Ett lysande inköp, del 2.

Nästa lysande inköp är en julstjärna i plast i en modell som jag inte sett innan. Och man har ju sett en del julsaker! Det är en av mina samlarpassioner, äldre jul- och påskpynt. Den har i alla fall sju lampor, varav en i mitten som är omsluten av genomskinlig röd plast så att det lyser ett mysigt sken.
 
 
Den är något svårdaterad tycker jag, men jag gissar på 1960-tal. Vad tror ni? Den är märkt ELPE AB, HÄLJARP som enligt en uppgift jag fått var namnet på en lampaffär som fanns i byn. Jag köpte den på loppis i Landskrona för 50 kr.
 
Häljarp ligger i mina hemtrakter så att hitta en julstjärna därifrån är häftigt! Jag har forskat litegrann på ämnet men hittar nästan ingenting firman Elpe eller om lampförsäljning på orten eller om andra belysningsarmaturer som bär märkningen.
 
 
Jag kan väl inte vara den enda med en julstjärna från Häljarp, eller? Kanske kan någon som läser upplysa mig! Läcker stjärna, eller vad säger ni?

Ett lysande inköp, del 1.

Jag har gjort fler lysande inköp i sommar under olika loppis- och antikturer. Ett av dem kommer här nedan och ett annat i nästa inlägg. Skrivbordslampan i borstad mässing med böjbar arm och strömbrytare på foten köpte jag på Förmedlingscentralen i Tyringe för 245 kr. De säljer allt mellan himmel och jord och de har tidigare haft mycket antikt och kuriosa men deras sortiment med begagnat minskar för varje gång jag kommer dit, vilket är väldigt synd.
 
 
Det är i alla fall den läckraste skrivbordslampan jag sett, så den fick tvunget följa med mig hem.
 
 
Undertill är den etikettmärkt Boréns Aktiebolag, Borås och jag daterar den till 1960-tal. Lite svårdaterad, tycker jag men den har lite flygplans- eller raketstuk så därför gissar jag på det.
 
 
Vad tyckte ni? Visst hör den hemma på ett skrivbord i teak? Kommentera gärna!

Jag var ju tvungen att gå tillbaka..

..för att köpa gardinerna, hur skulle jag kunna låta bli?
 
Ni minns kanske den lilla nedlagda radio- och TV-affären jag visade nyligen i ett inlägg (om inte, så hittar ni det här). Då fastigheten har sålts anordnas det loppis i lokalen där affären varit varje söndag under september och gardinerna som hängde inne på kontoret var jag ju tvungen att återvända för.
 
 
Eller vad säger ni? Fyra långa, fina och väldigt tidstypiska gardinlängder som hängdes dit 1958 har jag nu blivit den andre ägaren till. Ibland har man tur!
 
 
Göran Ågårdhs Radio och TV ligger på Årupsvägen 16 i byn Billeberga mellan Landskrona och Eslöv och har öppet resterande söndagar under september kl 10-14. Jag brukar inte lämna ut smultronställen, de vill man ju gärna hålla för sig själv men den lilla igenbommade affären har intakta tapeter, golv och neonskylt kvar från femtiotalet. En hel del prylar fanns kvar igår, så ni som har vägarna förbi bör inte missa det här!
 
 
Innan gardinerna raskt åkte ner igår eftermiddag och flyttade med mig till Malmö hängde de såhär. Notera även tapeten, stolen och skrivbordslampan.
 
 
Nu vill jag ha kommentarer, visst var det för väl att jag gick tillbaka och köpte gardinerna? Hade nog grämt mig annars! Eller?

Jag söker "ljus" till elljusstaken nedan!

I somras köpte jag en väldigt trevlig elljusstake från 1950-talet för en tjuga på vinst och förlust, jag vet ju inte om jag kan få den att fungera igen så därför lägger jag ut en efterlysning här. Är det någon som läser som vet var, eller ens om man kan få tag på ljus som dem nedan?
 
 
På metallhylsan bär de texten OSRAM GERMANY 32V3W, sedan någonting kort som jag inte kan tyda och så siffran 7. Ljusstaken är ju sjuarmad så det sista har kanske med det att göra.
 
 
Så är det någon som har fungerande sådana hemma, vet var man kan köpa dem eller ens om man kan få tag på dem idag? Hör av er, jag brukar inte ge mig förrän jag får det jag vill ha!.

Nytt i klänningssamlingen!

Jag har ju helt glömt bort att visa er de fyra fina vintagefynden jag gjorde under den härliga loppisresan upp mot Sundsvall i slutet av juli!
 
På ovanvåningen i ett hus med loppis utanför Sundsvall hittade jag den här underbara tidstypiska sextiotalsklänningen med trekvartsärm och knytdetalj vid halsen i 100% polyester. Jag tror den är från mitten av sextiotalet, möjligen några år framåt. Ingenting att använda en varm och solig dag då den är helfodrad och det känns som man är inpackad i plastfolie! Den lämpar sig alltså för svalare väder och blir extra fin tillsammans med vita plastörhängen, vit liten handväska och ett smalt vitt skärp. Jag köpte flera saker där, för totalt 40 kr..
 
 
..och för 85 kr fick jag en knallröd sval sommarklänning från åttiotalet med blå och vita inslag på Myrorna i Gävle som var det allra första stoppet på vår resa, om jag inte minns fel.
 
 
Jag hittade också den snyggaste städrocken jag sett i alla fall, på Knektplatsen i Rättvik. Den var något dyrare än de andra klänningsinköpen, 150 kr tror jag. Jag skulle datera den till någonstans mellan 1965-1975.
 
 
Klädställningarna på loppisar får alltid en överblick av mig och på Bengts Sterbus Auktioner i Sundsvall fann jag en vacker klarblå klänning med tillhörande skärp. Det är den äldsta av de fyra jag fann under resan, det både syns och känns.
 
,

Nå, vad tyckte ni? Kommentera gärna!

RSS 2.0