Vardagsrummet.

Dags för lite interiörbilder! Jag tycker själv det är väldigt roligt att titta på bilder från folks hem.
Jag har utgått från vår gamla soffa från Erikshjälpen när jag färgsatt vardagsrumsdelen i vår lägenhet. Detaljerna får gärna gå i gult eller närliggande kulörer.
Vi börjar vid soffan. Den här fina golvlampan stod i min farmors hus när hon skulle sälja det, tur hade jag som kunde norpa den och många andra fina saker.
Filten på armstödet är märkt "Tidstrand" och den verkar vara helt oanvänd, ett riktigt fynd från Myrorna.
Kuddarna är sydda av en gammal gardinkappa.



Vårt hus är från 1936 och som tur är finns den underbara fiskbensparketten och de gamla fina dörrarna kvar.
De andra soffkuddarnas tyg är från Ikea och Marimekko. Jag kollar alltid Ikeas fyndhörna för stuvbitar för 5 kr/st. Hittar nästan alltid någon trevlig sådan, den gulvit-prickiga kudden är sydd av en.
Soffbordet norpades också vid farmors husförsäljning.



Citronerna i den kultiga fruktskålen är av frigolit. Ingen annan frukt skulle passa så bra i rummet som citroner. Först köpte jag riktiga och lade i skålen men de höll sig inte fina särskilt länge, så hittade jag de för evigt beständiga i frigolit för 7 kr/st, om jag inte minns fel. Tyget i bordslöparen är också en Ikea-stuvbit.



Jag brukar göra om i bokhyllan ofta och byta innehåll, men dockskåpet är svårt att placera någon annanstans så det bor där permanent. Det är ett Lundbyhus från 1967 med takterrass.





Under dockskåpet ser ni ett Bonniers uppslagsverk från 60-talet vars yttre formgivning faktiskt är gjord av Stig Lindberg. Böckerna är sobert ljusgrå med svart läderrygg och dekor i guld i form av ett äpple. Jag hittade dem på Lottakårens loppis för flera år sedan, men ännu minns jag hur jobbiga de var att släpa hem på bussen. 15 band..





Läsvärda böcker om design, formgivning och gamla hus.



Äntligen är de mina! Hittade de byggbara ljusstakarna i mässing på loppis i Köpenhamn nyligen, och som jag har letat efter dem! Ni som är mycket på loppis och i antikaffärer vet kanske att man alltid ser dem i krom, men väldigt sällan i mässing. Och det är ju det jag vill ha.. Jag har 4 st till på gång nu, man ska ju ha många så man kan bygga och ändra och placera ljus var man vill. Nu ska jag bara hitta smala ljus också, vita eller gula.
Någon som har tips på var man hittar det? 

 

Visa gärna era vardagsrum eller berätta om dem! Gillar vi samma saker?
Kommentera gärna!


Oj oj oj, vilken bensinmack!

Häromdagen sprang jag på en riktig kult-bensinmack! Hur ofta gör man det?
Jag är så tacksam för att jag fick komma in och fota. De utför idag "bilvård och service", jag glömde fråga om det fortfarande kommer bensin ur de gamla pumparna. Jag skulle säkert kunna spendera flera timmar där, och här kommer lite bilder på hur fint det var.







Gamla bilkartor.. åh, vad fina. Allt var ju finare förr.





H-skylt från högertrafikomläggningen den 3 september 1967.



Pumpen stod ju inomhus så det kommer nog ingen bensin ur den längre, men rasande läcker pump i turkost och vitt i alla fall!



Hörni, det där är min första kult-bensinmack. Det är ju skandal! Har ni varit på någon, har ni någon favorit? Tipsa gärna mig och Allt det gamla goda's läsare!

Våfflor med stil.

Jag har två fina vänner som vet vikten av att grädda sina våfflor med ett retro-våffeljärn, servera dem på retro-porslin och sedan äta dem med bakelitbestick. Det passar ju mig utmärkt!





