Hobbyrummet.
Funkispärlan är en trerumslägenhet om 80 kvm och ett av rummen är vigt åt våra samlingar (och åt skrivbordshörnan i det här inlägget). Stringväggen var mitt första stora projekt förutom själva renoveringen av lägenheten. Jag köpte de fem ljusgrå 215 cm golvställda gavlarna och alla hyllplanen i teak av både antikhandlare och privatpersoner och reste till både Stockholm, Varberg och Göteborg i dessa ärenden.
Raskt fyllde vi sedan hyllan (som sväljer väldigt mycket!) med skor, dockskåp, blågrönt glas, Upsala Ekeby-keramik, böcker om formgivning och arkitektur samt Bonniers uppslagsverk från 1961 som Stig Lindberg formgivit omslagen till. En bättre och mer flexibel bokhyllelösning kan man ju leta efter!
Taklampan "Rhythmik" från 1969 kommer från lampfirman Vest Leuchten i Wien och är inköpt på Emmaus Björkå i Malmö.
Fåtöljen ur NK:s serie "Triva" kommer från en nedlagd radio- och TV-affär i Billeberga. Affären öppnade 1958 och den här stod enligt utsago i butikslokalen så att kunderna kunde sitta en stund och fundera om man så önskade. Tänk, vilken lokalhistoria! Genom åren måste det ju ha suttit en hel del kunder i den. Kudden i fåtöljen känner ni säkert igen, elefantmönstret är ritat av Estrid Ericson för hennes firma Svenskt Tenn. Det trycks än idag på linnetyg i en mängd olika kulörer.
Den stora plastmattan är loppad för en hel tia på springloppis i Örtofta och det rosmönstrade söta syskrinet på ben är köpt på Myrorna i Malmö.
En härlig antiklördag i Stockholm.
När jag var uppe i Stockholm för Antikmässan nyligen, passade jag på att ta en ordentlig runda för att kolla in stans antikaffärer - såklart! Vad skulle retrobloggarna annars hitta på i storstan?
Jag började den väldigt blåsiga och folktomma lördagen den 15 februari på egen hand. Siktet var inställt på Svenskt Tenns butik på Östermalm, besöket där ser ni några inlägg bakåt. Sedan mötte jag upp vännerna och retrobloggarna Jan (form55), Linda (Porslinan) och Benny (Porslinsbloggen) för en mycket trevlig och innehållsrik dag tillsammans. Vi började i Vasastan på Upplandsgatan där jag bland annat större på en Gustavsbergs-dekor (den blåprickiga stapeln i mitten) jag inte sett innan. En restaurangdekor, kanske?
Domino Antiks ena butik ligger också där och de har ju alltid ett väldigt bra utbud av både armaturer och möbler.
Som det här soffbordet i nivåer, eller vad kan det vara för något? Det var för lågt för att sitta vid och ha som sminkbord/toalettbord, vilket jag först tyckte det såg ut som..
..men det här är ju ett sminkbord, ingen tvekan. Mycket tjusigt!
Ett gäng väldigt funktionalistiska dockskåpsmöbler fanns också på Domino Antik. Synd att inte balkongen är stor nog på mitt nya dockskåp.
Vi traskade vidare till Bacchus Antiks två butiker som ligger bredvid varann. Där stannade vi en god stund och såg bland annat ett par fina golvlampor. Snappade inte upp vem som tillverkat dem men det skulle ju kunna vara ASEA eller Bergboms. Skärmarna bär Stig Lindbergs tyg Melodi i grönt.
Jag är nog allt lite förtjust i Carl Malmstens snälla mjuka soffor och fåtöljer. Hemmakväll hade en prislapp på drygt 16.000 kr..
..och fåtöljen Husmor kostade strax över 10.000 kr. Bacchus Antik klär om och renoverar möbler så vill man ha ett fräscht exemplar är det hit man ska gå.
Via ett antikvariat som hade 60% REA (där vi fastnade länge), via flera Myrorna och Stadsmissionen-butiker hamnade vi till sist i Gamla Stan. Här är Stockholms Stadsmissions finbutik.
Vi dammsög Gamla Stans antikaffärer efter fynd och stötte på en butik som hade väldigt mycket koppar. Det lär ju vara the next big thing! Snart kanske de blir rika som tusan.
Sista stoppet för dagen blev hos vår vän Magnus i hans butik Moderna Magnus. Benny och Linda är på bilden inne i något resonemang om vårt stora gemensamma intresse; retroprylar!
