Ruinromantik vid järnvägen.
..och hur längesedan taket senast lades om?
Och när huset senast blev målat..
..men tycker ni inte också att det moderna hänglåset skvallrar om att det kanske ändå pågår någon slags verksamhet där inne?
Eller så inbillar jag mig bara..
..för man undrar ju vad för slags verksamhet det skulle vara? Spännande. Fönstret (bara ett ja, det som syns ovan) var omöjligt att se in genom.
Hjärtat slår liksom ett extra slag för en gammal byggnad som av någon anledning bara lämnats åt sitt öde.
Eller vad säger ni? Kommentera gärna!
Berlin; Pärlor del 3.
Låt mig då till sist presentera Fernsehturm, TV-tornet som ligger vid Alexanderplatz i gamla Östberlin, idag i stadsdelen Mitte. Det syns från stora delar av staden, på grund av en imponerande höjd på 368 meter och är byggt 1965-69.
Jag är väldigt höjdrädd så att åka upp i tornet betackar jag mig för, men att stå nedanför och beundra går bra!
På en sida av Alexanderplatz ligger kyrkan Marienkirche med anor från 1250-talet, idag helt överglänst av ett rymdinspirerat TV-torn från 1960-talet! Bilden nedan ser märklig ut, tornet ser inklippt ut men jag försäkrar att jag aldrig redigerat en enda bild. Jag har inget, och behärskar inga bildbehandlingsprogram. Alla bilder ni sett på bloggen är oredigerade, för jag vet inte hur man gör.
När Fernsehturm byggdes blev det inte bara en symbol för Öst, utan gav även människorna möjlighet att åka upp och se över till Väst, vilket annars var omöjligt. Den nästan glittrande reflekterande kulan på drygt 200 meters höjd med utsiktsplats och café roterar sakta, så att man kan se staden i alla riktningar.
Här nedan är det lite bättre perspektiv, Marienkirche krymper..
Alexanderplatz U-bahn station. Läckra bokstäver, eller hur?
Bakom ser ni Fernsehturm.
Det var rapporteringen från Berlin, det! För den här gången. Har ni åkt upp i Fernsehturm? Har jag isåfall missat något? Jag är ju väldigt höjdrädd..
Kommentera gärna! Om Berlin eller om något annat.
Ruinromantik på vägen.
Som ni kan läsa längst upp på bloggen, så är det tänkt att den ska handla om det lite gulnade, dammiga och orörda. Den gamla radio- och TV-affären i byn Billeberga mellan Landskrona och Eslöv orsakade såklart tvärnit och intensiva känslor med fotografering som följd, när jag passerade nu under påskhelgen.
Ack, underbara förfall..
Enligt lokalbefolkningen öppnade affären i den lilla byn 1958.
Jag undrar när den säkert påkostade skylten släcktes för sista gången..
.. och när de sista kunderna gick ut ur dörren?
Mannen som hade affären hade under sitt liv samlat på sig ca 12.000 radioapparater men även TV-apparater, grammofoner, jukeboxar och annan technica.
Våren 2009 fick Skånes Auktionsverk i Landskrona i uppdrag att sälja hans samling, så en stor radio/teknik-auktion hölls och sedan sålde man lite efterhand på varje månadsauktion.
Lokalbefolkningen berättade även att han velat öppna ett radio/teknikmuseum men att kommunen aldrig nappade.
Lite sorgset att en sådan fantastisk skatt skingrades och aldrig fick chansen att visas på ett museum, eller vad säger ni?
Och neonskylten, visst är den vacker? Tänk om den bara fick lysa en sista gång!
Kommentera gärna!
Glad påsk!
Visst är det härligt att få in lite påskliljor på köksbordet?
Berlin; Pärlor del 2.
Ytterligare en av höjdpunkterna i Berlin kommer här!
Trödelmarkt (betyder väl loppmarknad, antar jag?) på Straße des 17 juni, i västra sidan av den gigantiska parken Tiergarten, var stor och välsorterad. Även om den del säljare hade hutlösa priser så kunde man göra fynd hos andra säljare, jag övervägde köp på många fina saker men det blev till slut bara några smågrejer (en tygstuv och ett par solglasögon) för min del.
Skylten vid början av loppisen (som var i två paralella alléer) var såhär snygg! Redan då kändes det ju lovande.
Vädret var härligt så loppisen var mycket välbesökt i lördags kring lunch.
Jag kan ju lista 3 antik/loppis-trender som verkar gå bra i Berlin just nu, efter att ha besökt ovanstående marknad och en handfull andra.
1. Metaller! Allt i metall verkade gångbart, det fanns mängder med föremål i silver, nysilver, mässing och koppar.
Bestick, smycken, diverse husgeråd och allehandla prydnadssaker. Det glimrade till på nästan alla bord..