Fick ni också våfflor på våffeldagen, i fredags? Kanske i retro-anda?

Liten funkis-spaning.

Som jag säkert nämnt innan så är jag väldigt förtjust i funktionalistisk arkitektur, så det kommer att bli lite av den varan på bloggen emellanåt! De senaste stolta funkishusen som korsat min väg är de här.

Kolla de mintgröna balkongerna, och husets svängda form.



Det lilla taket ovanför den översta balkongen är ju minst sagt snitsigt. Fönster som går runt hörn och balkonger som går runt hörn är typiska funkiselement.



Många hus har ju kvar sina originalportar, och detta soligt gula hus hade alla sina fina portar kvar i ett fantastiskt originalskick.
Notera här även marmorn runt porten, och hur diskret utebelysningen sitter under det lilla taket.



Detta var nog det snyggaste huset, det kanske inte syns på den första bilden men på den andra!
Så stramt men ändå så vackert.
Den mörkgröna färgen var vanlig runt fönster, runt dörrar och på balkonger. Här har man bättrat på den men ändå behållit stilens ideal i och med det mörkgröna.





Tycker ni också om funkis? Mer spaning efter hus i denna kategori kommer i framtiden..

Vill ha Pythagoras!

Det underbara textilmönstret Pythagoras skapades av Sven Markelius 1952 och finns förutom den här blå färgsättningen i rött/orange/gult. Tänk att ha riktigt många meter av detta tyg, som draperi eller gardin.. åh!

Sven Markelius (1889-1972) var arkitekt och sedermera stadsplanedirektör i Stockholm. Han ritade, bland mycket annat, de kulturhistoriskt intressanta Stockholmsförorterna Vällingby och Farsta. Markelius tillhör vårt lands främsta funktionalistiska mästare.
Och rita tyger, det kunde han också! Pythagoras nyproduceras idag, om ni som jag känner er sugna..




Helgens inköp..

..blev en 35 cm hög blågrön lampfot från Pukebergs glasbruk. Glaset är helt blått upptill och någonstans på mitten uppstår ett möte mellan blått och grönt, nertill är den helt grön. Oerhört läcker, tyckte jag och slog till på den igår. Tidigare ägare har nog också tyckt att den var oerhört läcker för den verkar mycket väl använd av att döma på slitaget vid strömbrytaren! Nu måste jag hitta en skärm, en stor och ljus skärm tänker jag mig. Någon som har tips på second hand-affärer i Skåne som har gott om lampskärmar? Kommentera gärna! Ni får såklart också kommentera om ni bara gillar lampfoten..



Det där med mattor..

..är inte alltid så lätt. Vi har inte så mycket mattor. En lång trasmatta i köket och en i hallen att ställa skor på.
Såklart borde vi ha en stor rya under soffbordet som är färgmatchad med soffan, men än har det inte blivit så.
Så var jag i alla fall och besökte den stora bakluckeloppisen på Täby Galopp utanför Stockholm förra sommaren, och hittade två fina små likadana ryor att lägga på varsin sida om sängen. Perfekta att sätta ner fötterna på, när man stiger upp på morgonen. Då tycker jag det är mysigt med en matta!



Jag står alltid länge och tjattrar med försäljare på loppisar, så jag försäkrade den äldre damen som sålde dem till mig, att de skulle komma till ett bra hem.
Gillar ni ryor? Jag gör!

Fy tusan vilka ljusstakar!

Innan puts, bedrövliga. Med några timmars arbete och lite putsmedel, smashing!
Jag har varit intresserad av dem en tid, och efter att ha gett upp en budgivning på Tradera som var uppe i ca 400 kr för ett par, så dök de bara upp. Här i stan, bara sådär! Fick ett riktigt bra pris av handlaren också, 250 kr för bägge paren.
Som ni ser är de från Nilsjohan, i mässing och bakelit. Tidlös design, visst hade de även passat i ett helt modernt hem?







