Allt det gamla goda besöker; Inredning Nittonhundra i Vinslöv.

Så har jag återigen besökt Vinslöv. Plötsligt. Haha, nej skämt åsido - inte plötsligt utan välplanerat. Den solklara anledningen till att åka dit, är butiken Inredning Nittonhundra som jag även besökte för två år sedan, se inlägget här.
 
Vinslöv ligger (som många säkert redan vet) ungefär mittemellan Hässleholm och Kristianstad och genomkorsas både av järnvägen och av riksväg 21. Pågatågen går från båda städerna och stannar på orten åtminstone en gång i timmen. Inredning Nittonhundra ligger endast fem minuters promenad från stationen i det lilla samhället.
 
Här kommer en titt på vad som finns i butiken just nu!
 
Den smäckra soffans tillverkare missade jag att notera men den ytterst välmatchande textilen på väggen är "Tistlar" i blå färgställning från Jobs Handtryck. I bakgrunden syns Hans J. Wegners Y-stolar i svart.
 
 
Jag missar sällan ett Josef Frank-mönster. Här, "Nippon". Trycks än idag av Svenskt Tenn.
 
 
Oerhört läckert flaskställ..
 
 
..och lika läckert litet avlastningsbord i mässing och svart lack tillskrivet Ystad Metall
 
 
Soffan Samsas ritad av Carl Malmsten med kudde sydd i Stig Lindbergs textilmönster "Melodi" i svart.
 
 
..och mittemot, mer av Carl Malmsten. Fåtöljen Farmor.
 
 
Raskt vidare till Yngve Ekström som ritat serveringsvagnen nedan med svärtad detalj i skivan..
 
 
..och i andra änden av lokalen, två bordslampor med klockrena skärmar. Till vänster i tyget "Kukka" och till höger, "Ruusu" (Ros) ritade av Marjatta Metsovaara för finska Tampella
 
 
Fåtöljen Skrindan av Kerstin Hörlin-Holmquist matchade ryan undertill..
 
 
..och kudden i mönstret "Pythagoras", ritat av Sven Markelius, matchade sin soffa.
 
 
Jag är ingen glasexpert men den mossgröna i mitten ser väl ut att vara från Holmegaard, formgiven av Otto Brauer? Allt jag inte vet får gärna kunniga läsare upplysa mig.. och även andra läsare om, i kommentarsfältet!
 
 
Jag har inte sett modulljustakarna nedan i grönt innan, undrar om de fanns att köpa i det utförandet eller så är de senare lackerade?
 
 
Återigen, Sven Markelius textilmönster "Pythagoras" som är det vackraste tryckta tyg jag vet! Speciellt i den här färgställningen. Han ritade det för FN-huset i New York 1952 där den rödmönstrade varianten finns som jätteridå. Idag nytrycks det av Ljungbergs Factory, som de numera heter.
 
På bordet ett par tjurar som jag inte är lika förtjust i. Har aldrig fallit för Bitossis föremål ur serien Rimini Blu.
 
 
Något jag däremot gärna skulle ha hemma är en Ägget- fåtölj, formgiven av Arne Jacobsen 1958 då han inredde SAS-hotellet i Köpenhamn. Färg spelar inte så stor roll, den här ärtgröna är ju tjusig! 
 
 
Karl Axel Pehrsons "Delfinisk rörelse" prydde väggen men var inte till salu.
 
 
Jag tänkte besöka så många antikaffärer och retrobutiker som jag bara kan, i sommar! Kika in ofta för att inte missa det. Såklart.

Tänk att ha både godsmagasin och korgfabrik, del 2.

Här kommer fortsättningen på mitt äventyr i de nordskånska tassemarkerna för en vecka sedan.
 
Inbäddad i nästan.. aggressiv grönska som här och var förtär byggnaderna hittar man Thomas och hans sambo Annas gamla korgfabrik i Emmaljunga.
 
 
Ruinromantikerns (mitt) hjärta stod i brand! Gräset var så högt och skorna blev så blöta, men vad gjorde det?!
 
 
För en liten stund glömde man liksom tid och rum.
 
 
Uthuset.
 
 
Inne i halvdunklet..
 
 
..fanns det bland annat rött och vitt kakel lagt i rutmönster under en spis som saknats ett bra tag, och..
 
 
..ett gäng vackra gamla spegeldörrar som förhoppningsvis kan få nya ägare.
 
 
J.W Nilsson startade sin korgmöbelfabrik i Emmaljunga 1908 och man utbildade även korgmakare på plats. När telefonen gjorde sitt intåg fick fabriken telefon 2, annat än dagens ibland sjusiffriga nummer! 
 
 
Här och var syns fragment från förr.
 
