Vykortsresan; Uppåt norr del 2.

Här kommer fler vyer ifrån norr, denna gången ända över till Finland. Det kommer ju fina kort därifrån också!

Vi börjar i Luleå med ett läckert niorutigt kort. Närmare information om vad motiven föreställer finns tyvärr inte på baksidan....men på nästa vykort från Luleå står det i alla fall "Stadshuset, Luleå". Men vad är det här? Inklippta isbjörnar, väldigt verklighetstroget, såhär går det alltså till i Luleå! Isbjörnar på öppen gata.Renskötsel.Sälenfjällen."Orbadens Fritidsanläggningar, Orfa. Linbana, belyst skidbacke, stugby, toppstuga och skidspår" står det på baksidan. Telefonnumret skvallrar om att vi är i Hälsingland, i riktnummerområde 0278 vars största ort är Bollnäs."Till Fjälls, till Vemdalsskalet!" säger det tecknade lilla motivet. Kortet visar också uthyrningsstugor, matsalen och utsikten från Hovde.Lofsdalen med motiv från Hoverken, Slagavallen och en vessletur.Årevidden.Fyra hisnande vackra vyer. Bilderna är iallafall tagna efter högertrafikomläggningen 1967.Snyggt kort med hela nio rutor föreställande Restaurang Åreskutan, Åre gamla kyrka, Tännforsen, torget i Åre, utsikten från Mörvikshummeln, Åreskutan, Åre linbana, Björnänge, Åredalen, Åresjön och Mullfjället.Haparanda, som ju växt samman....med Tornio och såhär såg det ut vid tullen på gränsen mellan Finland och Sverige under 60-talet.Oulu - Uleåborg står det på baksidan. Inget mer.Tampere.Fler vykortsresor följer, du är hjärtligt välkommen att kika på dem också!

Kommentarer
Postat av: form55

Jag har för mig att de hade högertrafik i Finland innan vi införde det -67. Så vissa vykort visar gränsen med skyltar som visar att man skulle byta sida. Fina bilar på Torniokortet!

2012-03-12 @ 12:24:49
URL: http://jjform55.blogspot.com/
Postat av: Anna

Haha, det var kul! Isbjörnarna alltså. Jag har faktiskt på riktigt träffat folk som trott att vi har isbjörnar i Umeå. Ojojoj...

2012-03-12 @ 12:46:08
URL: http://ljuva50tal.blogspot.com
Postat av: Glen

I Finland tvingades vi över på höger sida av vägen redan i juni 1858 på order av tsaren Aleksandr II – i Ryssland infördes högertrafik av någon outgrundlig anledning redan i februari 1752. Märkligt eftersom det i beteendevetenskapligt avseende är naturligare och säkrare med vänstertrafik, fast helst med högerstyrda bilar, där svenskarna ju var lite udda. Trevliga vykort – visst var allt bättre förr…

2012-03-12 @ 19:24:37
Postat av: Karoline

hahahahaha!! så sjukt kul!!!

och du, självklart ska vi ha häng den dagen jag besöker malmö :)

2012-03-12 @ 22:30:10
URL: http://www.karolinesvintage.se
Postat av: Lilladockan

På vykortet från Lule så ser du bland annat Gammelstads kyrkby, Storgatan, Bergnäsbron, Domkyrkan och Stadshuset givetvis :) Kortet från Happis är så gammalt så jag känner knappt igen någonting alls annat än vattentornet (den cigarr-liknande byggnaden).

2012-03-16 @ 09:14:19
URL: http://denlilladockan.blogg.se/
Postat av: Linda

Underbara vykort! Åh vad jag diggar den med isbjörnarna! Helt fantastiskt! och dom med bilarna på gatorna gillar jag skarpt. Oj, nu måste jag ju kanske börja samla vykort jag oxå. Hur ska detta sluta! :)

2012-03-17 @ 15:21:57
URL: http://www.dollybirdretro.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0