Smashing, eller hur? Nu skulle man bara vilja ha ett matsalsmöblemang i teak där de kunde stoltsera på bordet..

Hej och hå, här var det fynd!

Som jag skrev igår, så stod en stor inomhusloppis med min goda vän och vapendragare E på agendan idag. Det bar verkligen frukt, knappt en kvart efter att vi gått in hade jag slagit till på två trevliga vaser. Den gröna från Upsala Ekeby kostade 2 kr och den vita lite tulpanformade kostade 25 kr. Nu ska jag jobba på att få den vita ren, tiden har satt sina spår.
Jag skulle tro att även den vita är en Upsala Ekeby, det är nästan omöjligt att se men det finns också någon slags målad signatur så kanske någon kunnig bloggläsare kan upplysa oss andra? Kommentera gärna!





Vidare slog jag till på två ytterfoder, också precis vad jag letade efter. Är alltid på jakt efter vita, ljust grå, ljust gula eller ljust gröna krukor från 50/60-talen. Gav en hundring för båda.
Den vänstra är Upsala Ekeby, sa säljaren Anna-Lisa Thomson kanske? Den högra är lite svagt gul och från Bo Fajans. Jag gillar Bo Fajans skarpt. Tycker att deras stämpel är så snygg att den fick en egen bild, B:et är ju så förbaskat läckert.





Jag köpte även två små tennljusstakar för smala ljus, 20 kr för båda. Stämplade GAB (Guldsmedsaktiebolaget) Tenn..



..och en rejäl bit spets som jag tänkte sy kuddfodral av, för 5 kr blev den min.



Till sist också en ljusstake i svart metall för tre smala ljus. Jag hade bara röda (skäms! Fel årstid!) att prova med.
Den är märkt GA (Gunnar Ander) Ystad Metall. Jag hoppas nu på att hitta vita smala ljus, det är en ständig jakt efter ljus som ska passa.



Hjälp sökes med att identifiera den vita tulpanformade vasen, jag vet att det finns så många duktiga keramikfantaster där ute.

Har ni också fyndat i helgen? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Gamla reklambilder.

Jag gillar, som så många andra bloggare och läsare, gammal reklam från ca 1930-1960, och jag tänkte visa två av mina fynd inom det området. Visst brukar gamla reklambilder vara ganska dyra? De här har jag isåfall verkligen fyndat, den ni ser nedan är väldigt knallig i färgerna och inhandlades på Myrorna för 25 kr. När tror ni att den är ifrån? Hjälp mig gärna att tidsbestämma!
Ser ni badhytterna? Och hur är inte kvinnan i sin toppiga bikiniöverdel och solhatt?



Inramad och placerad, med läckra lampetter.



Nästa fynd är lite mer diskret på väggen, men från samma företag "Gahns" som den ovan.
Den var väldigt illa åtgången nertill (och upptill, överlag illa åtgången) så jag restaurerade bokstäverna och hennes kappa med passande färg.
När tror ni den är ifrån? 40-tal eller 50-tal? 



Inramad och restaurerad har den fått ta plats i hallen över en liten byrå.



Hjälp mig gärna att tidsbestämma, som sagt!

Imorgon ska jag på stor inomhusloppis, och jag tittar som alltid efter;

* Vita snygga ytterfoder från Upsala Ekeby, Rörstand eller Steninge.
* Äldre dockskåpsmöbler/dockskåpstillbehör.
* Brungrå keramik (som Negro-, Paprika-, City- eller Corso-serierna) från Upsala Ekeby.
* Milt pastelligt ljusgula eller ljusgröna Upsala Ekeby-vaser.
* Stora häftiga Wiven Nilsson-inspirerade smycken i silver med bergskristall.
* En köksklocka till väggen ovanför stringhyllan. Den ska gå i någon blå eller grön nyans som mitt kök, som jag tidigare visat här.
Mässingsföremål som känns rätt, det är inte alltid så lätt tycker jag, men jag har blivit väldigt förtjust i det och hade inte tackat nej till Nagel's eller BMF's modulljusstakar i mässing.

