Söndagsnöjet.. i Landskrona!

Under söndagen besökte jag Joakim Bengtssons (expert i Antikrundan, VD för Helsingborgs Auktionsverk) julmarknad i hans hem i Landskrona.

Hans helt fantastiska hem "Gamla Kassan" i fyra våningar byggdes av Landskronas borgmästare Bernhard Oelreich år 1754 och förvärvades av kronan 1760. Fortifikationsförvaltningen ägde huset fram till 1956, sedan dess är det privatägt och har förutom de fyra våningarna där julmarknaden hölls, en stor innergård och en hel länga med stall/verkstäder. Evenemanget var välbesökt som det kanske framgår av bilderna....och att lyckas ta bilder utan folk i vägen var en utmaning. Olika utställare av mat, dryck och hantverk höll till i husets olika utrymmen.Allt tänkbart ätbart som hör julen till fanns att köpa. Det luktade gott och var väldigt stämningsfullt.

Borden med äldre julsaker nappade ju jag på. Stenhårt!Ljusklämmor i bleckplåt har jag redan så att det räcker till en hel gran, men de små stjärnljusstakarna i mässing och tenn var jag lite sugen på. Har en sådan, men det hade varit väldigt trevligt med en liten grupp....och juldukar, hur många gamla trevliga juldukar har jag inte? Så det köpte jag inte fler. Men jag uppskattade att det fanns. Ett helt rum i stallbyggnaden var fyllt med gamla julgranskulor i glas, pappersparader, pappersbonader, flaggband och porslinstomtar. Jag var lycklig.Här och var dök Joakims samlingar upp. Här lite brun Höganäskeramik. I ett annat utrymme fanns den gula.I köket var det julstök och det bakades för fullt.

Ytterligare en samling, mjölkkannor och tillbringare.I ett av rummen, med den här fantastiska ljuskronan....var det bara vintage som gällde bland utställarna.

Alla som känner mig vet att plastsmycken, speciellt örhängen, ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så den här lådan gjorde mig ju extra nöjd. Jag har dock örhängen i alla tänkbara färger och former redan, annars kanske jag hade köpt några par här.Längst upp i huset på vinden var det nog allra mysigast. Man fick nästan kryssa mellan murstockar och bjälkar, här och var fanns bord med antikviteter til salu....och så fanns det ett stort originalfönster med utsikt mot småbåtshamnen. Oslagbart!Adjö för den här gången, "Gamla Kassan"! En mycket trevlig julmarknad i en oslagbar miljö, får ni tillfälle att besöka den nästa år så gör det! Jag såg Joakim själv två gånger, båda gångerna var han upptagen så att jag inte kunde ge honom ett visitkort så att han kan gå in och läsa det här. Vi får hoppas han hittar hit ändå!Kommentarer mottages varmast, det vet ni!

Kommentarer
Postat av: La momes Old fashioned

Oj vad häftigt!

2011-11-21 @ 10:22:11
URL: http://lamome-oldfashioned.blogspot.com
Postat av: Randiga Tråden

Vilka härliga bilder och alla fina saker så mycket att titta på.

2011-11-21 @ 16:37:15
URL: http://randigatraden.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Dit vill jag också. Får inte missa det nästa år

2011-11-21 @ 22:01:13
Postat av: Borgmästaren

Ljuskronan var verkligen i särklass. Jag gillar alla färgerna men tvekar med det slutliga omdömet. Den har en viss charm, det har den, men det är något som stör lite. Hur som helst, underbara bilder. Man blir verkligen jul-sugen.

Postat av: form55

Det kändes som en äkta julmarknad. Men Picknickburken passade inte riktigt in bland de andra - du frågade inte om du kunde byta ut den mot en äldre?

2011-11-21 @ 23:34:08
URL: http://jjform55.blogspot.com/
Postat av: Linda

Vilken härlig julmarknad, där skulle man ha varit! Härligt att få se alla dina bilder i alla fall, börjar längta till jul nu! :)

2011-11-22 @ 09:26:43
URL: http://porslinan.blogspot.com
Postat av: Christin

Du har fångat en massa fina detaljer från en riktigt mysig julmarknad.Själv var jag där på lördagen och det är en höjdpunkt på året som jag sällan har missat.Första gången stannade jag länge vid det fina vindsfönstret.Men trapporna är inte att leka med, puh!

2011-11-22 @ 17:45:15
Postat av: Landskrona-bo

Åh attans att jag missade den julmarknaden, verkade ju underbart. Bara ett tillfälle? Får snällt vänta till nästa år :(

2011-11-22 @ 18:29:39
URL: http://tjillevippen.blogg.se/
Postat av: Retroprylar

Mysigt :) den skulle vara trevlig att besöka.

2011-11-22 @ 22:31:10
URL: http://www.retroprylar.nu/
Postat av: Anna

Vilken underbar marknad! Jag hade nog shoppat loss på både clips och vanliga plastörhängen. Jag har ganska nyligt tagit bort mina piercingar på 10 och 6 mm i öronen och börjat med vanliga örhängen så mitt förråd behöver utökas ;)

2011-11-23 @ 09:15:40
URL: http://www.ljuva50tal.blogspot.com
Postat av: LOPPISTAN

Oj, så mycket jul! Där hade man velat vara!

2011-12-01 @ 08:59:12
URL: http://loppista.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0