Malmös första vintagemässa, inköpen!

Jaha, tänker ni kanske.. en svart skinnjacka? Varenda tjej man möter på stan från ungefär tretton år och uppåt har väl en svart skinnjacka. Men nu har jag hittat min! Här har ni min lilla svarta slitna skinnpaj (som jag tror är från sjuttiotalet efter att ha detaljstuderat den) som jag letat så länge efter. Äntligen!

På under fem minuter hade jag hittat den, provat den och betalt den. Gav 400 kr och den är helt perfekt.



Vidare hittade jag två fina scarves för 25 kr/st. En vit med gula och marinblå och prickar..



..och en randig i vitt och rött. Till skinnpajen och en valfri kjol blir det väldigt mycket Grease. Det gillar jag.



Två snygga armringar i äkta plast fick också följa med hem..



..och ett halsband, även det i äkta plast. Det är lite ovanligt i formen vilket jag fastnade för. Alla mina andra halsband har ju runda kulor. Jag gav en hundring för smyckena..



..så för 550 kr fick jag allt det här. Dagen då jag äntligen hittade min svarta skinnpaj!
Nu vill jag ha kommentarer, vad tycker ni om inköpen?

Malmös första vintagemässa, bilder!

Idag begav vi oss till Tangopalatset vid Karlskronaplan. Tangopalatset är en charmig lokal med enorm takhöjd, tunga röda draperier och magnifika takkronor. Funkisbyggnaden (ni ser ju på bilden!) uppfördes 1935 åt Filadelfiakyrkan men är sedan 2005 konsert/nöjeslokaler. Jag brukar gå på wrestlingshower där men idag var det dags för vad som i reklamen beskrivits som "Malmös nya livsstilsmässa med vintage, ekologiskt och rättvisemärkt".

Först var jag en aning skeptisk då jag trodde kanske att det skulle vara (som man stöter på ibland) en del nytt i "bästa retrostil", vilket jag INTE gillar. Jag vill ha äkta vara. Känslan, doften och materialet i ett gammalt plagg eller i en gammal pryl är oslagbar. En äkta känsla är inget som något nyproducerat kan uppnå. 

Men det blir ingen sågning, utan tvärtom!



Trots att inte lokalen är så stor tog det drygt en timme att gå igenom sortimentet.. 



..som visade sig falla mig precis i smaken. Visst förekom det nya plagg på några ställen men jag stödjer gärna små oetablerade designers som gör små upplagor av sin grej.



Det fanns mycket fina klänningar, kjolar, blusar..



..kappor, väskor och sjalar. Jag upplevde att det mesta var 1940-70-tal och jag gillar att det glada 80-talet och ibland även 90-talet inte gjort sitt intåg på den här mässan. Det minns man ju som igår, äldre är jag inte!



Ser ni vilken tjusig 1950-talsklänning min tjusiga vän C står och fingrar på? Jag tror vi konstaterade att den hade getingmidja och även om vi har smärta midjor så har vi inte fullt så smärta midjor som den klänningen krävde!



Så tjusiga plagg för tjusiga tjejer var melodin. Det var smockat med folk under eftermiddagen, mässan var öppen kl. 11-18 idag och håller även öppet imorgon söndag kl. 11-16.



En läcker papiljottfrisyr och en vacker pälsstola.



Lite inredningsdetaljer fanns uppdukat här och var, bland annat det här väldigt tidstypiska syskrinet..



..och plåtburkar som ni ser här.



Bordet strax innanför dörren hade väl valda kultprylar till hemmet för den som kanske vill krydda hemmet med en piggt blommig kylväska, en dansk Sally-burk eller en plåtbricka med rosor.  



Jag hade gärna sett mer smycken, många av utställarna hade en skål med smycken men mycket mer var det inte. Smycken säljer alltid bra, tycker jag. Nästa år skulle det vara roligt om mässan växte! Hoppas den får möjlighet att göra det.

Den undertecknade bloggerskan som fått fribiljett av mässarrangörerna för att de följer hennes blogg hittade lite smått och gott men framför allt något jag letat väldigt länge efter, det kommer i nästa inlägg! Kika snart in igen!

Jag söker fler Singoalla!