Flea "-åh!" och "-wow!" blev det när Magnus plockade fram almanackan som unge Stig Lindberg ritat för Kooperativa Förbundet 1938.
Vi var trötta men berikade när vi skildes åt på lördagkvällen!
Kartan är äntligen på plats!
Jag såg den här vackra gamla skolkartan över Ångermanland och Medelpad och fastnade för den i augusti eller september förra året. Den hängde i en liten pop up-vintagebutik här i stan som var stängd för tillfället men det satt kontaktuppgifter tejpade på dörren, så att man kunde höra av sig om man var intresserad av något där inne. Jag hörde av mig några gånger under hösten, först fick jag svar att ägaren inte var på plats i Malmö och sedan fick jag inte fler svar trots flera kontaktförsök.
Tanken på kartan kom tillbaka då och då. Jag släppte aldrig den, eftersom Ångermanland är mitt favoritlandskap och den skulle ju passa så bra över skrivbordet i hobbyrummet. När jag skulle skaffa Instagram berättade jag om den ouppnåeliga kartan för min fina spätta Linda. Hon sa direkt "-kolla om den här pop up-butiken har Instagram!" Och det hade den! Jag kontaktade ägaren där och förra veckan var jag och hämtade kartan i hennes ateljé i hamnen här i Malmö.
ÄNTLIGEN ÄR DEN HÄR!
Jag gav 500 kr och jag tycker att den är värd varenda krona, ni ser ju som den lyser upp den här delen av rummet! Kartan är 70x100 cm stor och i ett närmast perfekt skick för sin ålder. I ena hörnet står det "För publicering godkänd i rikets allmänna kartverk den 7/7 1954", så barnen fick alltså nya fina kartor till höstterminen -54, kan man anta?
Visst blev det bra? Kommentera gärna en rad eller två!
Köksgodis.
Inläggen där jag visat mitt fina originalkök från 1936 har genererat både extra många sidvisningar och extra många kommentarer. Kök är nog ett ämne som ligger många varmt om hjärtat och för er som vill inreda ert kök i retrostil kommer det lite inspiration nedan! Jag är väldigt förtjust i blått och grönt så för mig var det enkelt att bestämma; inget som inte är i de kulörerna får komma över tröskeln!
Jag har en tacksam hylla ovanför skafferiet och städskåpet där vackra saker får stå helt ifred. Fyra gamla flaskor har tagit plats där, jag uppskattar dem extra med etikett kvar.
En liten nätt Reda-hylla har också tagit plats där. "Hjärtan på tråd" den fina mintgröna Ekeby-krukan är i plast och därmed helt underhållsfri och alltid grön. Endast små blå eller gröna pryttlar får ligga i facken, samt lite salt, risgryn och mandel vars bäst-före-datum nog har passerat.
Visad i ett inlägg alldeles nyligen, men hör ändå till här.
Är inte så hooked på just plåtburkar (de har nog med köpsugna retrofantaster som slåss om dem redan), men när precis rätt burk med rätt patina dyker upp så slår jag till. Den här var rätt, och de två små kryddburkarna ovan.
Min ögonsten Blaupunkt Derby i mintgrön galon från 1961 försörjer mig med "Morgonpasset i P3" varje morgon. Den var dyr, 800 kr, men är värd varje krona. Batterierna varar i ett år, ungefär. Skärbrädan med ett lite ovanligare Perstorps-mönster inhandlades under en antiktur i Göteborg. Tennljusstakarna är loppade och passar så bra med kökets färgtoner.
Jag brukar säga att jag är ständigt på jakt efter blå-grön-lanthandelskuriosa till mitt kök och här har vi ett bra exempel på det. En föregångare till dagens Aladdin- och Paradis-askar, kanske? På bordet ligger en rutig duk av typen som brukar kosta en tia på loppis. Prisvärt!
Rätt beslag, skruvar och krokar har jag varit noga med. Att det ska stämma överens ungefär med kökets ålder. Fina gamla krokar blir alltmer populära och därmed mer svårhittade. Den här med lackad blå knopp är inte fel alls!
Vad tycker ni? Delar ni min smak? Kommentera gärna!
Tavelväggen.
I början av november satte jag den första spiken i väggen och sedan dess har det varit en intensiv jakt på ramar och bilder, men nu kan jag äntligen bocka av det projektet från listan! Tavelväggen är äntligen klar.