 
Verksamheten lades ned någon gång under 1960-talet och sedan dess har en av byggnaderna rivits, men de två som finns kvar idag innehåller som ni kanske förstått, allehanda föremål..
 
 
..som en gammal TV-apparat som kanske kommer till användning igen, denna gång som dekoration eller förvaring på något sätt?
 
 
Och ett underbart brödskrin i plåt.
 
 
Två kartonger hundraprocentig stearin från Liljeholmens Stearinfabrik, i mjölkförpackningar från 1970-talet.
 
 
Ett rejält parti gamla fönstertyper..
 
 
..tog upp en del av utrymmena. Ni som renoverar och är ute efter gamla fönster skall således kontakta Thomas på 0451-242 00!
 
 
Men allt är inte till salu. Världens finaste och snällaste hund Balder, till exempel. Jag är inte mycket för hundar men Balder får en att ändra uppfattning, i alla fall när det gäller honom.
 
 
Ibland dyker saker upp, bara sådär. Någon hade en vacker dag lämnat en hink med konserveringsburkar och ett vaniljgult emaljkärl utanför korgfabriken. Som en gåva! 
 
 
Till sist, lite trendspaning. Bokstäver att sätta på väggen. Det är tidens melodi. Även den når Emmaljunga.
 
 
Vad tycks? Ruinromantikerns termometer var överhettad, slog flera tidigare rekord. Händerna var smutsiga efter att ha grävt bland alla spännande prylar. Skorna halvblöta efter att ha stövlat fram i högt gräs. Jag var i himlen!

Midsommarfirande, live.

Jag har just bundit den här vackra kransen..
 
 
..av de här nyplockade svenska sommarblommorna! Nästa punkt på agendan blir sill, nypotatis och hemodlade jordgubbar i sällskap av annat smaskigt.
 
 
Glad midsommar från Skåne till alla mina läsare!

Tänk att ha både godsmagasin och korgfabrik, del 1.

Har jag hamnat i trasmatte- eller plastmattehimlen (notera mängden mattor i förgrunden)? Nej, utan Allt det gamla goda (jag) och Skaffaren (Thomas) sammanstrålade under gårdagen i de nordskånska skogarna! 
 
Först fick jag titta närmare på Thomas affärsverksamhet som för tillfället inryms i det gamla godsmagasinet i Vittsjö, mellan Hässleholm och Markaryd. Han kommer att hålla öppet under sommaren men rekommenderar att man slår en signal innan man kommer på 0451-242 00. Kolla även in hans blogg Skaffaren
 
 
Tyvärr blev inte mina bilder från godsmagasinet så bra så jag får istället för att låta bilderna tala, berätta om utbudet. Thomas är en jäkel på att hitta bruksföremål. Charmiga prylar. Saker med fin patina. Jag gillar blandningen av västtyska vaser, provdockor, plåtburkar, gamla kartor, linne och lampdelar.
 
Bland annat stod vi och tittade på en hög gamla foton tillsammans, på de tävlande flickorna i en lokal skönhetstävling, "Miss Jordgubbe". Tuperade sextiotalsfrippor.
 
 
Som ni såg på bilden ovan så har man bevarat stationsskylten och satt den på väggen inomhus istället. En mycket god gärning.
 
 
Tiden flög iväg, vi snackade bort ett antal timmar medan jag vände upp och ned på allt möjligt.
 
 
Två typer utan händer och kläder betraktade oss.
 
 
Och visst fick jag något med mig hem därifrån - vad trodde ni? Hittade ett gäng gamla krokar och pappersklämmor. Bara gamla fina krokar åt min funkispärla.
 
 
En vacker vintageklänning hängde på väggen och Thomas hade faktiskt tänkt på mig när han såg den, berättade han. Jag var först något skeptisk till den ljusa nougatbruna kulören på mig, som är väldigt blek, men nu är alla tvivel borta.
 
 
"Stjärnkonfektion" står det i nacken, och jag tror att den är så pass gammal som 1950-tal.
 
 
Ett par små hårkammar som passar till klänningen, fick också följa med hem..
 
 
..och en läcker tyllklädd mintgrön lampskärm!
 
 
Sedan styrde vi kosan mot Emmaljunga, den sista utposten i Skåne innan Småland, längs riksväg 117. Där väntade den gamla korgfabriken och ruinromantikern i mig skrek av lycka. Missa inte nästa inlägg!

Tack, gode gud..

..för sommaren! För Österlen! För loppisar överallt! För Skånetrafikens förmånliga sommarkort! Jag kan nu under två månader åka på utflykter och sakletarrundor utan att bli fattig på grund av resandet. Den kollektiva trafiken är ju tämligen välutvecklad i stora delar av Skåne och jag har nått många loppisar genom att faktiskt åka tåg och buss. 
 