Det var väl det, rapport kommer när jag och min goda vän och vapendragare E har fyndat klart!

Dockskåpsinteriör; Eivors och Siris hus.

Idag tänkte jag visa ytterligare ett av mina tre dockskåp. Det är en sextiotalsvilla med originaltapeter från Lundby i två våningar, och där bor Eivor (lite rödlätt hår), Siri (ljust hår) och en ännu namnlös liten tjej med klänning och blus sydda av mig. Det var kämpigt. Att sy hennes kläder.
Vi börjar en liten husesyn! I badrummet finns en reklambild för Apotekarnes Vatten.



På ovanvåningen finns ett sällskapsrum möblerat med designklassiker. Sjuan-stolarna och Svanen-soffan tillverkades av Brio under 60/70-talen. Notera också att det finns en röd "Dialog" på sideboardet!







I sovrummet är det spetsgardin som gäller. Jag är inte riktigt klar med huset så det finns inte tavlor, mattor eller lampor i alla rummen.



Utifrån kan man ana mysfaktorn inne i villan.



Mormor och morfar har kommit på besök. De är enligt säljaren gjorda av en dansk dockmakare på 50-talet som jag tyvärr bara vet hette Jenssen. Undrar om de sitter där och tycker att det drar kallt från fönstret som ännu inte fått gardiner?
De lider i alla fall inte brist på något ät- och drickbart. Kaffe, läsk, karameller och bakverk bör ju duga till vilken mormor och morfar som helst!



Eller hur finns det vissa "leksaker" man aldrig växer ifrån? Dockskåp kommer nog att glädja mig hela livet.
Vad säger ni, kommentera gärna!

Skönhet även i taket.

Visst ser man alltid några olika varianter på fem- eller sexarmade taklampor från 50/60-talen, på loppisar och i antikbodar? Jag var själv på jakt efter en, till vårt största rum när vi skulle flytta in här.
Så fann jag denna skönhet på en utomhusloppis (alltså utan möjlighet att kunna testa så att den fungerade, men de brukar ju göra det) och prutade ner den från 200 till 140 kr. Jag tycker formen är fantastisk, alla taklampor av dags dato kan slänga sig i väggen för såhär vackra diton görs inte idag! Kvinnan som sålde den skulle flytta till USA och hade inget intresse av att ha den kvar.
Titta på de frostiga, randiga kuporna och mässingsdetaljerna..



Gillar ni också sådana? Kommentera gärna, och länka om ni har någon sådan att visa.
Jag vill gärna se!

En ny vas har flyttat in.

Idag har jag varit på fyndjakt i ett soligt Köpenhamn, vilket resulterade i en vas och en bok.
Vasen hann jag bara se ett ögonblick på, visste direkt att den skulle bli dagens köp. 75 danska kronor löd prislappen, och den trevliga butiksinnehaverskan skrev information om vasen och skickade med på en liten lapp. Den är gjord av Michael Andersen som var verksam på Bornholm, ska undersöka hans produktion vidare men har inte hunnit ännu. 
Färgen är svagt ljusblå (syns inte på bilderna, den ser ju vit ut!) och så är den lite krackelerad, men det bryr jag mig inte om.





Här är vaserna som den ska dela sideboardet med. På bilden nedan har de liksom nyss träffats och börjat samspråka vänligt. De smälte samman bra och bildade en trevlig grupp.

De andra har jag visat tidigare, från vänster är det först min älsklingsvas gjord av keramikern Lisbeth Munch Petersen på Bornholm, sedan en härlig lök-formad vas märkt Ekeby, sedan en ljusgrön vas med hänkel från S:t Eriks Lervarufabriker i Uppsala och till sist en vit och lite krispig Gunnar Nylund-vas med tyngd i. De tre senare plockade jag ju när Prylboden jag skrev om upphörde, på grund av ägarens bortgång. Jag hade en väldigt tur som "fick" dem, det glömmer jag aldrig!

