Läs, läs, läs!

Jag vill stolt presentera min retrovän och förebild Eli Åhman Owetz debutroman, "Anna-Lisas Antik". Hon driver bloggen Femtiotalsjakten som jag följt sedan starten och har alltså nu släppt en underbar feelgood-bok i en genre som hon själv kallar "Retroromantik".. och jag kunde inte sluta läsa! Första kvällen läste jag 144 sidor, dagen efter läste jag ut den. Och nu har jag börjat om. 
 
 
Förutom en hel del retroreferenser (om stringhyllor, Stig Lindbergs blommiga fajanser och allt däremellan) och romantik (med både förväntad och oväntad utgång) innehåller den även spänning, intriger och motgångar.
 
Unga Anna-Lisa lämnar Stockholm för att starta retrobutik på heltid i nedlagd lanthandel i Roslagen. Dörren till sommaren står på glänt. Att vara nyinflyttad på en liten ort visar sig inte vara det lättaste. Ska det gå bra för henne? Lurar det någon konkurrens i området? Blir hon kär, träffar hon en kille? Håller hon kontakten med vännerna i Stockholm? Får hon nya vänner?
 
Berättandet är knivskarpt, jag ser alltihop framför mig. Boken finns hos nätbokhandlarna och här i Malmö går den att köpa hos CarinaPrecis en sån, Kastellgatan 13.

Vintagemässan i Malmö 2013 - bilder.

Under lördagen var det äntligen dags för Vintagemässan här i stan att öppna. Den hölls i det gamla danspalatset Amiralen från 1939 som verkligen passade till lokal åt arrangemanget. Redan en stund efter öppning var det fullt med besökare. Notera utställerskan i den fantastiska mintgröna huvudbonaden till vänster..
 
 
..och det var även hon som sålde brudklänningarna nedan från olika årtionden.
 
 
Hos henne fanns det även ett fint litet urval av väskor och handskar.
 
 
Vidare testade jag en väldigt fin blus hos damen nedan, men den var tyvärr för liten. Hon hade även en del till välklädda herrar, som killen på bilden!
 
 
En väldigt fin femtiotalsklänning längst fram här, men den var lite för dyr och.. lite för mild i färgerna för min smak.
 
 
Spetsparaplyet för studentskan blev säkert sålt fort.
 
 
Designers som gör kläder i bästa retrostil fanns också på mässan, bland annat de tjusiga klänningarna nedan från märket Nynna. Hennes hemsida här.
 
 
Visst står damen och fingrar på en fin sommarklänning, men notera istället den som hänger precis bakom med tillhörande bolero!
 
 
En sådan baddräkt skulle man haft. Tyvärr var den här för små primadonnor (i femårsåldern) och inte för stora, som jag. 
 
 
Vacker blå festblåsa rakt fram i sikte här.
 
 
Galgar som de på bilden kanske man skulle börja med.. så får man plats med mer i garderoben! Min klädkammare är proppfull. Tur att jag kommit igång med renoveringen av mina fina trettiotalsgarderober som jag visade i det här inlägget.
 
 
Fingrade lite på en blekgrön Jackie Kennedy-osande sextiotalsklänning men det blev inte köp av. Notera den lilla tjusiga uppbyggda interiören bredvid som syntes lite här och var på mässan. Trevligt att se lite fin inredning smygas in här och var.
 
 
Nu hoppas jag på en ännu större mässa nästa år, att intresset växer så att arrangörerna får fortsätta göra sin vintagemässa. Malmö är nog rätt stad, det tror jag. Förresten, vill ni kanske se vad jag hittade på mässan? Två klänningar och en blus blev det, tänkte visa de tre inköpen snarast! 

Stegpallens visa.

Många är ni som sjungit stegpallens visa.
 
Jag har varit lite skeptisk, lite avig. Har inte tyckt att den är så het, precis. Det känns som jag har sett den här pallen stå och damma i skrubbar, garage och källare hittills under mitt liv. Tills den blev poppis och antikhandlare började polera upp dem, byta ut linoleumet mot noggrant utklippta bitar av Svenskt Tenns bordstabletter i exempelvis tulpanmönster och vips så är de hemskt dyra!
 
 
Min pall kom in på jobbet och den var inte dyr. Och jag tänker inte byta ut linoleumet. Det är ju mitt mål att man ska få känslan av att stiga in i ett hem under sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal när man kommer till funkispärlan och då passar ju en sådan pall in. Men de bar minsann inte Josef Franks mönster på den tiden.
 