2. Jugend och Art Deco! Avsaknaden av 50/60-tals-prylar var i och för sig tråkig, för det hade jag förväntat mig mer av, men tjoflöjt vad det fanns gott om Jugend- och Art Deco-föremål istället. Massor av vackra lampor exempelvis, det var intressant att få se så mycket av denna vara.
3. Pälsar! Delade meningar kan ju råda om man gillar päls eller inte, men hursomhelst fanns det mycket päls till försäljning. Undrar vad det har för marknad..
Snart kommer den tredje delen i min lilla serie om pärlorna i Berlin, skriv gärna en rad och titta snart in igen!
Berlin; Pärlor del 1.
Provsatt såklart utemöbeln. Skön, vill ha, starkt habegär infann sig!
Där inne smakade vi på en utmärkta glassen och kikade runt på lampor, porslin, kläder, speglar, gamla förpackningar, vykort, TV-apparater och diverse annat. Ni kanske hur jag bar mig åt för att inte köpa något, när det fanns så mycket fint där? Jag har så mycket redan.. Men hade rätt sak dykt upp så hade den säkert fått följa med mig hem. En liten bildkavalkad följer..
String-inspirerade hyllor. Och snygga lampor, som ni ser..
Det enda som fattades var väl en mönstrad 50-talstapet. Väggarna hade vitt grönmönstrat kakel istället. Jag förstår i och för sig ägaren om han inte ville plocka bort det. Det var häftigt men en mönstrad 50-talstapet hade ju varit häftigare!
En sådan TV skulle man haft, eller vad säger ni? Med en duk och en vas med plastblommor ovanpå. Åh..
Det jag helst hade hittat/det jag tittade efter var väl någon kökspryl till mitt blågröna kök, och trots allt fint hittade jag ingenting. Hmmm, har man blivit kräsen?
Mer Berlin-pärlor kommer! Har någon av läsarna kanske egna pärlor? Kommentera gärna så att jag och andra läsare får ta del av dem! Själv återvänder jag nog till Berlin redan i år..
I <3 Berlin!
Kära läsare, anledningen till att det varit skralt med inlägg här de senaste dagarna är att jag har varit på fyndjakt i ett alldeles ljusgrönt och varmt Berlin!
Vad passar inte bättre att visa på en retroblogg än Fernsehturm och en pastellblå Trabant?
Bilden är tagen vid tunnelbanestationen Friedrichstraße där det liksom under spåren låg en rad dyra antikbodar med mycket glas, porslin och silver.
Jag som är mycket intresserad av arkitektur blickar alltid uppåt på husen. Såg ett ockuperat hus i stadsdelen Prenzlauer Berg..
..och ett annat, väldigt häftigt hus i stadsdelen Schöneberg med målningen kvar på gaveln från 50-talet.
Tuggummiautomaterna satt direkt på väggarna..
..och i alla rabatter såg det ut såhär!
I ett fönster på bottenvåningen i ett hus hade någon gjort ett udda och kitschigt påskstilleben.
Stadsporten Brandenburger Tor precis vid östra sidan av parken Tiergarten är en riktig turistfälla men visst vill man se ett historiskt landmärke?
Det byggdes så tidigt som 1788-91 och var helt stängd för passage mellan öst och väst under Berlinmurens tid 1961-89. Sedan den öppnades vid murens fall och folket tilläts över gränsen har den blivit en av Berlins främsta symboler, delad plats med Fernsehturm kanske? Massor med turister, en enda röra men det var häftigt att gå under den.
Slutligen, kultbilarnas kultbil - Trabanten. Bilmodellen tillverkades mellan 1957-91 och är en av Östtysklands främsta symboler. Den fanns både i denna 4-dörrars modell som heter Trabant 601 samt i en kombivariant.
Visste ni att väntetiden på att få köpa sitt exemplar kunde vara upp till 15 år?
Vill ni se mer från Berlin? Jag har fler inlägg på lut, såklart har en del loppisar och antikaffärer besökts, fyndrapporter kommer om ni vill se!
Smarrig sextiotalsfrukost.
Uppmärksamma läsare är väl helt med på att denna dukning skulle vara omöjlig innan 1960, för servisen "Berså" från Gustavsberg lanserades just 1960, som blivit en av våra mest kända och folkkära serviser.
Jag har även dukat med mintgrönt porslin, kannan är märkt "Melitta", den snygga äggkoppen är från norska Figgjo Flint och tallriken under Berså-assietten är brittisk, märkt "Johnson Brothers, Made in England".
Kannan, äggkoppen, tallriken och tidningen är fyndade på loppis för en tia eller tjuga styck, lite dyrare var naturligtvis Berså-delarna och radion. Radion (som heter Blaupunkt Derby) köpte jag en stekhet sommardag i Stockholm för några år sedan, i en antikaffär på Roslagsgatan. Det var kärlek vid första ögonkastet, den är ju klädd i mintgrön, lite smutsig galon! Den fungerar utmärkt trots sina ca 50 år på nacken. Det kallar jag kvalitet!