 

Och så blev det en bok. Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan få till en fin 50-talsfrisyr/50-tals håruppsättning, kanske med den här bokens hjälp?
Den är en fröjd att bläddra i, med fina tidsenliga tapeter och tyger som bakgrund till instruktionerna för hur man fixar håret. 



Har ni också varit på fyndjakt i helgen? Bar det frukt? Kommentera gärna!
Och jag vill förstås veta om någon annan har ett alster av Michael Andersen på Bornholm!

Vyer från förr.

Förr skickade man väldigt mycket vykort, allt som kunde fastna på bild kunde bli ett vykortsmotiv.
Här ser vi först hur häftiga trädgårdsmöbler med röda plastband som Ullinge Gästhem i Eksjö investerat i.. allt för trivsamheten!



Vidare ser vi hur det kanske kunde se ut vid Centrumplan i Smålandsstenar en dag i augusti 1962.



Riktigt trivsamt. Inget klotter och inget skräp. En dam sitter och vilar sig på parkbänken och blickar ut över den lilla dammen.



Och här har vi en ort som då ännu inte var satt på kartan på grund av tragiska omständigheter. I Knutby fotograferade man bl.a Centralskolan, Gammelgården och kyrkan.



Himlen var blåare förr, och gräset grönare! Vissa av korten i min samling har kolorering (som ofta gjordes i Tyskland) gjord i efterhand, alltså först tog man ett svartvitt fotografi och sedan lades färgerna på. Ibland gjort med en mer omsorgsfull hand, ibland lite mindre..
Kaknästornet i vinterskrud har fått en nästan overkligt cyanblå himmel.



Gamla vykort gör mig glad. Gillar ni också dem? Kommentera gärna, samlar någon av er?

Dockskåpsinteriör; prästgården.

Vissa saker blir ju lite klumpiga i det lilla formatet, som gardiner och mattor. Det gäller att vara lite pysslig och ha tålamod, så får man förhoppningsvis saker dit man vill.
Nedan ser ni ett hörn i sovrummet i mitt ena hus som är en prästgård. Där bor en präst med fru och dotter. Affischen och "löpsedeln" är klippta ur någon tidning.
Fåtöljen känns tidsenlig med dem, tycker ni inte?



Vidare ser vi tonårsdottern i huset (till vänster) och hennes vännina, som spelar skivor.
Den blå TVn i plast visar ekivoka bilder om man tittar i den, lite barnförbjuden är den allt.
Notera idolerna på väggen, Michael Landon och Paul Anka (som inte riktigt är med i bild).



I detta hus finns en elegant matsal, där 50/60-talstemat har fått stå tillbaka, då det är en vit tjusig högreståndsmiljö i detta rum. Notera porträttet av ett väldigt ungt kungapar på väggen!



Gardinerna har jag sytt av en gammal näsduk i tunn, tunn bomull. Spetsen är något klumpig men jag tyckte den kunde passa i här rummet.



Sovrummet är inrett med ljusblått tema. Jag hittade. som ni ser, en väldigt passande spets att sätta på de här gardinerna.





Här är de boende i huset. Prästen och hans familj har ställt sig redo för fotografering. Jag har sytt hans kläder. Det var sommar, varmt, svettigt och av allt smått pyssel jag gjort så har nog det varit det jobbigaste, hans skjorta.. Dotterns byxor har jag också gjort. De var inte lika avancerade. Prästfrun är köpt komplett. De sitter i en röd Arne Jacobsen-fåtölj "Ägget" tillverkad av Brio under 60/70-talen.



Det kommer mer, jag har ett färdigt hus till och ett under konstruktion.

Kommentera gärna! Synpunkter, funderingar, minnen relaterade till dockskåp?


RSS 2.0