Tomten, jag önskar mig..

..en proletärstjärna till! Om jag fick behålla en enda av alla mina julsaker skulle det nog vara den här stjärnan. 15 kr kostade den mig men den är värd så mycket mer, utan den är det inte retrojul.På Antikvärldens hemsida kan man läsa följande om den; "Den anspråkslösa adventsstjärnan i orange papper med sitt hemlighetsfulla sken har på senare år nästan glömts bort. Under andra världskriget när stearinljusen var ransonerade lyste den upp i de svenska fönstren till tröst för mörkrädda barn. Det var H&M:s grundare Erling Persson som började tillverka den smidigt hopfällbara stjärnan som alla hade råd att köpa, och under 1940-talet blev julprodukten en sådan succé att den lite nedsättande kallades "proletärstjärnan". När även andra än arbetarfamiljer ville ha adventsstämning i fönstret började man tillverka stjärnor i halm, trä och näver; hemslöjdsmaterial som gav skenet en mer genuin atmosfär och kunde leda tanken till den enkla krubban i Betlehem. Men den papperslätt svävande betlehemsstjärnan från 40-talet är nog för många den mest äkta."

Såhär ser den ut ihopfälld. Visst är den härlig?Så tomten, jag önskar mig en till, har denna vanligtvis i vardagsrumsfönstret men vill gärna ha en i köksfönstret också. Jag har varit väldigt snäll i år. Tack på förhand!

Kommentarer
Postat av: form55

Jag skall titta efter en, men hade jag vetat detta när julmarknaderna öppnade så hade jag säkert kunnat skaffa en - nu är det mer osäkert.

Var det mäsingsljusstakarna med botten som en stjärna som du ville ha också?

2011-11-26 @ 17:12:39
URL: http://jjform55.blogspot.com/
Postat av: Gila

Jag fyndade en adventsljusstake från Luma idag. Trevlig advent!

2011-11-26 @ 19:52:26
URL: http://gilasgrotta.blogspot.com/
Postat av: Gunilla

Titta in på min blogg ska du få se annat adventsretro. ;)

2011-11-27 @ 17:15:54
URL: http://iwillnevergiveup.blogg.se/
Postat av: La momes Old fashioned

Jag kände inte alls till proletärstjärnorna. Kul info!

2011-11-29 @ 17:02:50
URL: http://lamome-oldfashioned.blogspot.com
Postat av: Linda

Kul med lite mer info om den här fina stjärnan, verkligen barndomsminnen för mig! Ska se om jag kan hitta en till åt dig. :)

2011-11-29 @ 23:33:30
URL: http://porslinan.blogspot.com
Postat av: LOPPISTAN

Åh, det är precis en sådan här adventsstjärna jag vill hitta på loppis. Superfin!

2011-12-01 @ 08:57:34
URL: http://loppista.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0