Lördagsrundan med början på Svenskt Tenn.

Lördagen den 15 februari steg lyckligt lottade jag, som spenderade helgen i Stockholm, in i min favoritbutik Svenskt TennStrandvägen 5. Jag har sedan jag började intressera mig för antikt och kuriosa haft ett extra stort utrymme i hjärtat till just Svenskt Tenn och deras fantastiska formgivningsskatt från 1920-40-talen.
 
When in Stockholm, en eller ett par gånger om året, så missar jag inte ett tillfälle att besöka butiken! 
 
 
Jag gick runt och spanade noga på allt vackert, glömde nästan att fotografera. Några bilder blev det dock. Här ser ni en kista klädd i linnetyget Poisons, medan det som syns i spegeln heter Anaekron
 
 
Jag och funkispärlan hade gärna haft ett gäng bordstabletter från butiken. Men matbordet kräver hela 8 st så det fick vänta. Det var heller inte tabletter som stod på inköpslistan den här gången.
 
 
I trappan satt ett av Josef Franks tapetmönster, Eldblomman, som även finns i blått..
 
 
..och det här lär ju vara hans ord, uttalade innan han började ta fram en rad fantastiska mönster för att pryda väggar i välbärgade hem.
 
 
De mönster som idag finns i produktion är just Eldblomman i rött eller blått, som jag visade ovan, Krysantemer som finns i lila eller rött och längst ner, Sagoträdet som finns i blå/gul eller röd/gul.
 
 
De smidiga och lättplacerade brickborden hade en egen avdelning i en passage tillsammans med de fina pallarna i körsbärsträ klädda i Franks tyger.
 
 
En konvex spegel med mahognyram som togs fram på 1930-talet och undertill, "Skåp 522" likaså det i mahogny klätt med tyget "Mirakel"
 
 
Väskavdelningen, och till vänster en vacker gardinlängd i textilen Drinks tillsammans med golvlampan "2326".
 
 
Jag köpte ett och annat under Stockholms-helgen, vill ni se vad? Då missar ni med fördel inte nästa inlägg! 

Antikmässan i Älvsjö 2014 - del 2.

Vidare rapportering från en av årets topphändelser bland retrobloggare och prylnördar, Antikmässan i Älvsjö, kommer här! 
 
Den ståtliga golvurnan ur Upsala-Ekebys serie Pepita, formgiven av Ingrid Atterberg, hade man inte tackat nej till. 73 cm vas kostade många tusenlappar. Jag fick allt stå över.
 
 
Vidare till något av det snyggaste man kan ha på väggen, tycker jag, men inte riktigt i mina färger var reklamskylten i glas för kaffe. 
 
 
Ett par steg bort fann jag ett par ljusstakar gjorda för Liljeholmens fabriker "i lyxutförande" enligt etiketten, vilken även skvallrar om att självaste Carl Malmsten formgivit dem! Härlig, klossig 1920/30-talsform.
 
 
Jag brukar kanske inte titta på vitt porslin med guldkant då det inte är min stil men Alf Wallander-kaffekopparna i så mycket jugend som det går, tyckte jag var intressanta. Som ni ser, så hade 6 st kaffegods en prislapp på 2425 kr.
 
 
Mässans ansikten, det fotade jag många i år! Jag minglade mycket med vänner, bekanta och handlare men det blev inga foton på dem. Däremot på den charmiga dalagrisen som var till salu för 850 kr..
 
 
..på Gunnar Anders lilla bock.. 
 
 
..och på Mumin-figuren som är lite av ett mysterium. Ateljé Fauni är tillverkaren, det kan man väl vara säker på? Först trodde jag att det var Mymlan, Lilla Mys storasyter. Hon har ljust hår uppsatt i knut men ett betydligt vänligare ansiktsuttryck. Den här lilla damen har Mymlans ljusa hår men Lilla Mys barska utrryck.
 
Allt det gamla goda anropar härmed Mumin-kännare! Vad säger ni?
 
 
Jag stötte även på Ingo (Ingermar Johansson) som den 26 juni 1959 blev vårt lands första och hittills enda världsmästare i tungviktsboxning. Här i figurform av Tore Borg.
 
