Lampor to die for.

På en av mina arbetsplatser finns i trapphuset en uppsättning takarmaturer som direkt fångade mitt intresse när jag kom dit för första gången för ett par år sedan. En takkrona i mässing med nio kupor i rökfärgat glas på varje våning och en mindre variant som har tre kupor. Ni ser den i bakgrunden. Huset är i uppfört 1940 i omisskännlig funktionalism och har länge inrymt bankkontor och butikslokaler. Någon gång har man kostat på sig att köpa in denna uppsättning lampor.

Det finns bara en lampmästare som kan ha åstadkommit dem jag är bombsäker på att de är signerade Hans Agne Jakobsson (1919-2009) som 1951 grundade belysningsföretaget Hans Agne Jakobsson AB i Markaryd. Man har ju högt i tak, men kanske inte högt som dessa praktverk kräver.


Vad säger ni om armaturernas mästare Hans Agne Jakobsson, och är det någon som inte håller med mig om att man kan tillskriva honom dem? Släng gärna in en kommentar!

Kommentarer
Postat av: Elï

First you take the boxes, then you take the lamps? Hehe. Ja, jättefin. Kan inte avgöra om det är HAJ.

2012-04-03 @ 20:16:14
URL: http://femtiotalsjakten.blogg.se/
Postat av: Katrin

Visst är det Hans-Agne!

Han började sin lampkarriär hos Atelje Lyktan i Åhus och startade sen eget i Åhus som sedan flyttades till Markaryd.Jättefina!

2012-04-04 @ 11:52:17
Postat av: Linda

Åh så snygga! Själva stommen påminner om lampor jag sett av HAJ, men de brukar ha annan form på glaskuporna. Men jag är absolut ingen expert på det området så det kan mycket väl vara Hans-Agne som gjort de här.

2012-04-04 @ 13:47:33
URL: http://porslinan.blogspot.com
Postat av: form55

Visst är det en stålig lampa, men takhöjden i en normal lägenhet är på tok för låg för denna!

Jag har en lampa i samm klass takhöjdsmässigt som ligger och vilar tills man kanske någongång byter boende där den passar.

2012-04-05 @ 11:26:24
URL: http://jjform55.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0