Körsbärstider.

Här ser ni söta mörkröda biggaråer som plockats med kärlek på den härligt patinerade gamla stegen. Mer tillägger jag inte, bilden får tala för sig själv!


Fynd från landet!

Hej kära bloggläsare, här kommer en fyndrapport från mitt semesterfirande på landet! Idag besökte jag en väldigt stor och trevlig inomhusloppis i Svalöv, en bit ut på den skånska landsbygden nära Landskrona och Eslöv. Det fanns allt mellan himmel och jord där, man fick gratis fika och priserna var rätt låga med möjlighet för "paketpris" på sitt köp och prutande.
Så, heja Jannes Loppis i Svalöv! De har dock bara öppet sista helgen i månaden, så vet ni när ni ska åka dit.Först hittade jag den här stora lampskärmen, som kommer att passa perfekt hos oss då färgtemat i lägenheten (utom vårt blå/gröna kök) är gult i olika dova nyanser. Den satt på en förskräcklig lampfot som hade 100 kr på prislappen, jag gick direkt till kvinnan i kassan och förklarade snällt att det bara var skärmen jag ville ha (ibland får man ju inte köpa bara skärmen eller bara foten på loppisar, känner ni igen det?) och hon sa bara direkt "-ja, men ta du av skärmen, du får gärna köpa bara den!" YES.Hittade också ett underbart fint gammalt nummer av Vårt Hem, från 1941 och det är faktiskt den danska drottningen Margarethe i ljusblå klänning!Alla krukor kostade 5 kr men jag hittade ändå bara en (trots att jag gick igenom alla krukor noga), stämplad Germany undertill. Även en vas till min nya samling fick följa med hem, för 15 kr är ju ett utmärkt pris. Den har matt glasyr som är lite benvit i färgen och är stämplad Nittsjö i botten.

Det slutade på ynka 60 kr för alltihop, och hur ofta hittar man en loppis som både är stor, där de bjuder på fika, och där de är öppna för prutande och paketpris?

Kommentera gärna, gillade ni fynden? Jag ser fram emot att se/höra om era loppisfynd från semestern!

Semestertider = loppistider!

Tyvärr har inte vädret varit optimalt under min första semestervecka, igår under midsommarafton var det växlande mellan sol/varmt och mulet/blåsigt/skurar. Vi hoppas nu på förbättring!
Det var i alla fall varmt och härligt när jag besökte en jättestor bakluckeloppis häromdagen. Den var på Södra Lekplatsen (som är en jättestor yta där det bl.a brukar vara cirkus) i Lund och det är ett återkommande arrangemang, så för er som bor här nere i södern så rekommenderar jag den varmt!

Det var mycket folk, många som hade fyndskärpan inställd....och jag hittade ytterligare en vas till min samling av blågrönt glas.Formen är lite lekfull upptill, det tilltalade mig. Är det någon av mina läsare som har en sådan, kanske med originaletiketten kvar? Det hade ju varit trevligt att veta glasbruk. Jag har flera föremål med klart släktskap, men jag vet inte glasbruk på dem.Samlingen av blågrönt glas står ovanpå köksskåpen. En superbra plats, men snart är det fullt där!Kommentarer mottages varmast, vet ni glasbruket bakom min vas? Har ni också semester? Har ni också varit och fyndat?

Jag har haft kameran i högsta hugg under den första semesterveckan och jag kommer att fortsätta ha det, så det kommer snart lite härlig ruinromantik och vackert förfall här på Allt det gamla goda, kika snart in igen!

Antoni Gaudí's Barcelona.

Jag hade förmånen att besöka Barcelona förra sommaren, som var en mycket trevlig stad för mig som arkitekturintresserad. Jag syftar såklart på Antoni Gaudí's byggnader, och jag tänkte att vi skulle kika lite på dem nu! Här är först Casa Milà, även kallat La Pedrera (översatt "stenbrottet") som byggdes 1905-10.
Huset har inga raka linjer och inget rum är det andra likt inuti.Den katalanske arkitekten Antoni Gaudí levde 1852-1926. Stilen på hans byggnader kallas i Spanien modernisme men jag skulle nog översätta det till jugend med inslag av surrealism och absurd lekfullhet.
Två av hans mästerverk (det du kikar på nu, och det som följer) ligger på den fina stora gatan Passeig de Gràcia mitt i staden. Casa Batlló är det andra mästerverket jag menade. Det huset byggde faktiskt inte Gaudí utan han byggde om renoverade huset som redan fanns på platsen till det här. Vilket lyft! Detta gjordes 1904-1906.Balkongerna liknar dödskallar, tycker jag. Vad tycker ni? Och det stora flerdelade fönstret längst ner i bilden, oj oj oj så mycket jugend. Mer jugend än så blir det inte.Men det allra häftigaste signerat Gaudí, är såklart kyrkan Sagrada Família. Ser ni den på bilden nedan? Den ville jag inte missa och när jag väl stod framför den så kunde jag inte sluta titta, för den var helt fantastisk!
Jag rekommenderar Barcelona varmt, trots att jag inte är så förtjust i soliga och stekheta resmål, och jag förstår den fascination många har som berättat för mig om Barcelona. Åk dit!När man kom upp från tunnelbanan slogs man av fyra imponerande torn.Sagrada Família började byggas redan 1882 och är ännu inte färdigställd. Gaudí dog tragiskt i en olycka då han blev påkörd av en spårvagn och hans önskan var att hans livsverk skulle fortsätta byggas i flera hundra år till.
Man bygger således än idag på platsen och hoppas på att vara klara till 100 års-jubiléet av Gaudís död 2026.Lite detaljbilder. Det står "Sanctus" i olika gula, orange och röda nyanser på tornen, ser ni?
Och tror ni det är Jesus som sitter där i mitten och vakar över alltihop?

