Retro-jul MUST-HAVES del 8.

Ja, nu blir det jul, jul, jul och åter jul här på Allt det gamla goda! Ända fram till påska. Nej, inte riktigt men ända fram till nyår kanske. Jag är ju i det närmaste besatt av äldre juldekorationer, traditioner och att skapa en gammaldags jul i min funkispärla så den kommande tiden kommer att handla mycket om det. Häng med!
 
Hyacinter i Ekeby-krukor med svarta fat, hade jag tänkt skriva.. men då upptäckte jag att en av krukorna på bilden är från Gabriel. Men vad tusan, hyacinter i gamla krukor med svarta fat är ett måste när man skapar en retrojul! I köket är det ljusgröna krukor, som ni ser.
 
 
Fler retro-jul MUST-HAVES kommer! Ni har väl inte tröttnat än?

The biggest retro-jul must-have; EN GAMMALDAGS JULGRAN!

För första gången, tack vare funkispärlans generösa vardagsrum, så har jag en egen julgran! Jag har bott i små lägenheter sedan jag flyttade hemifrån men äntligen har jag alltså plats. Väggen där granen står är 6 meter lång och till vänster finns soff-och-TV-hörna medan det till höger finns en matgrupp.
 
Granen är helt i plast och från 1970-talet av att döma på dess kartong. Den är väldigt naturtrogen, annars hade jag inte velat ha den. Jag hittade den på Stadsmissionens Second Hand här i Malmö för en ynka hundring, ett riktigt fynd! Mattan, bocken och lyktan är köpta i någon av Emmaus Björkås tre butiker här i Malmö, likaså de mesta av dekorationerna. De resterande kommer från olika loppisar, jag har ju samlat på julgrejer i några år.
 
 
Och vad vore en retrogran utan smällkarameller, flätade pappershjärtan och glaskulor med ögon? Det var min pappa som uttryckte det så, att de har ögon! Precis vad de har ju, vilken bra formulering!
 
 
 Ett par stjärnor gjorda av något glittrigt piprensar-besläktat fick också vara med.
 
 
Julgransbelysningen från 1950-talet med originalkartong och ett extra ljus hade nog aldrig varit uppackad. Den fungerade när jag satte kontakten i väggen, helt otroligt! 
 
 
Flaggband är också ett måste i en retrogran. De har man turen att kunna hitta på loppis ibland för en femma eller tia. Det enda i granen som inte kommer från loppis är mormor och morfars gamla avlånga kulor. Ingen av dem lever idag men de kanske tittade ner från himlen när jag hängde dit deras kulor. Det hoppas jag!
 
 
En sällsynt rödsvart bemålad snygging..
 
 
..följd av en ceriserosa randig snygging. Det måste ha varit ovanliga färger på den tiden!
 
 
Jag gillar verkligen blekturkosa kulor. Har några stycken, här är en av dem.
 
 
Kottar med "snö" tillhör också mina favoriter.
 
 
Här har ett litet rött trähjärta smugit sig in. Jag har några stycken av dem.
 
 
Hängen gjorda av krystyr med bokmärken på hörde också till förr i tiden. Jag köper sådana så fort jag hittar.
 
 
Här pyntas det som förr. Skulle aldrig vilja ha det på något annat sätt! Vad tyckte ni? Kommentera gärna!

Retro-jul MUST-HAVES del 7.

Jag visade ju retro-juldukar nyligen men nu har jag även hittat en retro-julstrumpa från 1960-talet, skulle jag gissa!
 
Skulle aldrig, aldrig ha något nyproducerat här så hellre ingen strumpa än en ny strumpa. Nyproducerade saker säger mig ingenting alls, de ger mig ingen känsla. Jag tvättade den för hand och strök den och den blev fin som aldrig förr.
 
 
Jag tvättade den för hand och strök den och den blev fin som aldrig förr. På stadkanten står det "Christa Handprinted Gamlestadens of Sweden"
 
 
Fler retro-jul MUST-HAVES är på gång! Ni har väl inte tröttnat än?

Var har jag varit?

En spårvagn, ett TV-torn inspirerat av rymdåldern (här halvvägs uppslukat av dimma), en nedgången tågstation och lite DDR-arkitektur i bakgrunden. Är ni med på var jag varit i helgen? 
 
