The originalkök blues.

Jag bor i ett område med karaktär. Tack och lov. Jag skulle inte vilja bo på något annat sätt. Husen som bildar stora innegårdar och hela kvarter är byggda under 1930-talet. Många har kvar sin ursprungliga prägel med exempelvis portar i original. 

Ju mer tiden lider, ju fler hus ombildas till bostadsrätter, fönstren och portarna byts ut, man bonar ekparketten och målar allt vitt. Sedan slänger man in en Eames rocking chair, en minimalistisk taklampa, hänger absolut inte upp gardiner och den pengagalna fastighetsmäklaren gör en annons som säger "högt i tak, underbara trägolv och massor av charm!"

Man vill ha karaktär men kök som har blivit en statuspryl vill man ha ett i rymdfarkost-stil?

Jag blir rent ut sagt förbannad när man värnar om äldre lägenheters charm, för det vill ju människor verkligen ha, men att man river ut ett platsbyggt kök i gediget trä för att sätta in.. prefabricerade spånskivor? Jag är inte svår utan förstår givetvis att ett kök som tjänat troget i över 50 år såklart är slitet men tror ni att det man sätter in idag håller lika länge? Aldrig!

För varje originalkök som rivs ut, för varje lägenhet som förlorar en del av sin karaktär gråter jag en antik-tår.Just nu står det ytterligare en container här i mitt område med ett utrivet originalkök, så låt oss sjunga the originalkök blues, en sorgsen hymn till det gamla fina. 

En kommentar eller två, mottages varmast!


Kommentarer
Postat av: Retrolux

Jag fäller en tår och betackar mig för dessa terrorister som rivet ut så fint...

2011-12-09 @ 13:15:21
URL: http://retrolux.blogg.se/
Postat av: Prinzessin

Word Sistha!

2011-12-09 @ 13:39:12
URL: http://prinzessin.blogg.se/
Postat av: Ida

HATAR det här förbannade slit-och-släng-kvalitén. Usch! Ledsamt är vad det är.

2011-12-09 @ 14:42:18
URL: http://hebreiska.blogg.se/
Postat av: Jessica

Oh vad jag håller med. Jag har till slut köpt en liten bostadsrätt, som den 70-årige säljaren "fräschat upp" före försäljningen genom att riva ut kallskafferi och resten av 30-talsköksinredningen plus lägenhetens två gjutjärnselement. Detta ersattes med Ikeakök och två grymt fula, men moderna, element. Jag gissar att gubben hade fått mer pengar för lägenheten om han låtit allt vara och bara målat upp det.

Jag sörjer det utrivna och ägnar mig åt att leta gamla skåp och element att sätta in igen.

2011-12-09 @ 15:06:13
Postat av: khina

Kan inte annat än att hålla med dig. Det är tragiskt att man bara slänger helt fungerande inredningar. Tur att det finns sådana som vi, som egentligen gör en kulturinsats då vi värnar om tider som flytt....

2011-12-09 @ 16:31:47
URL: http://gamlakonsum.blogspot.com
Postat av: Christin

Håller absolut med dej.

Visst behöver man renovera ibland, men hemskt att se att dom rivit ut allt och slängt luckorna med dom fina beslagen, gedigna trälådorna och allt :-(

2011-12-09 @ 18:59:51
Postat av: Tanten på auktion

Det är riktigt hemskt att se. Hoppas bara de har förstånd att rädda det som räddas kan ur den där containern. Vill de inte själva ha kvar beslagen så kan de ju alltid sälja eller skänka bort dem så någon annan får bli riktigt glad...

2011-12-09 @ 20:49:29
URL: http://tantenpaauktion.blogspot.com
Postat av: Gunilla

Skulle hoppa ner och hämta/skruva loss "dörrhandantagen" till köksskåpen!