En plats som är lite knivig att ta sig till med kollektiva medel är Stenshuvuds Nationalpark en liten bit norr om Simrishamn. Bussen från Simrishamn norrut mot Kristianstad kör riksväg 9 och man hoppar av innan Kivik om man inte är rädd för några kilometers promenad.
 
Jag har skrivit det tidigare och det tål att skrivas igen, åk dit för tusan! Det är en plats med svårslagen skönhet.
 
 
 
 
Jag ser verkligen fram emot att göra research och hitta någon loppislada i en liten by som jag inte hört talas om innan, kolla vilken buss som går dit, sitta med kartfunktionen på Eniro och Hitta och försöka avgöra hur långt man kommer att behöva promenera från där bussen stannar till själva målet..
 
 
..och sedan när man når dit, rota igenom utbudet! Det är ju det allra bästa som finns! Nedan, Gröna Ladan i 27:ans by mellan Valleberga och Löderup. Bussen stannar alldeles i närheten!
 
 
Här och var dyker man på mer retroinriktade butiker, för formgivning från mitten av 1900-talet är ju poppis nästan vart man än hamnar.
 
 
Bilden ovan och nedan är från en loppis i hamnområdet i Ystad.
 
 
Butiken nedan besökte jag i lilla rara Hammenhög för något år sedan, där bussen mellan Ystad och Simrishamn stannar.
 
 
 
Långt ute på landet är det billiga prylar..
 
 
..och vackra vyer. Det är vad jag kommer att uppleva under mina sommarutflykter. Inte dåligt det, inte!
 
 
Blir ni sugna på Österlen? Det bör ni bli, framförallt under juli står det loppisskyltar i varenda vägkrök. Och tack gode gud för sommaren, det här har jag väntat på ett helt år!

Vad jag köpte på idrottsloppisen!

Det började ju ösregna och åska förra lördagen men jag hann avverka loppisen i Örtofta medan det fortfarande var härligt solsken. Plötsligt öppnade sig himlen och änglarna började storgråta men innan dess hade jag hunnit hitta både vansinnigt snygg stor plastmatta (10 kr), tre galgar (som jag fick gratis) varav en fin gammal i trä med texten "Liliedahls Eftr. Eslöv" och två i plastöverdragen metall i en perfekt blå färg..
 
 
..läcker elljustake i koppar och svart trä (20 kr och ja, jag har påskriset kvar fast det är juni)..
 
 
..och tysk tomtekruka som jag har några liknande av sedan innan. Gillar tomtekrukor skarpt, ser framför mig en liten hyacint, lite mossa och några röda bär i. De brukar ju gå för några hundralappar, gav 10 kr för den här som är felfri.
 
 
 
Sist men inte minst en signerad vas (10 kr). Liten och enkel och i svagt rökfärgat glas..
 
 
..och undertill tror jag det står BN 52. Har jag någon kunnig bloggvän som kan upplysa mig om dess ursprung?
 
 
Nu vill jag ha kommentarer! Vad tycks om fynden? 

Vintagemässan i Malmö 2013 - inköpen.

Vintagemässan förra helgen hade naturligtvis mycket att erbjuda den här spättan men man kan ju tyvärr inte köpa allt. Valet föll den här gången på tre tjusiga plagg, varav två prickiga. Jag är så förutsägbar! Ni kanske även vet vilka färger jag helst klär mig i? Oftast blir det marinblått, rött och vitt.. hehe.
 
Först hittade jag den söta blusen i vitt med mörkblå prickar. Jag nog ska korta av ärmarna till trekvarts- eller korta ärmar.
 
 
Vidare hittade jag en väldigt vacker mörkt blå klänning med pärlemorknappar och stor krage, som jag tror är från 1950- eller 60-talet. Passar utmärkt tillsammans med pärlsmycken. Den ser kanske inte så fin ut på galgen men sitter dessto bättre på!
 
 
Och till sist, något storprickigt var ju tvunget att följa med hem. Den frasiga tunna ljusröda klänningen är i någon slags polyester- eller nylonblandning och dessutom långärmad (svettigt, tro mig) så den går nog inte att använda så mycket under sommaren. Jag har klänningar för alla årstider och temperaturer. Det här blir nog en vår- och höstklänning!
 
 
Vad tycks, kära läsare? Kommentera gärna!

En riktig skånsk idrottsloppis!

Är det som jag hört, att idrottsföreningsloppisar som hålls under fina sommarlördagar och söndagar som man springer in på, är en skånsk eller sydsvensk företeelse? Upplys mig!
 