Det blev heller inte bara tavlor utan en rund vacker mässingsspegel, en liten termometer i teakfanér och en jakttrofé i plast. Materialmässigt har hållit mig till svart, trä och mässing för att det inte ska spreta för mycket och då jag gillar symmetri så håller sig alltihop inom en rektangel på ca 80x110 cm. Vad tycks?!
Bilderna har något av ett geografi- och ikontema.
James Dean samsas med Louis Armstrong, tillsammans med Västerbron, Slussen och Stadshuset i Stockholm. Sandöbron i favoritlandskapet Ångermanland samsas med Brandenburger Tor i favoritstaden Berlin, tillsammans med en liten karta över Bonn och hysteriska fans när Beatles landar i Köpenhamn 1964. Inga av bilderna är nya, de är antingen gamla vykort, gamla foton eller helt enkelt bilder klippta ur äldre böcker. Den något bistre mannen uppe i vänstra hörnet satt i ramen när jag köpte den. Han fick vara kvar där.
Resten av sakerna på bilden, då? Matbordet är ett riktigt sällsynt Blocket-fynd för bara 400 kr, där hade jag tur! De åtta skolstolarna är likaså ett fynd, inköpta på Emmaus Björkå för 300 kr. Mattan kommer från den nerlagda retrobutiken HAX Retro som låg här i stan. Vänskapsknuten ritad av Josef Frank för Svenskt Tenn fick jag i 30 års-present. Den svarta kudden med vita elefanter kommer även den från Svenskt Tenn men det är Estrid Ericson som formgivit den, och slutligen, den tvåarmade golvlampan ärvde jag efter farmor.
Vad tycker ni? Visst blev det rätt bra? Kommentera gärna!
Herr och fru "Mad Men".
Jag glömde ju att visa det fina paret som jag fattade tyckte för på Antikmässan. De fick följa med till Skåne ch flytta in i mitt stora, nya dockskåp.
Visst är det lite Mad Men-stil över dem? Kvinnan i röd 1960-talshövolm, blus och kjol. Mannen i välkammat hår, slips och kavaj. Det fina unga paret mäter ca 15 cm långa, på bilden ser de mycket större ut!
Inhandlat i Stockholm!
Jag hade en hel del trevliga saker med mig hem från min helg i Stockholm, vad trodde ni? Hehe! Den första lilla vasen ur Ingrid Atterbergs serie "Negro" för Upsala-Ekeby blev äntligen min. Jag tänker snarast skaffa mig fler delar, har varit sugen på dem länge!
Jag har även varit sugen på mönstret Celotocaulis ritat av Josef Frank för Svenskt Tenn, så det fick bli ett memoblock. Det passar mig bra, som tidvis tyvärr är mycket glömsk trots min ringa ålder.
Till mitt blågröna retrokök hittade jag två små äldre kryddburkar..
..och till vardagsrummet fann jag de fyra små ramarna som gjorde mitt seglivade "projekt tavelvägg" äntligen klart! Notera tjejen med palestinasjal och Ramones-frisyr i ramen längst ner, det är jag. Sjutton år, svart och svår.
Och äntligen fann jag sänglampan jag så länge letat efter. En tvåhövdad ljusgrå sänglampa med vridbara mässingsarmar. Jag köpte den av Maria, som också bloggar om retro här.
En bild ur en gammal flora blev det också, den väntar på rätt ram och rätt vägg. Det kommer snart!
Jag brukar då och då hitta trevlig litteratur på ämnet formgivning och arkitektur, så även under denna resan. Två nätta och smidiga pocketböcker inhandlades på Svenskt Tenn.
På lördagen snubblade vi över ett antikvariat i Vasastan som hade 60% REA, så för 120 kr fick jag de tre böckerna på de följande bilderna. Den här om Josef Frank och hans möbler, inredningsdetaljer och lampor för Svenskt Tenn är utgiven av Millesgården i Stockholm 1994 då de hade två utställningar tillägnade Frank.
Super-duper-extra-nöjd är jag med att ha grävt fram "Funktionalismens genombrott och kris - svenskt bostadsbyggande 1930-80" (av en rad olika skribenter för Arkitekturmuseum 1980) ur de fulla hyllorna på antikvariatet. En riktig bokpärla.
Och till sist, "Glimtar av en guldålder - arkitektur och bebyggelse i Västernorrland 1945-65" (av Peter Sundborg och Länsmuséet Västernorrland från 2005) fångade också mitt intresse och fick följa med hem. Den har jag stått och bläddrat i förut men inte köpt. Nu var det dags!
Vad tycks om inköpen? Själv är jag rätt nöjd!