 
Där har jag i alla fall firat att jag fyllde 30 genom att göra precis det jag vill, gå på loppis, kika i vintagebutiker och besöka julmarknader. Mer av resan ser ni väldigt snart!

Stringväggen.

När funkispärlan blev vår för snart ett år sedan föddes tanken på att skaffa en stor sektion med string som skulle svälja mina och sambons samlingar.
 
Det började med en ensam ljusgrå 215 cm golvgavel och det intensiva sökandet efter fler gavlar och hyllplan i teak inleddes. Jag mailade och ringde antikhandlare, gjorde efterlysningar både här på bloggen och på Facebook och med hjälp av kontakter som jag är så tacksam för att jag träffade på vägen så är väggen idag komplett. Det tog knappt ett halvår. 
 
 
Hyllan rymmer precis allt jag hade tänkt! Nedan ser ni en vaniljgul vas från T.A.L keramik, en lökvas formgiven av Mari Simmulson 1953 för för Upsala-Ekeby, en "påfågelvas" från den danska keramikern Lisbeth Munch-Petersen som var verksam på Bornholm, en mintgrön kobra och ett gäng Nagel-moduler i mässing. 
 
 
Mina fyra dockskåp från perioden 1944-68 ryms också i hyllan. Och sambons samling av sneakers! 28 par, men han har fler. Dockskåpet i bild är ett ovanligt takterrass-hus från Lundby i mint condition som enligt uppgift bara tillverkats under 1967-68. 
 
 
Min samling glas i den snyggaste färgen och lite i bild skymtar Bonniers uppslagsverk från 1961 om 15 band som Stig Lindberg formgivit omslagen till. 
 
 
Syntetiska borstnejlikor och radio av märket Concerton från 1953. 
 
 
Jag har även samlat alla mina böcker om formgivning, arkitektur och inredning i stringhyllan. Och Kents alla skivor, mitt favoritband. I bild Hagnesta Hill från 1999.
 
 
Jag har en ljusgrå kobra också. För det räcker ju inte med en.
 
 
Vad tycks? Visst är stringhyllan fantastisk? Man kan bygga den precis som man önskar så att den passar precis vad man önskar! Jag är i alla fall väldigt nöjd med min!

Det lönar sig att fylla jämnt!

Nu fyller jag alltså 30. En hisnande siffra. Vägen har varit lång och krokig men nu är jag alltså hela 30 år gammal och i samband med det blev jag uppvaktad med ett par väldigt passande presenter. En kartong vackra gamla julkulor som jag hade önskat mig av mina fina kollegor.. 
 
 
..och en "Vänskapsknut" i mässing som jag är så lyckligt lottad att nu ha i min ägo.
 
Den är en riktig juvel, tycker jag. Som jag kommer att ha med mig hela livet. Min favoritformgivare Josef Frank ritade Vänskapsknuten för Svenskt Tenn redan 1938 och den tillverkas än idag. Jag är ju själv en snåljåp som dessutom jobbar deltid så jag hade inte kostat på mig en sådan själv men jag önskade mig en, eller i alla fall bidrag till en. Gissa om jag blev förvånad när jag öppnade paketet! Min livskamrat M:s släkt gav mig detta fina minne.
 
 
Än är det ju tid kvar till jul, så vi hinner väl med fler retro-jul must-haves, eller vad säger ni? Den som icke uppskattar julsaker göre sig icke besvär.

Lucka 7 i retrobloggarnas julkalender - Proletärstjärnan.

Turen har kommit till mig i retroblogg-julkalendern, det är dags för lucka 7 och jag visste direkt vad jag ville visa idag, nämligen en välkänd orange adventsstjärna som hängde i vart och vartannat fönster förr i tiden.
 
Idag är de något mer sällsynta. Jag själv har tre stycken, en och annan äldre dam kanske har kvar sin och så finns de i nytryck. När jag var liten klippte jag ut sådana ur tidningar så fort jag såg dem, satte en sytråd i och hängde upp dem i mitt dockskåp. "Proletärstjärnan" kallas den och jag har skrivit om den flera gånger förr. 
 
Här ser ni det härliga skenet som är svårslaget, enligt mig! Bilderna är från min förra lägenhet, en funkisetta på 55 kvm med bara två fönster, ett i köket och ett i det enda rummet. Jag hade en orange stjärna i varje fönster, förstås!
 
