Antikmässan i Älvsjö 2014 - del 1.

I helgen har jag varit på en härlig minisemester i Stockholm, där jag besökt årets upplaga av Antikmässan i Älvsjö med ett gäng likasinnade vänner. Helt knart, ett av årets toppevents! 
 
Mässans WOW! för mig var nog det anspråkslösa furubordet Utö, som Galon Antik hade ett exemplar av, med den modesta prislappen 55.000 kr. En snabb googling gjorde att jag fann en notering hos Bukowskis där det gått för nästan 150.000 kr. Axel Einar Hjorth (1888-1959) ritade under sin tid som chefsarkitekt på NK en rad s.k sportstugemöbler under det sena 1920-talet och tidiga 30-talet. Svenskarna hade just fått lagstadgad semester och började tillbringa den i sommarstugor. Man skulle då ha robusta och tåliga möbler för detta ändamål. Hjorths möbler från denna period har idag ikonisk status.
 
 
En av mässans snackisar bland oss entusiaster med fokus på formgivning från mitten av 1900-talet var det fina golvuret som Leva Antikt och Modernt hade i sin monter.
 
 
Zimmerdahl visar alltid ett utsökt sortiment, och hade i år en liten, liten Marie-Louise De Geer Bergenstråle..
 
 
..och som de brukar, en hel del Wiven Nilsson. Min favoritsilversmed, och säkert många andras.
 
 
Mässans mest makabra var tand-halsbandet i silver ett par gångar bort. Undrar vem som en gång låtit tillverka det av sina tänder? Eller av någon annans..? Hjälp.
 
 
Härliga Mårten som både har butik och alltid ställer ut under namnet RÅMÅ står här och rättar till ett par gardinlängder i William Morris-tyget "Golden Lily".. 
 
 
..och ett par steg bort i hans monter, mer William Morris, här ett par längder i tyget "Chrysanthemum".
 
 
Enebybergs Antikbod som är ett säkert kort för inköp av just kort (haha!), de har ju alltid så vackra gamla jul- och påskkort samt pappersbonader och girlander, hade i år några delar ur Wilhelm Kåges fina och väldigt tidstypiska serie "Weekend" för Gustavsberg. Mer trettiotal kan det inte bli. 
 
 
De hade även en ljusgrön Vinda-kruka, som Stig Lindberg formgivit för Gustavsberg. 950 kr kostade den, som ni ser. Den dyker inte upp så jätteofta i ljusgrönt.
 
 
Det som är så himla kul med mässan är att det finns både det riktigt fina som många suktar efter, men även det väldigt udda som kanske bara tilltalar några få eller en enda köpare som slår till. Vad tycker ni om svamp-pallarna? Visst är de läckra? Kanske är de någon form av gammal rekvisita.
 
 
Och det andra som är så kul, det är montrarnas mångfald. Granne med varann kan det finnas två helt olika montrar. Utställaren nedan missade jag att notera namnet på, men de hade i alla fall ett väldigt trevligt sortiment som framkallade nostalgikänslor hos många. Filmaffischer, vintagekläder, plåtburkar, kobratelefoner och så vidare.
 
 
Kika in snart igen! Det kommer ett inlägg till från mässan och ni kanske vill se hur resten av helgen spenderades?

Kommentarer
Postat av: Anna

Härligt inlägg! Den sista bilden är från Nostalgi Imperiet. Jag tror iaf att utställaren hette så :)

2014-02-17 @ 12:48:38
URL: http://ljuva50tal.blogspot.se
Postat av: Sophie

Sjukt charmiga pallar!! Älskar!! Älskar svampar!!
Kram Sophie

Svar: hej sophie, vad kul att höra från dig! tänker på er! jag läser din blogg också, så fort du skriver! kram.
allt det gamla goda

2014-02-19 @ 14:39:42
URL: http://med-barnen-i-handen.blogspot.se/?m=
Postat av: Regina

Kan tänka mig att det fanns mycket fint på den mässan!
Kram,
Regina

2014-02-19 @ 18:21:37
URL: http://vitthusmedsvartaknutar.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0