2011-12-09 @ 21:54:26
URL: http://http://gunillas-fynd.blogspot.com/
Postat av: eli

Jag nynnar sorgset med i bluesen. Vårt fina hyrehus från 1957 (dit vi flyttade i juni) har nu nåtts av den stockholmska ombildningsterrorn. Jag tror tyvärr att det blir majoritet för ombildning, och tänkte häromdagen att jag skulle skriva precis det inlägg du gjort. I varje hus som ombildas åker gamla inredningar ut och ersätts av vita väggar och den där j-a , ursäkta, rocking chair-estetiken. I mitt förra hus, byggt 1937, förstördes lägenhet efter lägenhet när det blivit bostadsrättförening.

Åh, det är så sorgligt. Det gamla, kvalitetshantverket, detaljerna, fifigheter som skafferi, kommer ju aldrig tillbaka.

2011-12-10 @ 18:44:15
URL: http://femtiotalsjakten.blogg.se/
Postat av: eli

PS. Har delat ditt blogginlägg på facebook.

2011-12-10 @ 19:33:45
URL: http://femtiotalsjakten.blogg.se/
Postat av: Helena Högberg

Ja, det är synd. Det blir så jättebra att bara måla om de slitna gamla luckorna och träkarmarna.snyft, saknar mina gamla luckor i förra lägenheten.

2011-12-10 @ 20:02:40
URL: http://http:/loppisloella.blogg.se/
Postat av: Benny

Kan bara instämma, jag har gråtit många tårar för alla sönderrenoverade lägenheter och hus, är ju själv väldigt byggnadsvårdsintresserad. Att bevara och ta fram det ursprungliga om möjligt är ju drömmen, vi har ju ett sekelskiftetshus som vi bevarar och återställer så gott det går.Hade jag varit dig så hade jag tagit hand om det utrivna och sett till att du eller någon annan hade kunnat använda det...fast det kanske är för sent nu..?

2011-12-10 @ 21:29:25
URL: http://porslinsbloggen.blogspot.com
Postat av: Maria på tid och rum i Årsta

Farväl gamla vackra detaljer, farväl...Någon med lite extra tid borde starta någon form av tjänst/nätverk/whatever som kan vara behjälplig vid renoveringar, så att de gamla detaljerna, skåpen och annat kan komma till återanvändning.

2011-12-11 @ 00:01:00
URL: http://tidochrum.nu
Postat av: Skaffaren

Jag instämmer i den månghövdade kören.

Det är helt åt helsike att man ersätter kvalitet med rent skräp.

Det vore också en välgärning om det gamla köket kom någon intresserad till del, i stället för att hamna på tippen.

2011-12-11 @ 10:16:08
URL: http://skaffaren.blogspot.com
Postat av: angelica

hejsan!

Jag är själv ute efter en lägenhet och det är så svårt att hitta orginalkök, det är ett måste för min del, sen får lägenheten nästan se ut som den vill, bara köket är bevarat.. man blir så besviken när folk inte förstår dess värde och funktion.. Min vän skulle renovera sitt kök för ett tag sen, hela köksinredningen var i teak med beslag och helt underbara kakelplattor, synd hade jag inte plats för hela skåpsluckorna, men jag fick iallafall ta del av beslagen och kakelplattorna, och du ska veta så glad jag blev av det..! Kram

2011-12-11 @ 16:33:31
Postat av: Linda

Jag instämmer i hymnen! Badrummen får gärna vara renoverade, men när jag letar lägenhet blir jag gladast av ett originalkök med all dess charm! (Där jag bor nu hade förra ägarna tack och lov tillräckligt bra smak för att bara byta ut de gamla slitna luckorna och behålla originalstommarna, halleluja för det!)

2011-12-11 @ 19:09:52
URL: http://porslinan.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Ett stycke inredningshistoria håller på att förstöras, det är fruktansvärt sorgligt.

Husen är oftas K-märkta, det borde interiören vara oxå!!

2011-12-29 @ 11:03:03
Postat av: Orvar

Sorgligt att se!

Om det är någon tröst så håller vi på att installera ett återvunnet 30-talskök. Helt underbar kvalitet som det faktiskt går att laga och anpassa vid behov.

Dyk omedelbart ned i containern nästa gång du ser något liknande ofog och skruva lossa alla beslag du hittar!

2011-12-29 @ 19:10:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0