Idag dyker en ny kategori upp här på Allt det gamla goda där jag lägger jag ut efterlysningar på föremål jag samlar på och söker fler eller mer utav.

Jag har ända tills nu (28,5 år gammal och med 1900-talsformgivning som största intresse) inte haft några finbestick, men när jag besökte Göteborg nyligen hittade jag äntligen besticken för mig. Ett halvdussin av både knivar, gafflar och skedar i serien Singoalla som formgavs 1958 av Adam Thylstrup för Nilsjohan. Som ni ser ligger de alla i fina originalkartonger och har nog aldrig varit använda. De har inte en skråma så långt ögat når.



Som ni säkert vet så finns det ju mängder och åter mängder av rostfria bestick med bakelitskaft (just Singoalla har dock skaft i nylon) på loppisar och i antikaffärer men de här dök upp till ett bra pris rakt framför näsan på mig och kändes helt rätt. Jag gav 250 kr för dem, 18 delar.

Ett par dagar efter köpet satt jag och letade efter dem på nätet och upptäckte då att mina är så kallade dessertbestick, fast jag tycker inte de känns så mycket mindre än andra.



Snygg typografi på de fina kartongerna.



Är det någon som sitter på Singoalla-bestick i fint skick i den något mindre storleken som jag visar nedan? Skicka ett mail eller en kommentar! Eftersom de jag nu fick tag på är helt oanvända önskar jag att de jag i framtiden köper är i väldigt gott skick de också..



..eller har du kanske nyligen varit i en antikaffär i Malmö/Lundregionen eller i Göteborg där du sett mycket av ovan visade bestick? Tipsa mig då gärna!

Fantastiska vintagefynd på en torsdag.

Under torsdagen intogs Folkets Park här i stan av mitt favoritdecennium, 1950-talet. Det var bilshow, liveakter och retroloppis där bara saker från 1950/60-talen och/eller med rock'n'roll-aknytning fick säljas. Hurra!

Jag var såklart där men hade inte tagit med så mycket kontanta medel, för jag hittar ju sällan saker jag gillar. Det slog helt fel den här gången och jag hittade så mycket fint. För 170 kr fick jag två fantastiska vintagefynd med mig hem, hur ofta händer det? Det har inte hänt mig innan!

En underbar röd sextiotalsklänning med marint tema! Kolla kragen..



..och ankaret som man öppnar/stänger blixtlåset med! Jag gav blygsamma 70 kr för den.



Vad säger ni om den här då? En turkos och vit dröm..



..med små vita plastknappar. 100 kr gav jag gärna för den.



Tänkte även visa er ett litet smakprov på bilarna..



..som trots halvtaskigt väder hade orkat sig in i parken.



Två bilder på utbudet också. Det var såklart mer än vad jag visar men på grund av det halvtaskiga vädret följde inte kameran med och hade den gjort det hade jag ändå inte tagit upp den.



Mellan ett par regnskurar tog jag i alla fall ett par bilder med min smarta telefon.



Det var min lyckade Kristi Himmelfärdsdag, det! Vad sägs om det? Kommentera gärna!

På besök hos en annan retrobloggare!

Under min härliga weekend i Göteborg nyss passade jag på att besöka en annan retrobloggare, Jan med bloggen form55, som har mycket, mycket god smak. Tycker jag. Ni håller säkert med efter att ha sett mina bilder från hans hem!

Vardagsrummet är fyllt med formgivning av ikonstatus. Ni ser här Poul Henningsens Kotten-lampa i megaformat, ett Arne Vodder-sideboard i massiv teak med svartlackerade skjutluckor och ett George Nelson-väggur. På sideboardet en aktningsvärd samling av byggbara sextiotalsljusstakar från tyska NAGEL och en lika aktningsvärd samling med skålar ur serien Entré (den största i mitten med mörkröd insida är svårast att hitta), formgiven av Carl Harry Stålhane för Rörstrand. Tavlan är egenhändigt målad, inte illa pinkat!



Inne i sideboardet finns servisen Colorado i alla delar och färger. Colorado formgavs av Stig Lindberg för Gustavsberg och var i produktion 1955-62. Det finns, som ni ser..



..väldigt många snygga delar i den här serien! Jan har själv gjort ett omfattande och lärorikt inlägg om Colorado-serien som ni hittar här.