 
Charmiga brudpar för tårtor fanns i en monter. Nog är de lite väl allvarsamma för stunden! Notera även det något suddiga paret i bakgrunden, som verkligen andas 1940-tal och återhållsam krigstid. 
 
 
Ett mera uppsluppet par. Det här var nog före eller efter kriget!
 
 
En vacker Stig Lindberg-fajans med sjöjungfru hade en prislapp på 6500 kr.
 
 
Med en bild på en monter som hade inrett med mina favoritfärger, blått och grönt, lämnar vi mässan för i år! Jag har dock mer att visa, min härliga antiklördag i Stockholm med likasinnade vänner, och vad jag köpte med mig hem! 
 
 
Missa inte nästa inlägg! 

Antikmässan i Älvsjö 2014 - del 1.

I helgen har jag varit på en härlig minisemester i Stockholm, där jag besökt årets upplaga av Antikmässan i Älvsjö med ett gäng likasinnade vänner. Helt knart, ett av årets toppevents! 
 
Mässans WOW! för mig var nog det anspråkslösa furubordet Utö, som Galon Antik hade ett exemplar av, med den modesta prislappen 55.000 kr. En snabb googling gjorde att jag fann en notering hos Bukowskis där det gått för nästan 150.000 kr. Axel Einar Hjorth (1888-1959) ritade under sin tid som chefsarkitekt på NK en rad s.k sportstugemöbler under det sena 1920-talet och tidiga 30-talet. Svenskarna hade just fått lagstadgad semester och började tillbringa den i sommarstugor. Man skulle då ha robusta och tåliga möbler för detta ändamål. Hjorths möbler från denna period har idag ikonisk status.
 
 
En av mässans snackisar bland oss entusiaster med fokus på formgivning från mitten av 1900-talet var det fina golvuret som Leva Antikt och Modernt hade i sin monter.
 
 
Zimmerdahl visar alltid ett utsökt sortiment, och hade i år en liten, liten Marie-Louise De Geer Bergenstråle..
 
 
..och som de brukar, en hel del Wiven Nilsson. Min favoritsilversmed, och säkert många andras.
 
 
Mässans mest makabra var tand-halsbandet i silver ett par gångar bort. Undrar vem som en gång låtit tillverka det av sina tänder? Eller av någon annans..? Hjälp.
 
 
Härliga Mårten som både har butik och alltid ställer ut under namnet RÅMÅ står här och rättar till ett par gardinlängder i William Morris-tyget "Golden Lily".. 
 
 
..och ett par steg bort i hans monter, mer William Morris, här ett par längder i tyget "Chrysanthemum".
 
 
Enebybergs Antikbod som är ett säkert kort för inköp av just kort (haha!), de har ju alltid så vackra gamla jul- och påskkort samt pappersbonader och girlander, hade i år några delar ur Wilhelm Kåges fina och väldigt tidstypiska serie "Weekend" för Gustavsberg. Mer trettiotal kan det inte bli. 
 
 
De hade även en ljusgrön Vinda-kruka, som Stig Lindberg formgivit för Gustavsberg. 950 kr kostade den, som ni ser. Den dyker inte upp så jätteofta i ljusgrönt.
 
 
Det som är så himla kul med mässan är att det finns både det riktigt fina som många suktar efter, men även det väldigt udda som kanske bara tilltalar några få eller en enda köpare som slår till. Vad tycker ni om svamp-pallarna? Visst är de läckra? Kanske är de någon form av gammal rekvisita.
 
 
Och det andra som är så kul, det är montrarnas mångfald. Granne med varann kan det finnas två helt olika montrar. Utställaren nedan missade jag att notera namnet på, men de hade i alla fall ett väldigt trevligt sortiment som framkallade nostalgikänslor hos många. Filmaffischer, vintagekläder, plåtburkar, kobratelefoner och så vidare.
 
 
Kika in snart igen! Det kommer ett inlägg till från mässan och ni kanske vill se hur resten av helgen spenderades?

Pannkakor på Marina.

En enda "Marina" från Rörstrand finns i min ägo, jag är ju ingen porslinssamlare men någon gång då och då stöter man på en fin servisdekor och det är bra att ha gott om tallrikar. Jag har hittills inte sett här dekoren med någon annan kulör på banden och jag har heller inte hittat någon information över vilka år den var i produktion.
 