Numret av Allas veckotidning är från 1956, tänk så tjusiga tidningsomslag var förr!
Det här med snygga dukningar har man ju sett hos er andra retrobloggare länge, och jag vill ju inte vara sämre!
Äter ni också frukost i retro-stil? Kommentera gärna vad ni tyckte om min!
Fina inköp för den facila summan av 66 kr!
Det var rätt utsorterat men med bara 66 kr spenderade så hade jag med mig hem 2 par fina gardinlängder och 2 matchande kuddar i exakt de nyanser vi har i vardagsrummet.
Ibland har man tur. De är, som ni kan se på andra bilden, märkta ordentligt med Original Tuppen Design "Anserina" by Margareta Forry Screenprinted in Sweden.
Påskdukar har jag ju inte så många (än), de jag har visade jag i förra inlägget här.
De här två fångade mitt intresse, speciellt den närmast kameran som är mörkt grå. Jag tycker det är jättesnyggt till gult!
Den fina vasen här nedan är klurig. Är den gammal? Är den ny? Är den svensk?
Visst är den fin? Det syns inte så bra på bilden men den är ljusare liksom blågrön upptill och går mot mörkare blått nertill.
Den är smäcker på något sätt. En trevlig vas.
Jag tänkte att ett kommande inlägg får ägnas åt identifikationshjälp. Den är hemskt naggad i botten men det syns inte när den står upp. En märkning har den, i alla fall! Men det tar vi en annan gång..
Ett svart krukfat inköptes också, till Bo Fajans-krukan som jag är väldigt förtjust i.
Har ni också varit på loppis i helgen? Klart ni har! Och ni får gärna kommentera kring mina fynd!
Påskpynt i nostalgins tecken..
Idag plockade jag fram min lilla låda med påsksaker. Jag hittade de två rasande läckra tryckta påskdukarna som jag har på sideboardet (den långa) och på byrån (den med den kaxiga tuppen).
Ytterligare en gammal fin duk. Förra året hittade jag de kitschiga ljusstakarna i form av påskliljor i plast. Slog till direkt, blev helförtjust.
De smala gula ljusen i påskliljestakarna hade jag turen att hitta en hel påse av, för en femma på loppis.
Hittar man smala ljus så ska man slå till direkt, det är min rekommendation! För alla ljusstakar från tiden jag och många andra är intresserade av, kräver smala ljus som inte är lätta att hitta.
Se så söta påskkort! När kan de vara från, vad tror ni? 1930-1950? Jag tippar på 1930/40-tal av att döma på bokstävernas stil i "Glad Påsk" och vad pojkarna bär för kläder..
Jag gillar inte tomtar till jul, små figurer eller djur i inredningen men herr tupp och fru höna är målade i så trevliga färger så de fick bli ett undantag.
Hur påskpyntar ni, gillar ni samma påskpynt som jag? Gammalt är det enda rätta, eller hur?
Kommentera gärna!
Fy tusan vilka ljusstakar, de här också!
De första fyra inhandlades på loppis i Köpenhamn nyligen och de andra fem är resultatet av en god affär med en antikhandlare här i stan. Det känns som om jag har frågat alla handlare här i stan (och i andra städer, för den delen) om de här förbaskade ljusstakarna men se, nu bar det ju äntligen frukt.
Fick original-låda och ljus av "min" handlare också, NAGEL står det på lådan och det finns plats för sex ljus.
Till jul åker de röda ljusen i.
Man ser ju den kromade varianten oftast, och jag har någon gång sett dem lackerade i någon stark färg. De i färg verkar också vara ovanliga.
Gillar ni också dem? Jag är förtjust upp över öronen!
Kommentera gärna, visst är de läckra?
En egen "Reda"!
Och så här snyggt blir det ju när den är komplett! Gamla bilder från tidningen Elle's artikelserie "Husesyn".
Tyvärr har jag inte lika läckra tapeter från Svenskt Tenn att matcha min hylla med..
..men glad är jag ändå, för jag har en sådan läcker kruka som de här ovan, en Upsala Ekeby ur serien "City" i design av Hjördis Oldsfors.
Visst måste man ha en specerihylla i sitt retrokök? Eller vad säger ni?
Kommentera gärna!
Inventering av äggkoppar inför påsk.
Vilken tycker ni är vassast?
Jag är nog mest förtjust i den mintgröna i porslin, till höger. Tyvärr har jag bara en, och jag har aldrig sett fler. Den är norsk (märkt Figgjo Flint, Norway) och har plats för att lägga en liten sked. De andra är i plast, men ack så charmiga.