 
 
Seden att hänga en lysande stjärna i fönstret kom från Tyskland till Sverige under 1930-talet och här var det Erling Persson som senare grundade H&M som kom på idén att göra en enkel hopvikbar pappstjärna som var billig och spreds till alla svenska hem via postorderförsäljning under 1940-, 50- och 60-talen. I och med att den kunde nå alla svenska hushåll för en liten peng kom den att kallas "Proletärstjärnan". Inspirationen hämtades från Betlehemsstjärnan i Bibeln. Jag vill definitivt påstå att den banat väg för alla modernare adventsstjärnor, det här var den allra första. 
 
 
Här ligger de ihopfällda. De två översta har lite ålder medan den understa är av nyare tillverkning. Det ser man på papprets kvalitet och på att övergången mellan det orangeröda och det ljust, ljust gula är skarpare än de nyare, som är mer orange över hela ytan.
 
 
Det blir minsann inte jul utan åtminstone en orange stjärna i hemmet! Länge leve den. 
Jag skickar nu vidare till morgondagens bloggare, nämligen Pensionat Granath

Retrobloggarnas julkalender, god läsning ända fram till jul!

I och med decembers intåg börjar det pillas med små och stora adventskalendrar runtom i landet. Oftast är de i pappersform och tilltalar yngre förmågor men vi nördiga samlare i nätverket The Retroblog Network bestämde oss för att göra en blogg-adventskalender då en blogg visar en "lucka" per dag. På måndagarna under december och på julafton blir det två bloggare per dag, extra mycket retroläsning alltså! 
 
 
Söndag 1/12, alltså först ut i 2013 års retrobloggkalender var Tant Emmas bravader som visade en bildkavalkad från en stor loppis hon nyligen besökt och La Mômes Old fashioned som visade julstämningen hemma i bilder. 
 
2/12 kunde man hos H55 se en minst sagt annorlunda nötknäckare.
 
3/12 visade Fina fyndet ett snyggt uppbyggt stilleben med glas och porslin ur sina samlingar.
 
Idag 4/12 är det Gilas grottas tur, och på hennes blogg kan ni se retro-ljusstakar och retro-juldukar.
 
5/12 Porslinan
6/12 Mawintage
 
7/12 Lördagen den 7 december är det MIN TUR! Jag kommer då att blogga om något julrelaterat som ligger mig varmt om hjärtat.
 
8/12 Pensionat Granath
9/12 Re-dizain och Retrolux
10/12 Undantaget i Hulebäck
11/12 Audrey Fenns fina
12/12 Retrotokig
13/12 Heja Ida
14/12 Jag, en Loppista
15/12 Teak och orkidéer
16/12 50-talskeramik och Porslin & nostalgi
17/12 Ljuva 50-tal
18/12 tid & rum - retrobutik i Årsta
19/12 Precis en sån - retrobutik i Borrby
20/12 Bortbytingen
21/12 Porslinsbloggen
22/12 Retroknoppen och Vintage Spyglass
23/12 Tanten på auktion
24/12 Antikmonologen och Gestaltningstanten
 
Mycket nöje med läsningen och glöm inte att kika in här lördagen den 7/12 för mitt inlägg i kalendern!

Retro-jul MUST-HAVES del 6.

Ja, nu blir det jul, jul, jul och åter jul här på Allt det gamla goda! Ända fram till påska. Nej, inte riktigt men ända fram till nyår kanske. Jag är ju i det närmaste besatt av äldre juldekorationer, traditioner och att skapa en gammaldags jul i min funkispärla så den kommande tiden kommer att handla mycket om det. Häng med!
 
Ett par målade tyska keramiktomtar (fabrikat Gräfenroda) från mitten av 1900-talet med stirrande blick som kanske skrämmer ett och annat barn är ett måste i det retropyntade hemmet. Jag har några fler än de som syns på bilden, men de är de senast införskaffade. Intresset för dem är stort och för en hel fin tomte i en något större storlek kan man få betala kanske 300-400 kr. Tomtarna förekommer i färgställningar, storlekar och med olika redskap eller göromål, piprökning verkar ju ha varit populärt (se bilden).  
 
 
Fler retro-jul MUST-HAVES är på gång! Ni har väl inte tröttnat än?

RSS 2.0