Jag vill dock poängtera att jag inte hyser agg mot varken Svenskt Tenn eller Josef Frank. Här sitter ett av Josef Franks och Estrid Ericsons absolut största fans, det vet ni väl? Jag Ä L S K A R Svenskt Tenn.
 
Till sist vill jag fråga mina kära läsare, hur gör man rent linoleumet? Jag har grön såpa på lager, eller rekommenderar ni något annat? Och kan man gå på metallen med stålull, eller vad är mest effektivt där? Kommentera gärna!

Ska jag få? (Del 3)

"-Wow.. ska jag få Virrvarr?" frågade funkispärlan mig.
 
Och visst blev det så, för ingen annan bänkskiva är god nog än Perstorpsplattan med Sigvard Bernadottes ikoniska mönster. Bara det bästa åt min funkispärla! Så det blev en liten bit på det enda stället det finns att placera den, mellan spisen och en långa rostfria diskbänken.
 
 
Vad tycks, mina vänner? Kommentera gärna en rad eller två!

Missa inte vintagemässan i Malmö, 25-26 maj.

Om drygt två veckor är det äntligen dags för vintagemässa här i stan, den andra i ordningen (här är mitt inlägg från förra året). Ser verkligen fram emot det! Jag kommer då att dra på mig det tjusigaste jag har och dessutom dra med mig ett gäng tjusiga vänner dit. 
 
Jag har verkligen längtat! Det känns roligt att Malmö också har en egen vintagemässa, i Stockholm finns det ju en sedan några år och i Göteborg ordnades den första i år, 2013.
 
Förra året var Tangopalatset vid Karlskronaplan (som med sin interiör passar väldigt bra för den här typen av arrangemang) lokal för mässan, i år flyttar den till det gamla danspalatset Amiralen i Folkets Park, antagligen för att få plats med mer. Bra val där!
 
Vi ses lördagen den 25 maj mellan 11 och 18 samt söndagen den 26 maj mellan 11 och 16! Bilden nedan är från förra året. 
 

Får jag presentera..

..världens (to be) finaste garderober!
 
Jag tänkte mig att det skulle ta väldigt lång tid och kräva väldigt mycket letande för att finna garderober som passar min smala smak och funkispärlans ännu smalare smak. Vi (jag och funkispärlan) har resonerat fram och tillbaka, skulle vi ha gamla plåtskåp, omklädningsskåp som garderober? Det är ju läckert. Eller skulle vi ha öppen klädförvaring med vädringsställningar? Då blir ju kläderna dammiga.. alla mina fina klänningar, det ville jag nog inte. Eller skulle vi köpa trista nya vita garderober på t.ex IKEA, och sedan gå loss med färg och tapeter för att göra dem personliga?
 
Alternativen var många men både jag och funkispärlan drömde hela tiden om riktiga garderober i trä från 1930- eller 40-talen, Hur lätt skulle det vara att hitta, bara sådär?
 
En lördag när jag haft äran att bo här i ungefär en månad var jag som vanligt på second hand-runda en lördagförmiddag, då jag under det första stoppet helt plötsligt stod framför en stort gammalt träskåp med förnicklat mässingsvred. Hjärtat slog, Jag öppnade det och insåg att där skulle jag få plats med riktigt mycket. 950 kr stod det, jag gick direkt bort till handlaren och meddelade att jag ville köpa det. Samtidigt frågade jag om han hade fler, eller om han hade något liknande. "-Jag har ett till, det står lite längre in, bara.." sa han, och jag for snabbt längre in i lokalen och fann det andra. Lite andra mått, men jag köpte såklart det också. Han berättade att de är utrivna ur samma lägenhet, byggd 1935, alldeles här i närheten!
 
Tänk, att jag, vi, fick förvärva dem! 
 
Vi kommer att ta väl hand om dem, de hade inte kunnat hamna i ett bättre hem.
 
 
Egentligen är nog det ena ett gammalt skafferi, för det är hyllplan inuti försedda med sött blåblommigt hyllpapper och matchande hyllremsor. Hyllplanen går att plocka bort utan åverkan så jag tänkte sätta in klädstänger.
 
Jag har olika planer för dem, vill ni hänga med på garderobernas resa så kika in snart igen!

En bild för våren.

Sköna maj, välkommen! I maj förra året gick jag hem en kväll längs Kungsgatan här i Malmö. Allén såg ut såhär och jag lyckades fånga den där magiska lilla korta tiden på året i den här bilden, när träden precis slagit ut och lyser alldeles ljusgröna. Nästan som neon. 
 
 
Jag har nog aldrig längtat så mycket efter våren, som i år! Har inte ni också det?

RSS 2.0