En sak är iallafall säker, det är en fröjd att äta pannkakor med sylt och dricka mjölk när det ser ut såhär på köksbordet!
 

Det skall blomma på vårkappans slag.

Den här vackra vintagebroschen köpte jag för ungefär tio år sedan på Modern Retro (Wollmar Yxkullsgatan 9, Stockholm, t-bana Mariatorget) och jag har använt den vid finare tillfällen för man vill ju inte tappa den. I vår tror jag bestämt att den skall få pryda vårkappans slag!
 

Nya ljusstakar.

Ett par höga, smala ljusstakar i teak är ett måste i det femtiotalsinredda hemmet. Det här tjusiga paret köpte jag nyligen och de passar på alla möjliga ställen i lägenheten. Väldigt lättplacerade. Här har de tagit plats i sovrumsfönstret. Vad tycks?
 

Ett år i funkispärlan!

Tänk att ett år redan har gått. Den 1 februari 2013 hämtade vi nycklarna till min drömlägenhet, i området vi vill bo. En funkispärla på 80 kvm med originalkök, vackra ekgolv lagda i fiskbensmönster, balkong och nästan tre meter i takhöjd.
 
Såhär såg lägenheten ut när vi satte tänderna i den. Hyresvärden vägrade renovera den och tyckte att den var bra nog i skicket, det höll jag inte med om. Jag hade aldrig tidigare spacklat eller målat någonting större än småsaker som dockskåpsmöbler och tavelramar men jag är händigt lagd och det fanns inom mig att plocka fram. Jag är nu bekant med acrylatspackel för snickerier, rollrar, torktider och glans på färg.
 
Sovrummet var nougatbrunt med ett mycket bedagat fönsterparti..
 
 
..som sedan blev vitt, vitt, vitt och genast kändes mycket större. Vi målade hela lägenheten med Flüggers färg  Råvit, helmatt på väggar och blankare på snickerier.
 
 
Köket var ljuslila men det föll mig inte i smaken. Inte heller kökets knoppar så de tog jag bort, spacklade igen hålen..
 
 
..och monterade snabelbeslag eller tickareglar, som de ibland kallas. För mig handlar det om att ta hand om lägenheten och ha respekt för samt uppskatta det som finns i den. Jag förvaltar den under ett antal år, förhoppningsvis väldigt många.
 
 
Trots att köket inte är så stort..
 
 
..fick vi plats med vårt lilla köksbord loppat i Småland och våra hemtrevliga pinnstolar med sitsar i teakfanér.
 
 
Mellan vardagsrummet och hobbyrummet finns en fin skjutdörr men vi använder den sällan, för..
 
 
..man vill ju kunna se sin 3,2 meters stringhyllevägg fylld av våra samlingar!
 
 
Hobbyrummet var citrongult med bedagad balkongdörr och ledsna golvsocklar.
 
 
Inte riktigt samma vinkel här, men ni ser hur det har blivit. Vitt, fräscht och den fem meter långa väggen utnyttjas till max tack vare smarta stringhyllor.
 
 
Det tog en och en halv månad för två heltidsarbetande människor med en hel del värdefull hjälp, att renovera upp funkispärlan, men det är den värd. Vidare finns det hall och vardagsrum men det har jag inte riktigt fått ordning på, så det kommer!

Ett litet kartfynd.

När jag nyligen besökte Berlin köpte jag en karta - av Frankfurt am Main. Haha! Jag har faktiskt varit där också. Hursomhelst så var det inte staden som styrde utan formatet, den är i en bra, nätt storlek (ca 25x30 cm), har lite ålder (1901) och är mild och dämpad i färgerna.
 
Jag håller ju på löpande med att gruppera tavlor på alla möjliga väggar. Det är ett evigt letande efter fina gamla ramar och saker att ha i dem. Snart ska den fina kartan nog hitta en plats.
 

Ett litet glasfynd.

Jag är inte så mycket för små ljuslyktor och plotter, ska det vara ljusstake så ska det vara ordentligt. Tycker jag. Motsägelsefullt nog så hittade jag en djupt grön "Pärlan" nyligen som faktiskt föll mig i smaken. Den är hel och fin och har etiketten från Reijmyre glasbruk kvar.
 
 
Kanske blir det fler men jag är ju rätt kräsen med färger.. hehe!

RSS 2.0