Min alldeles egna spökstation.

Min favorit-U-bahn-station i Berlin heter Heinrich-Heine Straße och ligger på gamla östsidan. Den ritades av svensken Alfred Grenander och byggdes 1926-28. Grenander ligger bakom en rad av stadens tunnelbanestationer byggda mellan 1902 och 30, i början av jugendkaraktär men senare funkispräglade. Heinrich-Heine Straße hette Neanderstaße fram till 1960 då den fick sitt nuvarande namn. Området är lite ruffigt och vid nedgången till perrongen ligger en klubb. Det är väldigt typiskt Berlin, helt enkelt. 
 
Heinrich-Heine Straße var under murens tid en av de stationer som stängdes då de låg precis i det hårt kontrollerade "gränslandet" mellan öst och väst. Tåg på västberlinska linjer slutade stanna för passagerartrafik på de stationer som under jorden låg på östsidan. Nedgångarna till perrongerna murades igen, skyltar monterades ned och stationerna patrullerades för att ingen skulle kunna använda tunnelnätet för att fly till väst. 
 
En rad tunnelbanestationer stod alltså orörda, nedsläckta och tysta i trettio år, bland annat Heinrich-Heine Straße
 
 
Efter murens fall i november 1989 påbörjades öppnandet av stationerna igen och man fann då reklam och kiosker nere på perrongerna intakta sedan början av sextiotalet.
 
Återöppnandet av stationerna pågick under en femårsperiod ungefär och just min bleklila idag slitna favorit på linje U8 öppnades åter den 1 juli 1990 för trafik. Stationen är idag skyddad av någon slags k-märkning och får inte ändra utseende. 
 

Kommentarer
Postat av: Christin

Lite spännande. Tänkte inte på det när jag var i Berlin häromåret. Ännu en anledning att åka dit igen...

2014-01-24 @ 15:13:31
Postat av: Matilda

Så spännande!

2014-01-26 @ 21:25:55
URL: http://wishesandstars.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0