Det är inte bara porslin i gömmorna utan även trycksaker, tidningar och priskuranter. Jag hade inte hållit i en så gammal IKEA-katalog innan, trodde inte man kunde hitta dem fortfarande men nu fick jag alltså bläddra i ett exemplar från 1965.



Hela den motsatta väggen upptas av ett imponerande stringhyllesystem med skrivbordsdel, vitrindelar med glas och med svartlackerade skjutluckor, små lådor, tidskriftshylla och naturligvis vanliga hyllplan. Ett stort "- wow!" ekade genom lägenheten när jag såg det här. Det bästa jag sett på länge!

Borta vid fönstret syns en trebent Myran-stol i teak och det är även skrivbordsstolen som kallas Munkegårdsstolen. Stolen ritades åt Munkegårdsskolan i Köpenhamn 1955 och enligt uppgift kommer stolen därifrån. Båda är dansk design i allra högsta klass, Arne Jacobsen förstås.



Samlingen av stengodsserien Domino för Gustavsberg upptar en del av hyllsystemet. Jag är själv väldigt förtjust i den, som gjordes av Stig Lindberg och lanserades på H55-utställningen i Helsingborg 1955.



Högst upp, en grupp enkla snygga svarta träljusstakar, enligt uppgift tillverkade i Japan under 1960-talet och bär namnet UFO.



I ett av vitrinskåpen ytterligare en samling, miniatyrpjäser i stengods. Ovanpå, en Vinda-kruka. Serien Vinda är ytterligare ett alster ur Stig Lindbergs omfattande produktion, gjord 1950-62 för Gustavsberg. Litografin vid krukan är en Lennart Rohde



Häftig 1960-talsskulptur med glasmosaik som pryder sin plats utmärkt. Framför syns två pingviner i mattsvart glasyr, gjorda av Gunnar Nylund för Rörstrand, 1950-tal. Ovanför syns en grupp vaser i klarglas gjorda av Sven Palmqvist för Orrefors, även de från 1950-talet.

Vi ser till vänster några Kay Bojesen-djur och till höger en grupp Gäddgapsvaser, även de signerade Gunnar Nylund för Rörstrand.



Elektronik med läcker form är aldrig fel. AGA-radion i teak från 1957 föll mig precis i smaken. Vaserna ur serien Pungo, Stig Lindberg för Gustavsberg också.



Väldigt läckert vardagsrum om ni frågar mig, soffgrupp och bord ur serien Capri tillverkade av Trensum 1958. Svartlackerad golvlampa i hörnet från Bergboms här i Malmö. Heja Malmö, som jag brukar säga!

På väggen syns ytterlgare ett egenhändigt gjort konstverk i mättade färger. Löparen på bordet är sydd av Stig Lindbergs tyg Pottery som finns i nytryck hos Ljungbergs Textiltryck.



Vid fönsterpartiet står ett set danska satsbord i teak med en samling Krenit-skålar. Insidan bär ju många olika färger, jag hade själv föredragit en med mintgrön insida.. såklart. Golvvasen är signerad Gunnar Nylund, Rörstrand..



..och golvvaserna på andra sidan rummet från danska Holmegaard heter pedagogiskt nog Gulvvase och är formgivna av Otto Brauer, 1960-tal. Spegeln från skånska Luxus är möjligen från samma decennium.



Det är stil på köket också, på köksbordet står två vaser ur Upsala Ekeby-serien Negro, och som ni ser..



..så sitter det en smått fantastisk välbevarad 1970-talstapet på väggarna! Jag hade kanske inte velat ha den här tapeten själv men den är charmig och tidstypisk. Det kunde ju ha varit värre, det kan det alltid.

George Nelsons Ball Klock passar på något underligt sätt ihop med tapeten, håller ni inte med?



Vi avrundar i hallen med några reklamaffischer för läsk. Jag hade verkligen inte tackat nej till den högra.



Det var väl ett samlarhem utan dess like, eller vad säger ni? Ni vet var kommentarsfältet är!

Satellitförorten Kortedala.

Jag har besökt Göteborgs första förort Kortedala som än idag bär många spår av en svunnen tid. Låt oss börja med en neonskylt (för att sedan längst ner även avsluta med en neonskylt) på Kortedala torg, som det just vid min fotografering passande nog satt fåglar på.

