bilder och rapport inom snar framtid!

RSS 2.0