Isåfall är detta inlägget för mina läsare runt om i landet som inte varit på en sådan. Ibland är jag en av dem som står längst fram och springer in men i lördags orkade jag inte det. Jag kom fem minuter innan öppning och fyndchansen är ju rätt så körd om man står så långt bak i kön.. då står hoppet till att de som står framför inte är alltför många handlare och att de övriga inte har så bra koll som man själv har. Man kan ju alltid hoppas att det är ortsbefolkningen, många av dem. Som bara gått till idrottsplatsen i byn för att titta när det händer något roligt.
 
Bruksvallen i lilla Örtofta utanför Eslöv, lördagen den 1 juni kl 12:57.
 
 
Jag sätter alltid kursen mot glas- och porslinsbordet direkt. Hur gör ni? Eller hur hade ni gjort? Där anser jag att fynden och pengarna finns på den här typen av loppis. Handlarna som springer in i jakt på möbler hade den här gången lagt vantarna på ett snyggt soffbord i jakaranda med kromade hjul. Ser ni det på bilden? Det står bredvid det vita IKEA-bordet.
 
 
På tal om fler fina grejer som handlare köpt. Små..
 
 
..eller stora klungor med föremål som hade SÅLD-lappar tidigt.
 
 
För oss andra då? Det fanns en hel del, så man ska inte misströsta. Vid glas- och porslinsbordet var det som vanligt många vassa armbågar..
 
 
..och julsaker! Det är jag alltid peppad på. Att fynda julsaker mitt i sommaren! Och det gjorde jag den här gången, vad det blev kommer i ett separat inlägg. Jul- och påsksaker brukar finnas, huller om buller i lådor och kartonger. Där kan enligt mig skatter finnas, så jag gräver alltid djupt.
 
 
Krukavdelning brukar finnas. Inga Upsala-Ekebykrukor i sikte.
 
 
Någon hade fyndat ett fint sextiotals-sovtäcke och lagt över sina betalda varor för att hindra att någon rotar bland dem.
 
 
Jag grävde igenom det lilla som fanns av verktyg och byggartiklar efter detaljer som små äldre kromade väggkrokar till funkispärlan. Fick inte napp.
 
 
Bland barnartiklar och leksaker fanns två dockskåp, det högra ett fint Lundby från sent 1960-tal i behov av uppfräschning, dock med fina originaltapeter. Jag har redan precis ett sådant.
 
 
Man hade plockat undan "det lite finare" och auktion skulle hållas kl 14.30. Urvalet är alltid lustigt, brukar alltid undra vem som gjort det. Hursomhelst, den som gjort det hade hittat en ljusgrön funkislampa som fångade allas uppmärksamhet. Jag lyckades ta en bild precis när ingen är och rycker i den. Bredvid ett Picknick-uppläggningsfat och några Lladro-figurer.
 
 
Tillbaka till möblerna, där vi började. Mosaikbordet blev säkert sålt efter mitt besök..
 
 
..och likaså även de två fina teakbokhyllorna som stod med ryggarna mot varann.
 
 
Soffgruppen blev såld..
 
 
..och det måste ju även den lilla rottingsoffan ha blivit! Finns det något hetare? Hade min balkong varit större så hade jag klart varit spekulant!
 
 
Bok- och klädtälten var stundtals omöjliga att komma in i. Böcker är inte mitt område och klädtältet var rensat på allt som kunnat intressera mig, när jag äntligen kom dit.
 
 
Nu undrar ni nog vad jag kom hem med! Det visar jag mycket snart. Och kommentera gärna på ämnet idrottsloppis!

Det våras på Vårgatan.

Det här måste vara en av de finare bilderna jag tagit, men titeln ljuger lite. Det är en morgon i augusti på bilden och det är inte Vårgatan men vi är ändå i mitt älskade trettiotalskvarter Östervärn nära Värnhemstorget i Malmö.
 
 
Östervärn bebyggdes från sekelskiftet fram till mitten av trettiotalet. Området ritades av stadsingenjören och stadsplaneraren Major Nilsson (egentligen Anders Nilsson, 1844-1936) som inspirerades av medeltida gatunät med oregelbundna kvarter och krökningar i gatorna. Östervärn innefattar Vårgatan, Värnhemsgatan, Östervärnsgatan, Höstgatan, Zenithgatan och Mellangatan.
 
Bebyggelsen består av teglade eller putsade fyra- eller femvåningshus främst från sent 1920-tal och första halvan av 1930-talet. Min uppfattning är att bostadsrätterna är fler än hyresrätterna men oavsett så har man i många fall valt att bevara portarna i original och sådant gillar vi ju, eller hur?

RSS 2.0