Göteborgs första förort invigdes 1959. Redan 1952 presenterades planerna på Kortedala som togs emot med entusiasm och glädje då trångboddheten och bostadsbristen var stor och den nya förorten kunde ta emot hela 21.000 boende. Spårvagen drogs genom den nya stadsdelen som fick hela fyra hållplatser också. I Göteborg var det första gången som en stadsdel uppfördes utan att direkt angränsa till den befintliga stadsbebyggelsen. Torget var modernt med bibliotek, varuhus, många små butiker men även med ovanligheter som parkeringshus utrustat med bilhiss och ett s.k automatcentrum för folk kunde handla när de andra affärerna stängt.



Bebyggelsen blev varierad i det något bergiga landskapet och vi passerade under vår promenad både punkthus, lamellhus, radhus och villor. Allt verkade vara uppfört i någorlunda samma tidsepok och färgerna är milda, snälla.



Kortedala är en riktig idyll, vågar jag påstå! Tanken var att skapa en "stad i staden" med en varierad bostadsbebyggelse och ett rikt utbud av service. I mitten av 1960-talet nådde stadsdelen sin "topp" med 28.000 invånare.





I ena delen av förorten där gatorna bär namn som Lördagsgatan, Söndagsgatan och Helgdagsgatan finns det många fina till synes arkitektritade villor från 1950- och 60-talen. Här är en..



..och vid Gregorianska gatan finns den områdets mesta 1950-talspärla, en före detta kiosk som ritades 1956 av arkitekten Sven Brolid.

Året därpå kom självaste kungen Gustav VI Adolf och den dåvarande stadssekreteraren samt ordföranden i Göteborgs stadsfullmäktige på besök för att inspektera bygget. Idag är kiosken tyvärr i dåligt skick men det fanns målarfärg och byggmaterial där inne, kanske är det något på gång?



Som ni ser så svävar den gamla kiosken över gatan. Tänk, vad häftigt det måste ha varit när den var nybyggd en gång i tiden.. 



..och tänk er den här platsen fast 50 år tillbaka i tiden, där skulle man varit!

Jag skulle säkert köpt varm korv med pucko, haft tuperat hår och tyllunderkjol på mig.



Skira gardiner.



Områdets andra torg, Citytorget, domineras av Ovrells livs med en av de snyggaste neonskyltarna jag sett hittills. Notera hemmafrun med barn och hund på tur till affären, inuti skyltens "O". Ovrells livs är idag en ICA-butik.



Jag rekommenderar varmt en arkitekturpromenad 1950-talspärlan Kortedala, är du i Göteborg så ta en tur med "vagnen", linje 6, 7 eller 11 tar dig dit.

Skriv gärna en rad eller två!

Den senaste loppisskörden.

Tyvärr har det varit lite tunnsått med loppisbesök under våren, men det ska förhoppningsvis bli fler och fler nu framöver. Jag och en bekant var på en av mina favoritloppisar häromveckan, och därifrån kommer man sällan tomhänt.

Till mitt blågröna femtiotalskök har jag länge sneglat på både burkar som den nedan och på knäckebrödsskrin med vitt plasthandtag. Det senare har jag ännu inte hittat i någon passande färg men en trevåningsburk från Nilsjohan i dovt mintgrön nyans, blev nu äntligen min! Man ser dem oftast med tre olika färger (gräddgul, hallonröd och just mintgrön) på "våningarna" men när jag nu hittade en som var i den här fina kulören över hela, tvekade jag inte så länge. 175 kr gav jag, lite dyrt tyckte jag - snåljåpen.



Mötte en av stans antikhandlare på loppisen, men han missade visst de tre Gefle-kaffekopparna med svart rutmönster! Tur för mig, som fick alla tre för 20 kr.

Jag gillar dem skarpt, så jakten på fler koppar och på passande fat har börjat. Dekoren vid namn "Kreol" är ungefär från 1960 och modellen på koppen heter EA. Jag tackar Porslinsbloggen för den kunskapen!



Jag tittar efter äldre julsaker året om, rotar djupt och spanar noga efter julgransprydnader, tomteparader, pappersbonader, ljusstakar, dukar, flaggband och annat juligt från.. så tidigt som möjligt och fram till kanske 1960.

