Lysande!

Jag är ju en sucker för äldre lampor och ju fler jag köpt, ju fler har de elektriska problemen varit. Ojordade stickkontakter till jordade vägguttag heter mitt vanligaste problem men det har inte varit den enda fnurran på.. sladden, så att säga.

Vi inleder starkt med en riktig snygging! Jag och min goda vän J var långt ute på landet på ett Emmaus Björkå för ungefär ett år sedan och golvlampan som jag hittade vändes raskt upp och ned, och skvallrade snabbt om att den var tillverkad av ASEA Belysning. Den föll jag verkligen pladask för, med sin veckade originalskärm fylld av ljusblå rosor. För 125 kr blev den min.

Vidare har jag en golvlampa till, som fanns i min farmors källare när hon sålde sin villa. Tack för det. Den är märkt Örsjö Armaturer i botten.

Jag bor ju i ett välbevarat funkishus byggt 1936 och har belönats med underbara lampstuckaturer som jag visat innan, men de kan ju knappast visas för många gånger! Här är den största.

Inför flytten till den här lägenheten letade jag efter en takkrona med strutformade kupor och behövde inte leta länge. Köpte den här på loppis av två tjejer som skulle flytta till USA, för 140 kr. Nerprutad från 200.Även i hallen finns en mindre lampstuckatur. Tänk att jag får se dem varje dag! Lampan som har äran att hänga där, är en mindre ljusgrå lackerad takkrona med tygsladdar, märkt LYFA - alltså från vårt grannland Danmark. Gav 300 kr hos min favorit-antikhandlare (Teddys AntikshopNorra Skolgatan 21) här i Malmö.Som tidigare nämnt är ju huset från 1936 och ändå har jag bara en funkiskupa. Den köpte jag för 300 kr på Helsingborgs Antikmässa för ett par år sedan.

Efter att jag köpt den och gått omkring glatt med den hela dagen i en kasse på armen, upptäckte jag att den helt saknade el. Jag hade missat det totalt. Blev lite besviken men det gick ju att dra in, och den är värd det extra jobbet jag fick med den för vad hade passat bättre än den, i den lilla hallen utanför köket?I köket hänger ett fynd som jag har sett tillskrivits danska Fog&Mørup, gav 40 kr på Södra Esplanadens Loppmarknad i Lund inför att vi skulle flytta in här. Prutade inte ens, för den här ypperligt passande kökslampan.Några bordslampor har jag också, även om det är väldigt få saker som är rätt nog för att få komma över tröskeln. Den här stora lampfoten från Pukebergs Glasbruk har också skådats som karaff. Min kan ju vara en omgjord karaff men isåfall har den varit lampfot väldigt länge av att döma på slitaget uppe vid strömbrytarknappen.

Skärmen lyckades jag tjata till mig att få köpa på Erikshjälpen, de ville sälja den ihop med en horribel fot men jag sa att de kunde behålla den. Till slut gav de sig och gamla fina skärmar är ju som bekant inte lätta att hitta!Vi avrundar med mina senast inköpa skönheter, ett par lampfötter i stram formgivning signerade Bergbom, heja Malmö! De var helt mörknade i mässingen och hade smutsiga sladdar med ojordade stickkontakter och en knappströmbrytare som fattades när jag köpte dem billigt, men efter omfattande putsning och renovering ser de nu ut såhär när de väntar på passande skärmar.

Nu vill jag ha kommentarer! Lysande, eller hur? Hehe.

Kommentarer
Postat av: form55

Så fina bordslamporna från Bergboms blev efter renoveringen! Med rätt skärmar blir de superfina!

2012-03-29 @ 23:24:42
URL: http://jjform55.blogspot.se/
Postat av: Emma

Jepp! Lysande :)

Bra jobbat!

2012-03-30 @ 00:03:07
URL: http://www.krupnikov.wordpress.com
Postat av: RETROKNOPPEN

Först att kommentera här?! Fina lampor som passar till lägenheten,som din strutformade i taket. Med den extra fina stuckaturen - pricken över i:et. Och Pukebergs-foten är en skönhet. Att hitta passande och tidsenliga skärmar är inte lätt. Handlare håller dom ju inne för att själva hitta den rätta foten. Men ibland har man tur :) Tack för titten!

2012-03-30 @ 07:56:24
URL: http://www.retroknoppen.com/
Postat av: Jenny på La mômes Old fashioned

Fullkomligt strålande! ;)

2012-03-30 @ 13:46:46
URL: http://lamome-oldfashioned.blogspot.com/
Postat av: Skyddsängel

Vilka skinande lampor! :)

Jag vill passa på att tipsa om att passa på att beställa änglar nu, så kommer de fram innan påsk!

Klicka in på www.skyddsangel.se och kolla bland annat under fliken PÅSK.

Ha det fint! /Jossan

2012-03-30 @ 18:45:02
URL: http://www.skyddsangel.se
Postat av: Anna

Många fina lampor! Du har en härlig lägenhet! Hoppas du hittar passande lampskärmar till dina nya!

2012-03-30 @ 21:24:26
URL: http://www.ljuva50tal.blogspot.com
Postat av: Helena Högberg

Ingenting slår äldre lampor! När man går i varuhus idag tycker jag att alla har samma, tråkiga lampor, vad heter det nu...cottex :/ Du har verkligen fina lampor, och finfina tak!

2012-03-30 @ 21:59:42
URL: http://loppisloella.blogg.se/
Postat av: karoline

heeeelt LYSANDE!!!

jag önskar så att jag ägde en golvlampa, dina var amazing!

2012-03-30 @ 23:59:06
URL: http://www.karolinesvintage.se
Postat av: Lampedusa

Det är väldigt mycket art deco över den där stuckaturen. Så utpräglad art deco är ovanlig i Sverige.

2012-04-01 @ 20:19:27
Postat av: Christin

Tjusiga lampor som gör sej bra hos dej.

2012-04-01 @ 23:26:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0