Exempel på den där absurda lekfullheten jag menade innan. Lite olika grönsaker, frukter och bär hade smugit sig in lite här och var i fasaden.Den storslagna entrén. Vi gick aldrig in, jag tyckte faktiskt att det räckte med att se den utifrån.

Nu vill jag ha kommentarer, vad tycker ni om Gaudí? Har ni varit i Barcelona? Kommentera på!

Fynd från Myrorna.

Ibland hittar man riktigt trevliga saker på Myrorna, eller vad tycker ni? Häromdagen när jag besökte dem så hade de en hel back med skivor som den på bilden nedan. Jag köpte bara en, för de hade snarlika omslag allihop och jag har ingen möjlighet att spela dem. Omslaget är i varje fall ruskigt snyggt!Jag köpte en sak till när jag var på Myrorna senast. "Dr M.A Lindblads Svampbok" från 1901. Tänk att den är 110 år gammal! Man kan bara ana bokens höga ålder när man tittar på språkbruket, i övrigt ser den inte så gammal ut. Bara tänk på allt som hänt i världen sedan 1901, vad boken överlevt.. Tyvärr så finns inte de "4 färgtryckta planscher" som boken lär ha åtföljts av, kvar. (Se bilden precis ovan.)

Vad tyckte ni om mina Myrorna-inköp? Är Myrorna bra där ni bor? Här i Malmö har vi 2 butiker, och jag upplever att priserna är rätt upptrissade samt att man ibland hittar mycket fint men lika ofta hittar man absolut ingenting.
Kommentera och spåna gärna kring detta!

Ribershus (och Zlatans hus!).

Åh, en sådan fröjd för ögat. Håller ni inte med, så säg!
De tre funktionalistiska mästerverk som bildar Ribershus ligger på första parkett med underbar utsikt över Öresund, längs med Limhamnsvägen här i Malmö. De har nio våningar vardera och varje detalj på dem känns omsorgsfull och elegant.
Husen uppfördes 1937-43 med lyxiga egenskaper som exempelvis porttelefon, havsutsikt från samtliga balkonger i husen, runda matplatser och generösa perspektivfönster. (Om inläggets titel förvirrar, så visar jag Zlatans hus längst ner, alltså.)

Mitt hjärta slog nog några extra slag idag av att se såhär mycket fin funkis på en och samma gång!
De tre första höghusen i början av Limhamnsvägen är uppförda av den legendariske byggmästaren Eric Sigfrid Persson. Husen blev omtyckta, omtalade och bl.a utnämnda till "Sveriges modernaste bostadsanläggning". Efter dem följer sedan en rad hus i samma stil och vissa av dem är minst lika vackra.

Promenerar man eller kör en liten bit längre ut längs Limhamnsvägen längs havet så följer sedan området Fridhem som är känt för sina påkostade sekelskiftesvillor för de med mycket tjocka plånböcker. Här nedan ser ni Zlatan Ibrahimovics hus från 1911 som ligger mittemot badbryggorna på Ribersborgsstranden. Malmös dyraste hus? Tyvärr syntes inte just Zlatan till idag, även om man kunde ana viss aktivitet i trädgården bakom den höga muren.Vad tycker ni om Ribershus? Och vad tycker ni om Zlatans hus? Här i Malmö vet alla att det är Zlatans hus, men nu får även ni som inte bor just här, också se det!
Kommentarer mottages varmast!

Loppat i helgen; ännu en plastblomma!

Som ni kanske vet så har jag inte en enda levande krukväxt. Jag har försökt men jag har lyckats ta död på dem vid varje försök. Men behöver man verkligen riktiga blommor när man kan hitta en såhär fin ros i kruka som blommar året om? Femtiotalskitsch at it's best!Jag är ju svag för plastblommor, har alltid varit. Kör ni med plast eller med "riktiga" blommor?
Kommentera gärna!

En smak av sommar!

Idag firade jag och en god vän sommaren och ledigheten med pannkakor tillagade i mitt retrokök, som sedan åts på retroporslin och med retrobestick. Drycken dracks givetvis ur retroglas!Det matta gula keramikfatet är märkt EKEBY. Skålen med glassen är såklart blågrön och skeden har svart nylonskaft. Vad annars?Glasen är från Erikshjälpen och kostade 5 kr/st. De är kanske inte ens från 60-talet som de ger sken av, men de ger en härlig känsla som jag är ute efter, och då är de OK! Assietterna är Stig Lindbergs "Siam", en teservis från 60-talet som jag inte sett några andra delar ur. Besticken och det gula fatet pannkakorna ligger på, fick jag gratis i en prylbod som la ner verksamheten och höll på att röjas ur, precis när jag gick förbi!Det är härligt att få lite användning av alla saker man har i lådor och skåp! Eller vad säger ni?
Kommentarer mottages varmast!


RSS 2.0