I en kartong grävde jag fram en vacker bonad som kommer att sitta på köksväggen under stringhyllan till jul.. 



..två löpare med ljus på, passande för att lägga i fönsterkarmar..



..och två tryckta dukar, en kvadratisk och en rektangulär med charmiga bockar och änglar på.



En mintgrön virkad duk som säkert kommer att hitta en plats här någonstans. Alla textilierna på bilderna fick jag för en tia, sätt det i förhållande till hur många timmar människor har lagt ner på dem en gång i tiden.



Det sista lilla inköpet blev några små formar i bleckplåt för 10 kr att ha in min Reda-hylla. Där ligger de bra!



Det kommer med all säkerhet att loppas i helgen, kika in snart igen för fyndrapport. Och som vanligt, en kommentar eller två värmer alltid!

Antiktäta Nørrebro.

Som utlovats - här kommer guiden till Köpenhamns antiktäta stadsdel Nørrebro och staden badade verkligen i sol i torsdags som ni ser på bilderna.

En sådan vacker dag tar man sig med fördel till Nørreport Station (där både tunnelbana och lokaltåg stannar). Promenera sedan längs Frederiksborggade, ta vackra gamla Dronning Louises Bro över søerne till Nørrebro där stora Nørrebrogade tar vid. Den första gatan till höger när man kommer över heter Ravnsborggade och där ligger retrobutikerna och secondhandaffärerna på rad.



Det var närapå en religiös upplevelse när jag fann Ravnsborggade för första gången. Och Sankt Hans Gade, som korsar Ravnsborggade. Antikguden hade hört mina böner!





I Köpenhamnsaffärerna verkar det finnas en stor kärlek till patina..



..och som jag i tidigare inlägg på ämnet berättat så även till emaljprylar, nötta trasmattor, gamla plåtburkar, silver och nysilverföremål. Det finns helt klart en genomgående "stil" i de flesta av butikerna som tilltalar mig!



Det finns förstås inte bara proppfulla prylbodar, även det lite exklusivare tar plats här. De som hyllar de inhemska designgiganterna, Juhl, Kjærholm, Jacobsen, Henningsen, Kofod-Larsen.



Tyvärr hade några butiker slagit igen sedan mitt senaste besök här, till följd av höjda hyror fick vi veta.



Och på tal om de danska designgiganterna, precis i närheten på Fælledvej finns Roxy Klassik, där klassikerna är många och prisnivån något högre. Roxy Klassik köpte Karlavagnen av mig.



En bit bort från den religiösa upplevelsen som Ravnsborggade är, hittade vi i höjd med Assistens Kirkegård en mycket trevlig retrobutik..



..med huvudinriktningen lampor och lampdelar.



Butiken blev helt klart en favorit som kommer att besökas många gånger.





Med trappan som är "stejl" (vi får väl anta att det betyder "hal") tar vi farväl av den danska huvudstaden för den här gången. Köpenhamn har som ni ser ovan, mycket att bjuda på!



Och förresten, kommentera gärna en rad eller två! Kanske kring Köpenhamns utbud eller om något helt annat!

Hej då, Karlavagnen..

..idag tog vår tid tillsammans slut!

Idag tog jag bussen över det hisnande byggnadsverket Öresundsbron till Köpenhamn för att återföra Karlavagnen (formgiven av Piet Hein 1953) till sitt hemland.

Det gick bra, vi hade ingen separationsångest gentemot varann då vi båda visste att Karlavagnen kommer att bli inköpt och omtyckt av någon som säkert har en stor och flashig lägenhet eller ett stort och flashigt hus där den kommer att få stå och stoltsera. Kanske på ett lågt snyggt sideboard eller i ett maffigt fönsterparti. Den behöver rymd och det kunde jag inte ge den!





Vi begav oss till den själfulla stadsdelen Nørrebro där butiken Roxy Klassik ligger, som gladeligen inköpte Karlavagnen för en riktigt fin slant.

Jag besökte också guds gåva till retrobloggaren, Ravnsborggade. Jag tyckte allt att det sken från himlen första gången jag upptäckte denna gata som kantas av idel retrobutiker. Ett inlägg därifrån är på gång, kika snart in igen!

RSS 2.0